B Vitamines | Onder te verdelen in 8 verschillende vitamines
Vroeger dacht men dat er maar één B-vitamine was. Maar nu blijkt dat we de B vitamines kunnen onder verdelen in 8 verschillende soorten die allemaal goed zijn voor verschillende processen in ons lichaam. In dit artikel gaan we ze allemaal langs. Er zijn ook supplementen die alle B vitamines bevatten. Dit noemen we ook wel een Vitamine B Complex.
Welke B Vitamines zijn er?
In totaal zijn er 8 verschillende B vitamines: Thiamine (B1), Riboflavine (B2), Niacine (B3), Pantotheenzuur (B5), Pyridoxine (B6), Biotine (B8), Foliumzuur (B11) en Cobalamine (B12). Gebruik je één van deze B vitamines? Dan is het raadzaam om dit in combinatie met een B-complex of goede multivitamine te doen. De B vitamines werken namelijk nauw met elkaar samen en versterken elkaar.
Vitamine B1 (Thiamine)
Vitamine B1 wordt ook wel thiamine genoemd. Dit was de eerste vitamine uit het B-Complex die ontdekt werd. Vandaar dat het ook Vitamine B1 wordt genoemd.
In onze voeding komen we Vitamine B1 vooral tegen in (volkoren) brood, zilvervliesrijst en varkensvlees. Deze vitamine speelt een rol in onze energievoorziening, is goed voor het hart en speelt een belangrijke rol in het functioneren van de zenuwen, gemoedstoestand, geheugen en leervermogen.
Vitamine B2 (Riboflavine)
Riboflavine is een andere benaming voor Vitamine B2. Deze B Vitamine speelt een rol in de energievoorziening van ons lichaam. Verder heeft het een anti-oxidatieve werking, helpt het bij de verzorging van de huid en is het goed voor het gezichtsvermogen. Vitamine B2 komen we in onze voeding tegen in melk producten, ei en broccoli.
Vitamine B3 (Niacine)
Vitamine B3 draagt ook de naam van Niacine. Deze B vitamine is als derde ontdekt en komt vooral voor in de vormen nicotinezur en niacinamide.
Vitamine B3 is belangrijk voor de stofwisseling van koolhydraten, eiwitten, vetten en een aantal hormonen. Verder is het goed voor de slijmvliezen en draagt het bij tot de instandhouding van een normale huid. We vinden deze vitamine vooral terug in vis, noten en varkensvlees.
Vitamine B5 (Pantotheenzuur)
Vitamine B5 wordt ook wel pantotheenzuur genoemd. Een tekort van deze B Vitamine komt zelden voor. Alleen bij extreme ondervoeding is zoiets mogelijk. Een tekort kan het Burning Feet syndroom veroorzaken. Dit is een branderig gevoel in de voeten die gevangen in gevangenenkampen ervaarden tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Vitamine B5 zit onder andere in Rundvlees, melk en aardappelen.
Vitamine B6 (Pyridoxine)
Pyridoxine ofwel Vitamine B6 draagt bij aan de weerstand door het versterken van het immuunsysteem. Ook heeft het een positieve invloed op de activering van je natuurlijke energie en draagt het bij aan de vermindering van vermoeidheid.
Te veel Vitamine B6 kan leiden tot perifere neuropathie. Dit is een aandoening aan het zenuwstelsel. Je ervaart hierbij zenuwpijn, gevoelloosheid en tintelingen. De supplementen op onze website bevatten uitsluitend veilige hoeveelheden.
Vitamine B8 (Biotine)
Vitamine B8 wordt eigenlijk nog vaker Biotine genoemd. Deze B vitamine staat ook wel bekend als de ‘haarvitamine’. Biotine draagt bij aan de instandhouding, behoud, groei en glans van het haar. Verder heeft het ook een positieve invloed op het zenuwstelsel, slijmvliezen en levert het een positieve bijdrage aan het gezond houden van de huid. Vitamine B8 komt veel voor in noten, sojabonen en eieren.
Vitamine B11 (Foliumzuur)
Vitamine B11 staat beter bekend als Foliumzuur en wordt vooral geadviseerd voor vrouwen die zwanger willen worden en vrouwen die zwanger zijn. Hoewel een zwangerschap moeilijk te plannen valt is het advies van de gezondheidsraad om 4 weken voor de mogelijke bevruchting te starten met extra Foliumzuur. Tot de 10e week van de zwangerschap is het belangrijk om dit door te gebruiken. Weet je niet of je zwanger bent dan is het overigens niet schadelijk voor jou en de baby.
Door Foliumzuur te gebruiken tijdens en voor de zwangerschap verklein je het risico op een hazenlip, gespleten verhemelte en open ruggetje. Qua voeding vinden we Vitamine B11 vooral terug in broccoli, ei, spinazie en spruitjes.
Vitamine B12 (Cobalamine)
De laatste uit de Vitamine B reeks is Vitamine B12 ofwel Cobalamine. Dit is misschien wel de bekendste en meeste gebruikte Vitamine B. Vitamine B12 vinden we vooral terug in vis, vlees, zuivel en eieren. Zoals je hier al ziet is deze B vitamine vooral te vinden in dierlijke producten. Dat is ook de reden waarom veel vegetariërs en veganisten een Vitamine B12 supplement gebruiken.
Maar niet alleen vegetariërs en veganisten hebben een hogere B12 behoefte. Mensen met een drukke levensstijl en stress vragen meer B12 van het lichaam waardoor de B12 reserves sneller worden verbruikt. Vanaf 60 jaar verloopt de natuurlijke opname van Vitamine B12 minder efficiënt waardoor deze doelgroep ook baat kan hebben bij een extra suppletie.
Vitamine B12 is onder andere goed voor de aanmaak van de rode bloedlichaampjes, helpt om vermoeidheid te verminderen, ondersteunt de afweer van het lichaam en draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsel.
B Vitamines in Multipreparaten
Multivitamines bevatten meestal alle B vitamines. Tegenwoordig zijn er steeds meer specifieke multivitamines verkrijgbaar. Je kunt je vast voorstellen dat iedereen (mannen, vrouwen, jong en oud) een andere vitamine behoefte heeft. Zo hebben vrouwen bijvoorbeeld meer behoefte aan Vitamine B6 (gezonde hormoonhuishouding) en Vitamine B8 (groei van haar, nagels en huid). Dat is ook de reden waarom er multivitamines voor vrouwen, multivitamines voor mannen en andere doelgroepen zijn.
Wil je meer informatie over de B Vitamines? Of wil je weten welke vitamine het beste bij jouw behoefte past? Neem dan contact met ons op.
Meestgestelde vragen omtrent B Vitamines