Co-enzym Q10

Co-enzym Q10, in de volksmond ook wel gewoon Q10 genoemd, is een stof die ons lichaam zelf aanmaakt. Deze stof komt voor in alle cellen van ons lichaam, maar met name in de mitochondriën. Dit zijn de energiefabrieken van ons lichaam.

Naarmate we ouder worden neemt de aanmaak van Q10 af. Zo heeft een 80-jarige de helft minder co-enzym Q10 dan dat hij op 20-jarige leeftijd had. Vanaf je 40e levensjaar heeft het zin om extra Co-Enzym Q10 te slikken. Ook door het gebruik van medicijnen (bijvoorbeeld cholesterol verlagend), stress, veel sporten en ziektes kan er een Co-enzym Q10 tekort ontstaan.


Voor wie is het geschikt?

Jonge mensen in een goede gezondheid en die ook nog eens gezond eten maken zelf voldoende aan. Naarmate we ouder worden neemt de aanmaak af. Vanaf je 40e levensjaar is de hoeveelheid die we aantreffen in de hartspier al 30% minder dan wanneer we 20 jaar zijn.

Voor 40-plussers kan een Q10 supplement dan ook een gewenste aanvulling zijn. Ook door stress, medicijnen, veel sporten en onvoldoende inname via de voeding kunnen ubiquinol tekorten ontstaan.

Gewenste dosering

Bij het vermoeden van een te laag ubiquinol niveau kun je beginnen met een inname van 200 mg per dag. Ook ouderen kunnen starten met deze dosering. Na 4 weken kun je de dosering halveren (100 mg per dag). Onderzoekers adviseren een aanbevolen dosering van tussen de 50 tot 200 mg per dag zodat ubiquinol waardes op niveau blijven.

Co Enzym Q10 (of Ubiguinol of Ubiquinon) is een veilige stof en je kunt er niet snel te veel van innemen. Uiteraard is het belangrijk om je aan de aanbevolen dosering, zoals vermeld op de verpakking, te houden.

Een Q10 supplement wordt vaak in de ochtend en bij het ontbijt ingenomen. Het is ook mogelijk om het in te nemen tijdens het avondeten.

Q10 en cholesterol

Bij het gebruik van statines (cholesterol verlagend) is het aan te raden om een Ubiquinol supplement te nemen. Statines verlagen de productie van cholesterol maar verlagen gelijktijdig ook het gehalte van ubiquinol. Een veel voorkomende bijwerking hiervan is spierpijn (myalgia).

Onderzoeken hebben aangetoond dat deze bijwerkingen vaker voorkomen bij mensen met lage gehaltes aan ubiquinol. Zodoende bevatten veel Rode gist rijst supplementen al Q10.

Ubiquinol of Ubiquinon

Co-Enzym Q10 in supplementen is verkrijgbaar in twee verschillende vormen: Ubiquinol en Ubiquinon. Er is ook nog een 3e vorm en dat is ubisemiquinon. Ubisemiquinon is eigenlijk een tussenvorm die we hier niet behandelen.

Zowel Ubiquinol als Ubiquinon komen voor in ons lichaam. Ubiquinon ontvangt elektronen en verandert daardoor in ubiquinol. Ubiquinol brengt elektronen naar eiwitcomplex lll en geeft deze af waardoor er weer ubiquinon ontstaat.

In onze cellen worden ze voortdurend omgezet en dat creëert een osmotische druk die het eiwit ATP aandrijft. ATP is uiteindelijk de belangrijke energiebron voor onze lichaamscellen. Met name het hart, hersenen, spieren, lever, alvleesklier en nieren hebben co-enzym Q10 nodig om goed te functioneren

Welke supplement moet ik dan kiezen?

Ben je op zoek naar een Co-Enzym Q10 supplement dan gaat de voorkeur uit naar ubiquinol. Deze vorm wordt sneller opgenomen en vervalt langzamer in andere verbindingen. Daardoor blijft het langer aanwezig in je lichaam. Ubiquinol is tevens een antioxidant. Het wordt ook wel de actieve vorm van Q10 genoemd.

Waarom zou je ook kunnen kiezen voor ubiquinon?

Ubiquinon is goedkoper dan ubiquinol. Voor hetzelfde effect zou je de dosis van ubiquinon wat kunnen verhogen. Kies je voor een ubiquinon supplement dan is het belangrijk dat het opgelost is in een plantaardige olie. Dit verbetert namelijk de opname.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten