Glutathion

Glutathion vinden we in hoge concentraties terug in bijna alle lichaamscellen. Het is een lichaamseigen stof en een tripeptide. Het wordt opgebouwd uit de aminozuren glycine, glutaminezuur en cysteïne.

Ons lichaam kan zelf glutathion produceren. Maar de waardes kunnen afnemen naarmate we ouder worden (vooral na de leeftijd van 45 jaar), door stress, vervuiling en bij ziekte. Daarnaast kan de aanmaak van glutathion per persoon verschillen.

Glutathion supplementen

De meeste glutathion supplementen vind je in de vorm van capsules. Het is echter ook mogelijk om voor een vloeibaar supplement te kiezen (liposomaal). Het voordeel van een vloeibaar supplement is dat je het gemakkelijk in kunt nemen. Helemaal voor personen die moeite hebben met het slikken van capsules of tabletten. Sommige capsules kunnen ook geopend worden om op te lossen in water.

Veel supplementen bevatten de GSH vorm. Dit is de gereduceerde vorm van glutathion. De GSH is een tripeptide (verbinding van de 3 aminozuren) die door het lichaam worden aangemaakt uit drie aminozuren; cysteïne, glycine en glutaminezuur.

De afkorting van GSH duidt op de thiolgroep (SH) die gebonden is aan het glutathionmolecuul (G). Dat maakt de afkorting GSH.

Opname van glutathion

Je lichaam heeft moeite met de opname van glutathion wanneer de dosering te laag is. Bij gebruik van minder dan 100 mg glutathion per dag bestaat er een kans dat een groot deel hiervan wordt afgebroken in de darm door proteases. 

Bij te hoge doseringen vermindert de effeciëntie van de absorbtie. Het is daarom belangrijk om je aan de aanbevolen dosering te houden zoals vermeld op de verpakking.

Glutathion levels

Glutathion in onze voeding

Hoewel ons lichaam zelf glutathion kan aanmaken, kunnen we ook binnen krijgen via onze voeding. Glutathion komt, weliswaar in kleine hoeveelheden, voor in vis, vlees, groente en fruit. Met name avocado, asperges en walnoten bevatten deze stof.

Zwavel speelt ook een belangrijke rol bij de aanmaak van glutathion. Zwavel komt voor in broccoli, boerenkool, waterkers, spruitjes en bloemkool. Voor de lichaamseigen synthese van glutathion zijn magnesium en ATP nodig. Cysteïne is de limiterende bouwsteen.


Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten