De opname van ijzer

Het eerste stuk van de dunne darm is verantwoordelijk voor de opname van ijzer. De opname verschilt per persoon. Je reeds opgebouwde ijzervoorraad en de vorm van ijzer spelen hierin een rol.

IJzer komt voor in de vormen heemijzer en non-heemijzer. Daarbij wordt heemijzer beter opgenomen dan non-heemijzer. Heemijzer vinden we alleen in dierlijke producten. Non-heemijzer vind je zowel in dierlijke als plantaardige producten. Gemiddeld genomen krijgen we dagelijks 90% non-heemijzer en 10% heemijzer binnen.

Vitamine C en lactoferrine kunnen de ijzeropname verbeteren. Vitamine C bevordert de opname van ijzer uit de maaltijden en is op die manier goed voor het ijzergehalte in het bloed. De naam lactoferrine komt van lacto (koemelk) en ferrine (ijzer). Lactoferrine heeft de eigenschap dat het ijzer aan zich kan binden. Door de ijzerbindingscapaciteit wordt het ijzer ook beter opgenomen door de darmen.

Waar is ijzer goed voor?

IJzer is belangrijk voor diverse toepassingsgebieden in ons lichaam. Zo staat het bekend om zijn positieve invloed op de vorming van rode bloedcellen en ondersteuning van het immuunsysteem. IJzer is onder andere goed voor:

  • IJzer draagt bij aan het energieleverend metabolisme
  • Het heeft een gunstige invloed op het zuurstoftransport in het lichaam
  • Helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen
  • IJzer ondersteunt de aanmaak van rode bloedlichaampjes
  • Het ondersteunt de afweer van het lichaam en zorgt voor een goede weerstand
  • Speelt een rol in het proces van weefselgroei en weefselontwikkeling
  • Draagt bij aan het leervermogen, geheugen, intelligentie, concentratie en houdt de geest helder
  • IJzer ondersteunt het energieniveau

Mensen die leiden aan hemochromatose kunnen snel te veel ijzer binnen krijgen. Voor deze groep is het advies dan ook om geen ijzer tabletten te nemen.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten