Vegetariërs en veganisten | Supplementen onder de aandacht

Vegetariërs en veganistenSteeds meer mensen worden vegetariërs en veganisten. Met een goed samengestelde vegetarische maaltijd kun je alle vitamines en mineralen binnenkrijgen. Maar er zijn wel een aantal aandachtspunten: vitamine B12, vitamine D, Omega 3 vetzuren en eiwitten. (Tekst met uitleg gaat verder onder de producten).


Meer informatie omtrent de geadviseerde voedingssupplementen

Zoals hierboven al vermeld kun je als vegetariër of veganist, bij een goed samengestelde maaltijd, alle vitamines en mineralen wel binnenkrijgen. Echter zijn er wel een aantal aandachtspunten. Dit geldt bijvoorbeeld voor vitamine B12 (komt alleen in dierlijke producten voor), vitamine D, Omega 3 vetzuren en eiwitten.

Vitamine B12

Vitamine B12 is de enige vitamine die alleen in dierlijke producten voorkomt. Als vleeseter is één stukje vlees al voldoende om aan de gewenste inname te voldoen. Je kan het ook bereiken met zuivelproducten, maar hier moet je dan wel veel van nemen (per dag vijf glazen melk, 5 eieren of 150 gram kaas).

Het is best lastig om als vegetariër voldoende vitamine B12 binnen te krijgen. Dit geldt al helemaal voor veganisten. Als vegetariër of veganist is het dus belangrijk om vitamine B12 bij te slikken.

Omega 3 vetzuren

Het advies is om elke week een portie vette vis te eten. Omdat vegetariërs en veganisten dit niet eten, is het belangrijk om andere Omega 3 bronnen aan te boren.

Omega 3 vetzuren zijn onder andere EPA, DHA en ALA. De eerste twee vetzuren zitten voornamelijk in vis en ALA vinden we vooral terug in plantaardige bronnen zoals lijnzaadolie, walnoten en tofu. Om extra (voldoende) EPA en DHA binnen te krijgen, kun je kiezen voor een algenolie supplement. Algenolie wordt gemaakt van algen en is volledig vegetarisch.

De Omega 3 vetzuren zijn onder andere goed voor het hart, bloeddruk en hersenen.

Eiwitten

Eiwitten zijn onder andere van belang voor het herstel van de spieren (na een training). Ook dragen ze bij tot de groei van de spiermassa. Veel eiwitshakes worden gemaakt van whey. Dit is een afvalproduct van kaas.

Er zijn ook vegan proteïne poeders verkrijgbaar. In ons assortiment vind je de vegetarische eiwitshake Amino-fit. Amino-fit is gemaakt van erwteneiwit en is verkrijgbaar in een neutrale vanillesmaak.

Vitamine D

We krijgen vitamine D voornamelijk uit de zon (ongeveer 2/3 deel). Het overige deel halen we uit voeding. Van oktober tot en met maart is de zon niet krachtig genoeg om ons te voorzien in onze vitamine D-behoefte. Het is daarom belangrijk om een vitamine D-tekort te voorkomen door het gebruik van extra vitamine D.

Niet alle vitamine D supplementen zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten. Vitals Vitamine D Biologisch is dat wel. De vitamine D in dit product wordt gewonnen uit paddenstoelen. Vitamine D verhoogt de weerstand en is van belang voor ons bloed, botten en spieren.

L-Carnitine en L-lysine

L-Carnitine is afgeleid van het woord 'Carne'. Dit betekent in het Latijns; vlees. L-Carnitine komt namelijk veel voor in (rood) vlees. Je lichaam is in staat om het zelf aan te maken uit de aminozuren lysine en methionine. Dit maakt het aminozuur semi-essentieel. 

Semi-essentieel houdt in dat je lichaam het deels zelf aan kan maken en dat we het overige uit voeding moeten halen. Vegetariërs en veganisten kunnen behoefte hebben aan een extra supplement om het carnitine- of lysinegehalte op peil te houden.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten