Vitamine K voor ouderen

Bij vitamine K denk je meestal direct aan baby’s die deze vitamine direct na hun geboorte nodig hebben om bloedingen te voorkomen. Maar niet alleen baby’s zijn gevoelig voor een tekort aan vitamine K ook veel ouderen kunnen wel wat extra van deze vitamine gebruiken voor hun botten en de bloedstolling

Vitamine K draagt bij tot de instandhouding van sterke botten. Je hebt deze vitamine ook nodig bij de opname van calcium en andere mineralen in de botten en het botweefsel. Daarnaast draagt vitamine K bij aan een goed verloop van de bloedstolling.

Sterke botten

Vitamine K ondersteunt de botten. Een vitamine K-gebrek is een risicofactor voor botbreuken. De botafname wordt hierdoor namelijk waarschijnlijk versneld. Ouderen lopen het vaakst letsel op door valongelukken. Vallen is dan ook een risicofactor voor botbreuken bij mannen en vrouwen vanaf 60 jaar. Een derde van de gepensioneerden valt ten minste één keer per jaar. Veel valongevallen vinden plaats in de eigen omgeving. Ook willen senioren nogal eens van de fiets vallen. Suppletie van vitamine K zou de botten kunnen ondersteunen door de botmineraaldichtheid te vergroten, vooral bij vrouwen in de overgang, en mogelijk kunnen bijdragen aan de preventie van osteoporose (botontkalking) en artrose (gewrichtsslijtage). Ook vitamine D helpt het risico van vallen te verminderen bij mannen en vrouwen vanaf 60 jaar.

Bloedstolling

Vitamine K helpt bij de normale bloedstolling. Een goed verloop van de bloedstolling is nodig omdat je lichaam zo bloedverlies voorkomt. Verwond je jezelf dan wordt de bloeding gestopt en wordt er een korstje gevormd. Is de wond genezen dan laat het korstje los. Heb je een vertraagde bloedstolling dan kan je bijvoorbeeld hevig bloeden na een snee, een operatie of een bezoek aan de tandarts.

Tekort bij ouderen

Van de 3,6 miljoen 65-plussers in ons land heeft 40 tot 60 procent een mogelijk tekort aan vitamine K. Dit komt onder andere door ondervoeding, medicijngebruik en een verminderde opname. Het eetgedrag van senioren laat nogal eens te wensen over. Ze hebben vaak een verminderde eetlust of willen na het overlijden van hun partner niet meer zoveel moeite doen om voor zichzelf een volledige maaltijd op tafel te zetten. Het gebruik van medicijnen, onder andere antibiotica en bloedverdunners, kan eveneens invloed hebben op de opname van vitamine K.  

Twee vormen

Vitamine K, een vetoplosbare vitamine, kent twee vormen: vitamine K1 (fylloquinon) en vitamine K2  (menaquinon). Je lichaam kan een kleine hoeveelheid vitamine K zelf aanmaken via bacteriën in de dikke darm de rest moet worden gehaald uit voedingsmiddelen of een voedingssupplement.

Vitamine K1 komt in veel voedingsmiddelen voor. Probleem is echter dat je lichaam en maar weinig van kan opnemen. Vitamine K2 is beter opneembaar maar komt slechts in kleine hoeveelheden voor in voedingsmiddelen.

Waar zit vitamine K in?

Vitamine K1 zit onder andere in groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool, andijvie, broccoli, fruit zoals kiwi en blauwe bessen en plantaardige oliën. Vitamine K2 zit in (Goudse) kaas, eieren, kwark, yoghurt, lever en kip. De meeste vitamine K uit je voeding haal je uit vitamine K1 (90%) en de rest uit vitamine K2.

Hoeveel vitamine K?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine K is 70 microgram per dag voor alle volwassenen. De vitamine K-behoefte van senioren is hoger dan die van andere volwassenen. Ouderen met een veganistische levensstijl lopen extra risico op een vitamine K-tekort.

Symptomen vitamine K-tekort

Heb je een tekort aan vitamine K dan kun je dat onder andere merken aan veel of snel blauwe plekken krijgen. Ook zullen wondjes lang blijven bloeden en kun je bloedneuzen krijgen. Ook kan je tandvlees gaan bloeden of krijg je bloed in de ontlasting. Blijft het tekort langer voortduren dan kunnen je botten verzwakken en loop je het risico op bloedarmoede.  

Toevoeging van vitamine D en calcium

Voor het behoud van een goede botkwaliteit zijn naast vitamine K ook vitamine D en calcium van belang. Vitamine K2 werkt samen met vitamine D. Ook kan eventueel extra calcium worden toegevoegd voor sterke botten. Zeker mensen met een hoog fractuurrisico zouden er baat bij hebben als de bovengenoemde vitaminen en mineralen in balans zijn en je er genoeg van consumeert.

Vitamine D verhoogt de calciumopname in de botten. Zo helpen calcium en vitamine D het verlies van botmineralen bij vrouwen in de overgang te verminderen. De opname van vitamine D en calcium wordt helaas minder bij het ouder worden. Een supplement dat naast vitamine K ook vitamine D en/of calcium bevat, is sterk aan te bevelen. Vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar wordt sowieso al geadviseerd extra vitamine D te gebruiken.

Vitamine K-pillen

We hebben verschillende supplementen met K1 en/of K2 van verschillende merken in ons assortiment. Soms ook met vitamine D3. Gekozen kan worden voor tabletten, capsules of vloeibaar. 

Slik je antistollingsmiddelen of bloedverdunners raadpleeg dan eerst een arts of orthomoleculair therapeut om te kijken of vitamine K kan worden genomen. Met vragen over vitamine K of andere vitamines of mineralen kan je per chat, e-mail of telefonisch contact met ons opnemen. We staan je graag te woord en helpen je bij je keuze.

Niet alleen een gebrek aan vitamine K komt voor bij senioren. Een groot aantal kampt ook met een tekort aan magnesium, ijzer en vitamine B12. Wil je hier meer over weten? Neem dan een kijkje op onze pagina over voedingssupplementen voor ouderen