Waarom veel mensen wel een supplement kunnen gebruiken

Het Voedingscentrum adviseert ons om dagelijks minimaal 250 gram groente en 200 gram fruit te eten. Uit de voedselconsumptiepeiling van het RIVM eten Nederlanders gemiddeld 131 gram groente en 116 gram fruit per dag. Dat is natuurlijk veel te weinig. En zeg nou zelf? Haal jij die adviezen van het Voedingscentrum?

Volgens veel voedingswetenschappers, artsen en orthomoleculaire therapeuten is het advies van het Voedingscentrum zelfs nog veel te laag. 250 gram groente bevat ongeveer 12 gram vezels en we hebben dagelijks 30 tot 40 gram nodig. Ook krijgen we zo niet voldoende van alle vitamines en mineralen binnen.

Schijf van 5

Als richtlijn voor een goed en gezond eetpatroon kun je de Schijf van Vijf gebruiken. De Schijf van Vijf bestaat uit 5 verschillende vakken:

  • Groente en fruit
  • Brood, graanproducten en aardappelen
  • Vis, vlees, ei, noten, peulvruchten en zuivel
  • Dranken
  • Smeer- en bereidingsvetten

Als je eet volgens de Schijf van Vijf dan krijg je volgens het Voedingscentrum voldoende vitamines, mineralen, vezels en andere micronutriënten binnen. Maar zoals al vermeld wordt dit advies wel bekritiseerd door voedingswetenschappers en orthomoleculaire therapeuten. Daarnaast bevat ons voedsel steeds minder vitamines en mineralen.

Minder vitamines en mineralen in onze voeding

De kwaliteit van ons voedsel gaat al jaren omlaag. De voedingswaarde van alle groente- en fruitsoorten is de laatste decennia afgenomen. Dat komt omdat we steeds meer voedsel moeten maken op steeds minder grond. Hierdoor oogst de boer sneller zijn gewas, worden er zaden gemanipuleerd en is er sprake van bodemuitputting.

Sneller oogsten van gewas

Omdat er meer voedsel geproduceerd moet worden in een kortere tijd oogsten boeren wereldwijd steeds sneller het gewas. Fruit- en groente worden vaak al onrijp geoogst en ze belanden voor een langere tijd in de koeling.

Hierdoor hebben de groente- en fruitsoorten niet volledig de tijd gehad om alle micronutriënten op te nemen. Dit gaat ten koste van de voedingswaarde.

Manipulatie van zaden

De zaden die gebruikt worden zijn tegenwoordig zo gekweekt dat er een maximale opbrengst behaald kan worden. Ook mag de groente of fruit geen vlekjes bevatten en zelfs de smaken worden beïnvloed. Misschien is het je wel eens opgevallen dat witlof lang niet meer zo bitter smaakt als vroeger. Ook de manipulatie van de zaden heeft een negatieve invloed op de voedingswaarde.

Minder mineralen door bodemuitputting

Bodemuitputting zorgt voor afname van mineralen in onze groente. Mineralen worden namelijk uit de grond gehaald. Omdat er zoveel wordt gekweekt op één stuk land, krijgt de bodem maar weinig tijd op te herstellen. Vaak zien we ook dat er maar 1 soort groente wordt verbouwd op hetzelfde stuk grond. Hierdoor wordt ook telkens dezelfde voedingsstoffen uit de grond gehaald.

Conclusie

De kwaliteit van ons eten gaat omlaag en er zijn maar weinig mensen die voldoende gezond en gevarieerd eten. Daarom vinden wij dat bijna iedereen wel een aanvullend supplement kan gebruiken. Een aantal van deze supplementen bespreken we hieronder. Heb je ze allemaal nodig? Nee hoor. Kijk vooral kritisch naar jezelf en vraag jezelf af of je voldoende van het desbetreffende nutriënt binnen krijgt.

Multivitamine

Dagelijks gebruik van een multivitamine is een goed idee. Zo weet je zeker dat je voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt.

Er zijn veel verschillende multivitamines verkrijgbaar. Je kunt kiezen voor een algemene- of specifieke multivitamines. De vitamine- en mineralenbehoefte verschilt per persoon.  Zo hebben vrouwen bijvoorbeeld meer behoefte aan B-vitamines en mannen een verhoogde behoefte aan magnesium en zink. Kinderen hebben weer meer aan vitamines en mineralen die de groei ondersteunen.

We hebben alle multivitamine per doelgroep op een aparte pagina gezet. Je vindt ze hier:

Prijsverschil in multivitamines

Multivitamines kunnen enorm in prijs verschillen. Je komt ze soms al tegen vanaf een euro of 5. En je hebt ook supplementen die 20 keer zoveel kosten. Goedkoop hoeft niet slecht te zijn en duur hoeft niet goed te zijn.

Wat vooral belangrijk is, is de werkzaamheid van de verschillende nutriënten. Natuurlijke en biologische actieve vormen zijn beter dan synthetische tegenhangers. Synthetische (kunstmatige) vormen worden veel minder goed opgenomen en een groot gedeelte verlaat ongebruikt het lichaam. Uiteindelijk bepaalde de vorm grotendeels de werkzaamheid van het supplement.

Biologisch beschikbare vormen zijn stukken duurder dan synthetische varianten en dat is van invloed op de uiteindelijke prijs van een multivitamine.

Vezelsupplement

Gemiddeld genomen krijgen we dagelijks tussen de 15 en 23 gram aan vezels binnen. Dat is te weinig. Want we hebben elke dag 30 tot 40 gram vezels nodig. Onderzoek heeft aangetoond dat 90 procent te weinig vezels binnen krijgt.

Een vezelsupplement is daarom voor velen een gewenste aanvulling op de dagelijkse voeding. Vezels zijn goed voor onze darmen en gezonde darmen hebben invloed op je gehele gezondheid.

Vezels kunnen we categoriseren in twee verschillende groepen. Fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels.

Fermenteerbare vezels worden niet opgenomen als voedingsstof in je bloed. Onze darmbacteriën breken deze vezels af. Tijdens dit fermentatieproces komen er bepaalde stoffen en energie vrij. Onze darmen kunnen deze energie goed gebruiken.  Ze zorgen voor een goede stoelgang en helpen de darmen soepel te houden.

Dan heb je ook nog niet-fermenteerbare vezels. Deze vezels worden niet opgenomen als voedingsstof en je darmbacteriën kunnen deze vezels ook niet afbreken. Deze niet-fermenteerbare vezels vergroten je darminhoud en dat komt ten goede aan de stoelgang.

Visolie

Gemiddeld genomen eten wij 1 keer per 2 weken een stukje vis. Dat is eigenlijk te weinig. De Hartstichting adviseert om 1 keer per week vis te eten. Vis bevat de omega 3 vetzuren EPA en DHA. Onderzoek heeft aangetoond dat deze visvetzuren de kans op hart- en vaatziekten verlaagt.

De Omega-3 visvetzuren zijn niet alleen goed voor het hart, maar helpen ook bij de instandhouding van een normale bloeddruk. Ook is het goed voor de hersenen en de conditie van de ogen.

Als je te weinig vis eet omdat je misschien geen liefhebber bent, vegetariër of omdat het er gewoon te vaak bij in schiet, dan kan een visolie supplement een goede aanvulling zijn.

Ook voor visoliesupplementen geldt dat er een breed aanbod is. Om je daar een beetje wegwijs in te maken hebben wij een Top 5 met beste visolie supplementen samengesteld. In deze top 5 houden we rekening met de hoeveelheid EPA en DHA (per capsules), de zuiverheid, duurzaamheid, opname en smaak van het product.

Ben je vegetariër of veganist? Dan is er een alternatief, namelijk algenolie. Algenolie wordt gemaakt van algen. Algen zijn kleine plantjes die zelf in staat zijn om de Omega 3 vetzuren aan te maken. Deze algen zijn ook de belangrijkste voedselbron voor vissen en de reden waarom vissen rijk zijn aan Omega 3.

Vitamine D

Een vitamine die we ook moeten benoemen in dit artikel is Vitamine D. Er zijn namelijk veel mensen die te weinig Vitamine D binnen krijgen. Niet voor niets dat de Gezondheidsraad een Vitamine D advies heeft afgegeven voor veel doelgroepen.

Kinderen

  • 0 - 3 jaar (iedereen) - 10 mcg extra

Vrouwen

  • 4 - 49 jaar (donkere/getinte huid) 10 mcg extra
  • 4 - 49 jaar (weinig zonlicht) 10 mcg extra
  • 50 - 69 jaar (iedereen) 10 mcg extra
  • 70 jaar en ouder (iedereen) 20 mcg extra
  • Zwangere vrouwen (iedereen) 10 mcg extra

Mannen

  • 4 - 69 jaar (donkere/getinte huid) 10 mcg extra
  • 4 - 69 jaar (weinig zonlicht) 10 mcg extra
  • 70 jaar en ouder (iedereen) 20 mcg extra

De grootste Vitamine D bron is de zon. Ongeveer 70% van onze Vitamine D behoefte halen we uit de zon. Ons lichaam is in staat om zonlicht om te zetten in Vitamine D. De andere 30% halen we uit voeding.

In de zomermaanden is de zon krachtig genoeg om ons voldoende Vitamine D te geven. Een vereiste is dan wel dat je overdag zo’n 15 tot 30 minuten onbeschermd in de zon vertoefd. Daarna is het smeren met zonnebrandcrème weer belangrijk. Ben je overdag veel binnen (werk of andere redenen) dan is een aanvullend Vitamine D supplement al aan te raden.

In de overige maanden kan iedereen wel een aanvullend Vitamine D supplement gebruiken. In de herfst en in de winter neemt de zonkracht namelijk af. Een donkere of getinte huid remt de aanmaak van Vitamine D. Dat is ook de reden waarom er een Vitamine D advies is afgegeven voor deze doelgroep.

Overige supplementen

Naast bovengenoemde supplementen zijn er natuurlijk veel specifieke situaties die om ondersteuning van een voedingssupplement kunnen vragen. We gaan er hier een aantal benoemen.

Stress situaties

Iedereen ervaart wel eens stress. Meestal is dit acute stress bij een naderende deadline of tijdens een gevaarlijke situatie. Je bloeddruk, ademhaling en hartslag versnellen en je lichaam maakt meer adrenaline aan. Dat is een goed teken van je lichaam want het houdt je scherp.

Langdurige stress heeft een negatieve invloed op je lichaam. Je lichaam kan hierdoor uitgeput raken. Het is belangrijk om langdurige stress te vermijden. Een aantal vitamines en mineralen kunnen je ondersteunen wanneer je langdurig stress ervaart.

Magnesium is daar een goed voorbeeld van. Wanneer je stress ervaart gaat je lichaam meer magnesium verbruiken. En bij een laag magnesiumniveau ben je ook  nog eens gevoeliger voor stress. Het is daarom belangrijk om je magnesium aan te vullen met bijvoorbeeld een magnesiumpoeder.

Er zijn een aantal supplementen die je ondersteunen bij stresssituaties. Een overzicht van deze supplementen vind je in de categorie: Stress vitamines.

Botten en gewrichten

Ben je op zoek naar een supplement ter ondersteuning voor je botten en gewrichten? Dan is magnesium, calcium, mangaan, Vitamine D en Vitamine K het advies. De genoemde vitamines en mineralen dragen bij tot de instandhouding van normale botten.

Deze vitamines en mineralen vind je dan ook vaak in speciale botformules. Ook glucosamine is een veel gebruikt nutriënt. Glucosamine is een lichaamseigen stof die voorkomt in bijna alle weefsel van het lichaam. Het is een bouwstof voor kraakbeen. Vanaf een jaar of 40 neemt de aanmaak van glucosamine af.

Op onze pagina ‘Botten en gewrichten’ vind je een overzicht met supplementen ter ondersteuning van  de botten en gewrichten.

Gewrichten

Weerstand verbeteren

Je weerstand kun je verbeteren door je immuunsysteem te versterken. Je immuunsysteem helpt je te beschermen tegen virussen, bacteriën en andere ongewenste invloeden van buitenaf. Je immuunsysteem kun je versterken door gezond en gevarieerd te eten, stress te voorkomen, regelmatig te bewegen, voldoende te slapen en door het hebben van een gezond gewicht.

Een aantal vitamines zijn belangrijk voor je immuunsysteem/weerstand. De bekendste zijn vitamine D en vitamine C. Deze vitamines hebben een positieve invloed op het immuunsysteem en zorgen mede voor een goede weerstand.

Vitamine A, B6, B11, B12 en de mineralen ijzer, seleen, koper en zink spelen ook een rol in je weerstand. Ze ondersteunen samen met Vitamine C en D de afweer van het lichaam. In onze webshop vind je diverse formules ter ondersteuning van je weerstand.

Overgang en prostaat

Voor vrouwen die last hebben van overgangsverschijnselen zoals opvliegers en prikkelbare gevoelens zijn er overgangssupplementen. Zilverkaars, rode klaver, en hop ondersteunen het overgangsproces en bieden ondersteuning bij overgangsklachten*.

Ter ondersteuning van de prostaat zijn er prostaat supplementen. De verantwoordelijke kruiden in deze supplementen zijn zaagpalm-, pompoenzaad- en brandnetelextract. Deze kruiden zijn goed voor de prostaatfunctie en ondersteunen de lagere urinewegen en de prostaat*.

Verschillende gezondheidsdoelen

Naast bovengenoemde gezondheidsdoelen zijn er nog meer situaties die om ondersteuning kunnen vragen. Je vind ze overzichtelijk op onze Thema pagina.

Wil je meer informatie over bepaalde supplementen? Neem dan contact met ons op. Onze therapeuten geven je graag advies.

*Claims in afwachting van Europese toelating.


Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten