Helpt tryptofaan om sneller in slaap te vallen?

Heb je wel eens gehoord van tryptofaan? Tryptofaan is één van de negen essentiële aminozuren. Wat is de werking van trytofaan? Wat zijn de voordelen ervan? We leggen het uit in deze blog. Daarin lees je ook of dit vetzuur hét middel  is om sneller de slaap te vatten.

Wat is tryptofaan?

Tryptofaan is een essentieel aminozuur, eentje die je lichaam niet zelf kan aanmaken. De hoeveelheid tryptofaan in je lichaam is van alle aminozuren het minste. Het vetzuur wordt in je lichaam omgezet in 5-HTP. Die vormt vervolgens serotonine, waaruit weer het hormoon melatonine wordt geproduceerd. Uit tryptofaan wordt ook nicotinezuur gemaakt. Nicotinezuur speelt een belangrijke rol in de energiestofwisseling. Je lichaam gebruikt tryptofaan ook om vitamine B3 (niacine) aan te maken. Die vitamine heeft diverse goede eigenschappen en is onder andere goed voor de gemoedstoestand en de ondersteuning van het energieniveau.

Waar is het goed voor?

Tryptofaan is de enige voorloper van serotonine. Serotonine is een neurotransmitter. Neurotransmitters zijn overdrachtsstoffen. Ze geven signalen door in de hersenen tussen zenuwcellen en spiercellen. In de hersenen zijn meer dan vijftig verschillende neurotransmitters aanwezig. Naast serotonine zijn dat bijvoorbeeld dopamine, histamine, noradrenaline en acetylcholine.

Mannen produceren meer serotonine dan vrouwen. Het wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Mensen met slaapklachten kunnen baat hebben bij tryptofaan omdat het de aanmaak van melatonine stimuleert. Melatonine helpt bij het sneller in slaap vallen.

Waar zit het in?

Tryptofaan is niet heel rijkelijk aanwezig in onze voeding. We kunnen het vooral vinden in eiwitrijk voedsel. Goede bronnen zijn: haver, bananen, pruimen, melk, tonijn, kaas, brood, kip en kalkoen. Pinda’s, amandelen, chocolade, pompoenpitten, sesamzaad en zonnebloempitten bevatten ook tryptofaan. Je kunt deze producten het beste nuttigen in combinatie met koolhydraatrijke producten zoals aardappels of pasta. Daarnaast kan je kiezen voor een voedingssupplement met L-tryptofaan.

slaap tryptofaan

Aminozuren, zoals tryptofaan, vormen de bouwstenen van je lichaam. Je haalt ze uit eiwitten. De eiwitten uit het voedsel worden in ons maagdarmkanaal in aminozuren gesplitst. Deze aminozuren heb je weer nodig voor de opbouw van lichaamseiwitten. Eiwitten zijn onmisbaar voor vele lichaamsfuncties. Zo  leveren ze onder andere energie. Eiwitten zijn daarnaast noodzakelijk voor het behoud van sterke botten. Voor kinderen zijn ze essentieel voor de normale groei en ontwikkeling van de botten.

Ook dragen ze bij tot de groei van de spiermassa en zijn ze een vereiste voor herstel van de spieren na de sporttraining. Daarom zijn tryptofaan-supplementen gewild bij sporters. Zowel kracht- als duursporters hebben wat meer eiwitten nodig dan een gemiddeld persoon voor bijvoorbeeld sterkere spieren. Ook mensen die moeite hebben met in slaap vallen, (kwetsbare) ouderen en zieken kunnen gebrek hebben aan voldoende aminozuren in hun lichaam.

Ruim twintig soorten

Er zijn tweeëntwintig aminozuren. Deze aminozuren worden geclassificeerd als essentieel of niet-essentieel. Zeven aminozuren kan je lichaam zelf maken uit andere aminozuren. Dat zijn: alanine, asparaginezuur, cysteïne, cystine, glutaminezuur, tyrosine en hydroxyproline. Histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, threonine, tryptofaan en valine zijn niet-essentiële aminozuren. Die moet je via voeding of supplementen binnenkrijgen. Je hebt ook nog zes semi-essentiële aminozuren: arginine, asparagine, glutamine, glycine, serine en proline. Deze kunnen de meeste mensen zelf in hun lichaam vormen maar mensen met onderliggend lijden niet.

