Wat kies je: vitamines en mineralen in tabletten, capsules of poeder?

Neem je een tablet, een capsule of een poeder? Of ga je voor de vloeibare vorm? Er zijn verschillende manieren om vitamines en mineralen in te nemen en  iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. We zetten de verschillende toedieningsvormen eens even op een rijtje. 

Er zijn vele vormen om je dagelijkse voedingssupplementen te slikken: tabletten, dragees, capsules, softgels, poeders, vloeibaar, liposomaal, sachets, gummies en vegicaps. Waarom verkies je het één boven het ander? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten?

Tabletten

Vele mensen die (multi)vitamines of mineralen slikken, prefereren tabletten. Deze lijken op geneesmiddelen. Je hebt grote en kleine tabletten en onder andere ronde, rechthoekige en langwerpige. Een tablet is een samengeperst poeder. De werkzame stof wordt samen met vulstoffen samengeperst tot de goede vorm. Deze hulpstoffen zorgen voor een betere structuur, meer volume of worden gebruikt als bindmiddel. Ook zit er vaak kleurstof in. Tabletten neem je in via de mond, bij voorkeur met voldoende water.

tabletten

Niet iedereen vindt het innemen van tabletten fijn. Het lukt dan vaak niet deze door te slikken. Tabletten hebben een lange houdbaarheidsdatum. Ze zijn goedkoper dan capsules.

Bruisen, smelten, kauwen of zuigen?

Naast gewone tabletten bestaan er bruistabletten, smelttabletten, kauwtabletten en zuigtabletten. Bruistabletten los je op in water. Het middel is zo makkelijk in te nemen en wordt snel opgenomen. Drink wel het hele glas leeg. Smelttabletten kun je zonder water innemen. De tablet lost op in je eigen speeksel. Door smelttabletten onder de tong te leggen, worden ze snel opgenomen.

Kauwtabletten zijn vaak handig voor kinderen. Multivitamines voor kinderen worden vaak aangeboden in de vorm van kauwtabletten, bijvoorbeeld Vitals Elke Dag Junior en VitOrtho Meer-in-1 kind. Kauwtabletten zijn handig en hebben bijna altijd een lekker smaakje. Bonusan en NOW verhandelen vitamine C in de vorm van kauwtabletten. Beide hebben een sinaasappelsmaak. Kauwtabletten moet je wel goed fijn kauwen.

Op zuigtabletten moet je, zoals de naam al aangeeft, zuigen. Nutramin, Vitals en NOW hebben vitamine B12 zuigtabletten. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten. Veganisten wordt daarom geadviseerd vitamine B12 te slikken. B12 is onder andere goed voor het zenuwstelsel, het geheugen en het immuunsysteem en helpt bij vermoeidheid.  

Dragees

Een dragee is een tablet met een coating. Die bestaat uit een dun laagje suiker met kleurstof en een beetje wax. Doel daarvan is de tablet makkelijker door te slikken en beter te laten smaken. Ook blijft zo de tablet onbeschadigd. Je moet dragees heel doorslikken. Ze vallen dan pas uiteen in de dunne darm en niet al in de maag.

Capsules

Capsules zijn harde of zachte omhulsels met daarin poeder, olie of korreltjes. Het omhulsel is veelal van gelatine. Gelatine is afkomstig van huid en botten van runderen en varkens en wordt gebruikt als bindmiddel. Deze capsules zijn dus niet geschikt voor vegetariërs en veganisten.

capsules

De meeste mensen kunnen capsules makkelijker doorslikken dan tabletten. De capsules lossen op in je maag of dunne darm. Capsules worden sneller afgebroken door het lichaam dan tabletten. Ze werken dus sneller. Ook zijn ze iets effectiever.

Je hebt ook vegetarische capsules van plantaardige cellulose. Deze vegicaps zijn bovendien 100% halal. Algenolie wordt vaak aangeboden in vegetarische capsules, bijvoorbeeld die van VitOrtho.

Softgels worden eveneens van cellulose gemaakt en je neemt ze oraal in. Vegetariërs en veganisten kunnen deze dus ook tot zich nemen. De softgels bevatten vloeistof. Met een beetje water zijn ze makkelijk in te nemen.

De kwaliteit van softgels is, in tegenstelling tot die van capsules met poeder, heel constant. Softgels worden sneller opgenomen door je lichaam. De biologische beschikbaarheid is heel hoog bij softgels. Ze zijn wel duurder omdat de productie ervan meer kost. Vitals biedt een vitamine E supplement aan in softgels met daarin alle acht vormen van vitamine E. Minami verkoopt visoliesupplementen in softgels en Bonusan vitamine D3.

