Lactoferrine

Lactoferrine is een lichaamseigen stof die zich voornamelijk in de slijmvliezen bevindt. Stress, blootstelling aan omgevingstoxinen (luchtvervuiling) en gebruik van bewerkt voedsel kunnen van invloed zijn op de lactoferrinereserves. Hierdoor kan je lactoferrine behoefte hoger liggen. De naam lactoferrine komt voort uit lacto (koemelk) en ferrine (ijzer). Dat komt omdat lactoferrine de eigenschap heeft ijzer aan zich te binden.

Recent onderzoek heeft laten zien dat lactoferrine voor mensen van alle leeftijden goed van pas kan komen. Ons lichaam is zelf in staat om lactoferrine aan te maken, echter in beperkte hoeveelheden. De behoefte ligt hoger dan de daadwerkelijke productie.


Best verkochte lactoferrine supplementen

Alle lactoferrine supplementen

Wat is lactoferrine

Lactoferrine is een eiwitsoort en een belangrijk ijzerbindend eiwit (ijzer-bindend glycoproteïne). Baby’s krijgen grote hoeveelheden lactoferrine binnen via de eerste moedermelk. Dit kan wel 2.000 mg tot 3000 mg zijn. Dit wordt ook wel de colostrum genoemd. In het dierenrijk wordt de colostrum vaak de eerste biest genoemd.

De concentratie lactoferrine in colostrum is wel 7 gram per liter. De hoeveelheden nemen daarna sterk af. De latere moedermelk bevat zo’n 1 à 2 gram per liter. Deze start hoeveelheden krijgen we op latere leeftijd niet meer binnen. Wel vinden we lactoferrine terug in koemelk. Echter bevat koemelk slechts 0,2 gram lactoferrine.

Ons lichaam is zelf ook in staat om lactoferrine aan te maken. Echter alleen in zeer kleine mate.

Apolactoferrine en hololactoferrine

Er zijn twee verschillende soorten lactoferrines: apolactoferrine en hololactoferrine. Het verschil in deze twee soorten is de hoeveelheid ijzer dat het bevat. Apolactoferrine bevat weinig ijzer en hololactoferinne bevat juist veel ijzer.

In supplementen kom je altijd apolactoferrine tegen. Dit is ook de vorm die we voornamelijk in het moedermelk tegen komen.

Lactoferrine supplementen

Wanneer je op zoek bent naar lactoferrine supplementen dan kom je veel verschillende producten en daarbij horende prijzen tegen. Hier geldt echter wel: goedkoop is vaak duurkoop. Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op de werkzaamheid van een lactoferrine supplement. Zo is het belangrijk dat het supplement hoge gehaltes van lactoferrine bevat, vrij is van LPS is en het nutriënt moet in maagresistente capsules zitten.

Hoge gehaltes lactoferrine

Sommige lactoferrine supplementen bevatten inderdaad lactoferrine maar in lage concentraties. Er wordt dan vaak gebruik gemaakt van hulpstoffen. Dit doen de producenten van het product vaak om de prijs te drukken. Lactoferrine is nu eenmaal een dure grondstof. Een veel gebruikt en goed percentage lactoferrine in supplementen is ten minste 95%. Lactoferrine is in verschillende doseringen te verkrijgen: 150 mg, 200 mg, 300 mg en zelfs 500 mg.

LPS vrije supplementen

LPS staat voor lipopolysachariden. Dit is een stof die van nature samen met lactoferrine in melk voorkomt. Echter vermindert LPS de werking van het eiwit. Dit komt omdat de twee nutriënten tegenovergestelde effecten hebben. Ze kunnen elkaars werking onderdrukken.

De lactoferrine supplementen in ons assortiment zijn vrij van lipoplysachariden (LPS).

Maagresistente capsules

Lactoferrine is een kwetsbaar complex. Het wordt relatief makkelijk afgebroken door de spijsverteringenzymen. Om dit probleem te omzeilen worden bij de kwalitatieve supplementen gebruik gemaakt van maagresistente capsules. Deze capsules beschermen de inhoudsstof tegen eventuele afbraak door het maagzuur. Hierdoor komt de lactoferrine heelhuids in de darmen terecht. Dit is de plek waar het wordt opgenomen en dat zorgt voor een optimale werkzaamheid.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten

Veelgestelde vragen omtrent lactoferrine

Lactoferrine is een belangrijk ijzerbindend eiwit. Het komt voornamelijk voor in onze slijmvliezen.

Lactoferrine is een veilig voedingssupplement die je langere tijd kunt gebruiken. De beste resultaten worden bereikt bij dagelijks gebruik van enkele weken tot maanden.

Lactoferrine is een eiwit en bevat geen lactose. Echter, sommige lactoferrine-supplementen kunnen sporen van lactose bevatten, afhankelijk van het productieproces.