Je lichaam is niet in staat essentiële aminozuren aan te maken. Hiervan zijn er in totaal negen, waaronder tryptofaan. Die aminozuren moet je dus uit eten halen of als voedingssupplement innemen. Vegetariërs en veganisten moeten er extra opletten dat ze alle aminozuren binnenkrijgen. Plantaardige eiwitten hebben nog al eens een gebrek aan één van de essentiële aminozuren of komen in een verkeerde verhouding voor. Ook bevatten ze vaak meer niet-essentiële dan essentiële aminozuren. De kwaliteit van plantaardige eiwitten is dus gewoon wat lager. Tevens kan de ene persoon meer aminozuren uit eiwitten in voedsel halen dan de andere. Je lichaam legt er ook geen voorraadje van aan.  

Te weinig eiwitten

Een tekort aan eiwitten kan zorgen voor de afbraak van spierweefstel. Krijg je lichaam langere tijd te weinig energie uit eiwitten binnen dan merk je dit aan flink minder spierkracht en een verminderde weerstand. Je kunt zelfs ondervoed raken. Een mens heeft 0,83 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Sporters, zwangere vrouwen (vooral in het derde trimester) en vrouwen die borstvoeding geven, hebben een extra eiwitbehoefte. De aanbevolen hoeveelheid eiwit van kinderen loopt geleidelijk af van 1,31 gram per kilogram per dag bij zes maanden tot 0,83 g/kg/d op 18-jarige leeftijd. Nederlanders halen gemiddeld 60 procent van hun eiwitten uit dierlijke bronnen en 40 procent uit plantaardige bronnen.

Supplementen met tryptofaan

Wij verkopen diverse supplementen met l-tryptofaan. Dit zijn linksdraaiende aminozuren die goed door het lichaam kunnen worden opgenomen. Aan sommige van deze supplementen is vitamine B6 en/of magnesium toegevoegd. Die helpen bij een goede omzetting van tryptofaan. Hieronder staan enkele tryptofaan-supplementen uit ons assortiment. 

Online bestellen

L-tryptofaan kun je bij ons online bestellen. Bestel je voor 15.00 uur dan heb je je bestelling morgen al in huis. Bestellingen vanaf 45 euro worden gratis bezorgd. Heb je nog vragen over tryptofaan? Onze specialisten (orthomoleculaire en natuurgeneeskundige therapeuten, voedingsdeskundige) staan altijd klaar om je vragen te beantwoorden.

Veelgestelde vragen

Tryptofaan is een essentiële aminozuur die je lichaam niet zelf kan maken. Je moet tryptofaan halen uit je voeding. Ook kan je dagelijks een aminozuur-supplement nemen.

Tryptofaan zit vooral in eiwitrijk voedsel. Goede natuurlijke bronnen voor tryptofaan zijn: melk, chocolade, bananen, kaas en noten. In ons voedsel is tryptofaan niet heel ruim vertegenwoordigd.

Het aminozuur tryptofaan wordt in je lichaam omgezet in 5-HTP. Die vormt serotonine, die weer de aanmaak van melatonine stimuleert. Melatonine helpt bij het sneller in slaap vallen. Je lichaam helpt tryptofaan ook om nicotinezuur en vitamine B3 (niacine) aan te maken.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:


Coby

Duidelijke site, bestellen ging goed. Ik heb het in de goede staat ontvangen.
Over het product kan ik nog niet veel zeggen omdat het nieuw voor mij is en ik het dus eerst even moet afwachten.


Riekje

De tabletjes waren precies goed in de verhouding met de samenstelling


Jurre T

Ik kom hier altijd voor een lymfedrainage behandeling. Fijne mensen en luisteren echt naar je klachten om vervolgens met goede oplossingen te komen. Het heeft mij enorm veel geholpen.


Sandra Mulckhuyse

Producten worden snel geleverd. Omdat ik het product al eerder heb besteld vind ik het wel zonde dat ook het boekje weer wordt meegestuurd.


Dekker

Snelle levering en snel antwoord op vragen. De kuur moet ik nog starten. Ik ben heel benieuwd!


Meyabadil

Ik wou probiotica willen bestellen voor mijn dochter van 12j. Ik wist niet welke ik moest hebben. Ik ben goed te woord gestaan door de medewerker en ben goed geholpen. Snelle levering en goede service.


Sebastiaan Poos

Vlotte afhandeling en ook nog eens adres die wel een product kon leveren waar ik elders steeds bot ving.


Stephanie Oonk Bruggeman

Goede, snelle service. Bestelde producten werden direct de volgende dag, netjes verpakt thuis bezorgd.


K Lansink

Even weer de puntjes op de i zetten.

Ik vind het heerlijk om even weer een kuurtje te doen, ik voel me daar veel beter op , nu weet ik weer was ik allemaal fout doe,😂😂

Trustpilot
» Lees meer ervaringen van onze klanten