Poeder

Sommige vitaminen en mineralen worden ook in poedervorm geleverd. Poeders worden veelal beter en sneller door het lichaam opgenomen. De capsule hoeft bijvoorbeeld niet eerst op te lossen. Het is puur (er zitten geen hulp- of kleurstoffen in). Magnesium is een voorbeeld van een mineraal dat veel in poedervorm wordt verkocht. Een magnesiumpoeder wordt vaak ingezet bij vermoeidheid en is goed voor de spieren. Ben je ook op zoek naar ondersteuning bij vermoeidheid of voor de spieren? Kies dan voor een magnesium citraat poeder of een malaat vorm. Dit zijn de best opneembare vormen voor deze toepassingen.

Bonusan produceert MSM poeder (organisch gebonden zwavel).  Een poeder kan voor inname worden gemengd met water of vruchtensap. Even goed roeren en vervolgens opdrinken.  Poeder kun je ook door een shake doen of mengen met yoghurt. Kinderen hebben zo niet in de gaten dat ze iets innemen.

Vloeibaar

Drankjes zijn altijd vloeibaar. Evenals druppels. Er zijn vaak suikers en smaakstoffen aan toegevoegd voor een betere smaak. Ze zijn natuurlijk gemakkelijk door te slikken. Ook kun je goed zien hoeveel je gebruikt. Biotics Multi-Plus vloeibaar is een goede vloeibare multivitamine voor dagelijks gebruik.

Vitamine D wordt ook vaak aangeboden als druppels. Druppels zijn gemakkelijk te doseren. Vitals heeft vloeibare sportmineralen in zijn assortiment. Deze combinatie van diverse mineralen is een goede aanvulling van verloren zouten (bijvoorbeeld natrium, calcium en magnesium) tijdens het sporten. Energetica Natura verkoopt aloë vera in vloeibare vorm. Drankjes moet je in het donker bewaren. Let goed op de houdbaarheidsdatum.

Sachets

Vitaminen en mineralen worden ook aangeboden in sachets. Iedere sachet bevat een hoeveelheid poeder voor één dosis.  Elke keer neem je dus één sachet. Zo krijg je precies de juiste hoeveelheid binnen. De inhoud van het sachet kan in een glas of beker worden geschud. Vervolgens voeg je warm of koud water toe en drinkt dit, na goed te hebben geroerd, op.

sachet

Bonusan biedt Bacteri 8 probiotica poeder aan in sachets. Bacteri 8 bevat een brede mix van bacteriestammen (drie soorten bifidobacteriën en 5 soorten lactobacillen). De sachets geven een optimale bescherming tegen vocht, licht en lucht. Je kunt ze makkelijk meenemen.

Gummies

Gummies lijken op smakelijke snoepjes. Ze zijn populair bij tieners en twintigers. In multivitamine gummies zitten alle vitamines en mineralen die je dagelijks nodig hebt. Ze zitten in vrolijke potjes en hebben vrolijke kleurtjes. Ze hebben een lekker smaakje en je kauwt ze makkelijk weg. Er zijn ook gummies (voor kinderen) met leuke vormpjes. Vitals heeft vitamine C + D3 gummies met een bosvruchtensmaak. De gummies zijn in een vorm van een beertje. 100% vegan en vrij van toegevoegde suikers.

Liposomaal

Om supplementen toe te dienen, wordt bij de nieuwe generatie voedingssupplementen gebruik gemaakt van liposomen. De vitamines en mineralen zitten verpakt in hele kleine, vetachtige bolletjes van twee lagen fosfolipiden. Die worden gemaakt van zonnebloem lecithine. De voedingsmiddelen in liposomen zijn heel goed beschermd. Ze komen probleemloos aan in de maag zonder afgebroken worden door maagzuur of te worden aangevallen door bacteriën. Ze lijken op lichaamscellen en hebben een hoge biologische beschikbaarheid. Dat betekent dat het grootste deel van de werkzame stoffen worden opgenomen door de darmen. VitOrtho heeft vier vetoplosbare vitamines (A, D, E en K) in een vloeibaar supplement. Het merk levert ook vloeibare vitamine B12. Die is goed opneembaar, makkelijk in te nemen en geschikt voor vegetariërs en veganisten. Vitamine C en gluthation wordt door VitOrtho ook aangeboden in liposomale formules.


Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten