Vitamine B3 (Niacine)

Vitamine B3 wordt ook wel niacine genoemd. Het is één van de 8 vitamines uit het Vitamine B Complex. In het verleden dacht men dat er maar één vitamine B was. Pas later kwam men erachter dat er 8 verschillende soorten zijn. B-vitamines werken in hoge mate samen. Gebruik vitamine B3 bij voorkeur met een Vitamine B Complex of een goede multivitamine.


Waar is vitamine B3 goed voor?

Vitamine B3 is belangrijk voor de stofwisseling van koolhydraten, eiwitten, vetten en een aantal hormonen. Ook zijn de volgende gezondheidsclaims toe te kennen aan niacine:

  • Draagt bij tot de instandhouding van een normale huid
  • Heeft een gunstige invloed op een normaal energieleverend metabolisme
  • Is goed voor je gemoedstoestand, geheugen, leervermogen en concentratie
  • Heeft een positieve invloed op het functioneren van je zenuwen
  • Draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid
  • Goed voor de slijmvliezen

De vormen niacine

Vitamine B3 / niacine komt voor in de vormen nicotinezuur en niacinamide. De meeste supplementen bevatten echter niacinamide (nicotinamide). Maar nicotinezuur is ook toegestaan.

Te veel vitamine B3

Er zijn geen nadelige effecten bekend bij grote hoeveelheden niacinamide. Dit is wel het geval bij nicotinezuur. Bij te veel nicotinezuur kan bloedvatverwijding in de huid, ook wel flushing genoemd, optreden. De bovengrens voor nicotinezuur is gesteld op 10 mg per dag

Flushing

Niacine uit nicotinezuur staat erom bekend dat het flushing kan veroorzaken. Je huid wordt dan rood en voelt warm aan. Dit gaat vaak samen met een branderig, prikkelend en jeukend gevoel. Het is daarom beter om supplementen te gebruiken met de vorm niacinamide. Aan deze vorm is een amidegroep gekoppeld die 'flush free' is.

Een vitamine B3 tekort

Een tekort aan vitamine B3 komt bijna niet voor.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten