Elektrolyten

Elektrolyten zijn mineralen in een ionische vorm. Ze zijn elektrisch geladen (vandaar de naam elektrolyten) en spelen een belangrijke rol tussen de zenuwcellen en de rest van het lichaam. 

Extra elektrolyten worden vooral gebruikt door sporters want we verliezen ze door het zweten. ‘Normale’ sporters hebben in principe geen aanvulling nodig want we vinden elektrolyten ook in onze dagelijkse voeding.  

Aanvulling van extra elektrolyten kunnen in de volgende situaties waardevol zijn:

  • Bij intensieven en/of langdurige inspanningen
  • Duursporters
  • Sporten bij warm weer
  • Bij uitdroging door ziekte
  • Extreem en langdurig zweten

Waar zijn elektrolyten goed voor?

Elektrolyten hebben, in tegenstelling tot andere mineralen, geen verbinding met een ander element. Ter verduidelijking: Bij magnesium citraat is het magnesium gebonden aan citroenzuur. Elektrolyten zijn mineralen in de ionische vorm. Dit is ook de vorm die voorkomt in ons lichaam.

Energie

De elektrolyten calcium, magnesium en fosfor  zijn belangrijk voor de energiestofwisseling. Ze maken energie vrij uit koolhydraten, vetten en eiwitten en zorgen voor de opslag en transport van energie. 

Vochtbalans

Natrium en kalium zijn de elektrolyten die verantwoordelijk zijn voor een goede vochtbalans in het lichaam. Natrium trekt water aan en houdt het vast in de bloedbanen. Kalium helpt om water binnen de cellen te houden. Ook magnesium helpt bij een normale water- en mineralenhuishouding.

Werking van de spieren

Magnesium zorgt voor soepele spieren en de elektrolyten calcium en kalium zijn onder andere verantwoordelijk voor sterke spieren.

Prikkeloverdracht

We hebben elektrolyten nodig voor de prikkeloverdracht. Dit is een belangrijke functie van ons zenuwstelsel.

pH waarde van het bloed

Onder andere bicarbonaat is belangrijk voor het afvoeren en neutraliseren van afvalstoffen in het bloed. Mede hierdoor helpen elektrolyten bij het op peil houden van je pH-waarde.

Wat zijn de belangrijkste elektrolyten

Door het zweten verlies je voornamelijk natrium, kalium, magnesium en calcium. Het is belangrijk om de verloren elektrolyten en vocht weer aan te vullen. Met name voor intensieve sporters en duursporters kunnen extra elektrolyten een waardevolle aanvulling zijn. Voor minder intensieve sporten is water (met eventueel een dorstlesser) voldoende. We krijgen namelijk voldoende elektrolyten binnen via onze voeding.

In welke voeding zitten deze belangrijkst elektrolyten

Om vocht vast te houden is natrium erg belangrijk. Natrium zorgt er voor dat je niet uitgedroogd raakt. Het zit onder andere in zout, augurken en kaas. Het meeste natrium verkrijgen we uit bewerkte producten zoals kant-en-klaar producten.

Toevoeging van extra zout is niet nodig omdat we al te veel zout binnen krijgen. Gemiddeld genomen krijgen we 9 gram zout binnen terwijl het advies maximaal 6 gram is. Eet je voornamelijk onbewerkte voedingsmiddelen dan mag je gerust extra zout toevoegen.

Kalium is belangrijk voor de spieren, de bloeddruk en het zenuwstelsel. Het speelt ook een rol bij de regulering van de vochtbalans. Je vindt kalium vooral in groente en fruit. Zo bevatten bananen, abrikozen, pruimen, tomaten en spinazie mooie hoeveelheden kalium.

Magnesium draagt bij tot een goede elektrolytenbalans. Het biedt ondersteuning bij het handhaven van een normale water- en mineralenhuishouding. Magnesium is verder goed voor de spieren, botten en  celdeling. Het is tevens een belangrijk mineraal dat helpt energie vrij te maken uit koolhydraten en eiwitten.

Magnesium is goed vertegenwoordigd in onze voeding. Het zit in volkoren producten, groente, noten, melk en vleesproducten. Toch is magnesium één van de meest gebruikte supplementen. De opname van magnesium is niet bij iedereen even efficiënt en er zijn veel situaties waarin extra magnesium zeker aan te raden is. Ben je op zoek naar een puur magnesiumsupplement dan is een magnesiumpoeder de beste keuze.

Calcium is vooral belangrijk voor de opbouw en het behoud van sterke botten. Ook is dit mineraal belangrijk voor een normale spierwerking en activeert het je natuurlijke energie. Calcium vinden we in melkproducten, amandelen, groene groentes en tofu.

Elektrolyten in sportdrank

Veel sporters nemen na hun inspanning een sportdrank. Deze sportdrankjes bevatten vaak in beperkte mate elektrolyten en bevatten tegelijkertijd veel suikers. Tijdens een langdurige inspanning kunnen deze sportdranken nuttig zijn. De suikers worden namelijk snel omgezet in energie.

Na een inspanning is een isotone elektrolytendrank of een drank aangemaakt met een van bovenstaande elektrolyten een betere optie. Met name als je wil afvallen zijn de gesuikerde sportdrankjes geen goede keuze.

Elektrolyten tijdens sporten

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:


Coby

Duidelijke site, bestellen ging goed. Ik heb het in de goede staat ontvangen.
Over het product kan ik nog niet veel zeggen omdat het nieuw voor mij is en ik het dus eerst even moet afwachten.


Riekje

De tabletjes waren precies goed in de verhouding met de samenstelling


Jurre T

Ik kom hier altijd voor een lymfedrainage behandeling. Fijne mensen en luisteren echt naar je klachten om vervolgens met goede oplossingen te komen. Het heeft mij enorm veel geholpen.


Sandra Mulckhuyse

Producten worden snel geleverd. Omdat ik het product al eerder heb besteld vind ik het wel zonde dat ook het boekje weer wordt meegestuurd.


Dekker

Snelle levering en snel antwoord op vragen. De kuur moet ik nog starten. Ik ben heel benieuwd!


Meyabadil

Ik wou probiotica willen bestellen voor mijn dochter van 12j. Ik wist niet welke ik moest hebben. Ik ben goed te woord gestaan door de medewerker en ben goed geholpen. Snelle levering en goede service.


Sebastiaan Poos

Vlotte afhandeling en ook nog eens adres die wel een product kon leveren waar ik elders steeds bot ving.


Stephanie Oonk Bruggeman

Goede, snelle service. Bestelde producten werden direct de volgende dag, netjes verpakt thuis bezorgd.


K Lansink

Even weer de puntjes op de i zetten.

Ik vind het heerlijk om even weer een kuurtje te doen, ik voel me daar veel beter op , nu weet ik weer was ik allemaal fout doe,😂😂

Trustpilot
» Lees meer ervaringen van onze klanten

Gebruikte bronnen

https://www.runnersworld.com/nl/voeding/a26617781/voedingsmiddelen-elektrolyten