Nachtrust supplementen

Een goede nachtrust is erg belangrijk voor het herstel van het lichaam. Wanneer je te kort in de diepe slaapfase komt, heeft dat een negatieve invloed op het herstel van je lichaam. Een aantal kruiden ondersteunen het behoud van een gezonde nachtrust*. Dit zijn bijvoorbeeld valeriaan en passiebloem.

Daarnaast is melatonine een veelgebruikt supplement. Sinds 2020 mag melatonine alleen nog worden verkocht in een dosering van 0,29 mg.

Supplementen

Nutriënten ter ondersteuning van de nachtrust

We hebben het hierboven al even benoemd. Een aantal nutriënten helpen je tijdens je nachtrust.

Valeriaan

Valeriaan (valeriana officinalis) is een kruidachtige plant die het behoud van een gezonde nachtrust ondersteunt. Het helpt tevens om uitgerust wakker te worden*. In de valeriaanwortel zitten valereenzuren die hier verantwoordelijk voor zijn.

Passiebloem

Passiebloem (passiflora incarnata) bevordert de slaapbereidheid en helpt om lekker te slapen*. Dit kruid wordt ook gebruikt bij een onrustig of gespannen gevoel. De natuurlijke flavonoïdenverbinding vitexin is hier verantwoordelijk voor.

Melatonine

Melatonine is een hormoon dat door de pijnappelklier wordt aangemaakt. Met name wanneer je lichaam wat extra melatonine kan gebruiken, kun je een supplement overwegen. In 2020 is de wetgeving omtrent melatonine supplement gewijzigd. Een tablet mag nog maar 0,29 mg melatonine bevatten.

Citroenmelisse

Citroenmelisse (melisse officinalis) wordt vaak gebruikt bij stress en spanning. Mede daardoor is het goed voor de nachtrust. Citroenmelisse bevat rozemarijnzuur en de gezondheidsclaims worden hieraan toegewezen.

Tryptofaan

Tryptofaan is een bouwstof voor het hormoon melatonine. Ons lichaam is niet in staat om dit aminozuur zelf aan te maken. We zijn volledig afhankelijk van onze voeding. We noemen het daarom ook een essentieel aminozuur. Het bloed transporteert het naar de neuronen. De neuronen zorgen voor de omzetting naar melatonine. Lees meer over tryptofaan

Magnesium, B6 en B12

Ben je juist op zoek naar meer energie? Dan kun je een supplement met magnesium, vitamine B6 of vitamine B12 overwegen. Deze nutriënten activeren je natuurlijke energie in het lichaam. Ze dragen bij aan een normale energiehuishouding en helpen energie vrij te maken uit voeding. Deze nutriënten zitten ook in de beste slaap-supplementen.

Wat doet je lichaam tijdens het slapen

Tijdens je nachtrust is het lichaam bezig met het herstellen van de inspanningen van de dag. De eerste slaapfase is nog licht maar daarna gaan we naar een echte diepe slaap. Deze diepe slaap is van belang voor het herstel.

Wat kun je nog meer doen?

Het blauwe licht van je telefoon, laptop of tablet heeft een negatieve invloed op je nachtrust. Het beïnvloed je dag- en nachtritme en het remt de productie van melatonine. Het is beter om je telefoon, laptop of tablet niet meer in de avond te gebruiken.

Moet je ze toch gebruiken? Kijk dan vooral eens of je apparaat een speciale avond- of nachtinstelling heeft. Het blauwe licht wordt dan vervangen door geel licht.

*Claims in afwachting van Europese toelating.