Curcuma

Curcuma is een specerij dat gemaakt wordt van de Curcuma longa plant. Het is een van de meest bekende en meest toegepaste kruidenpreparaten. Curcuma wordt ook wel geschreven als kurkuma en staat ook bekend als curcumine, koenjit of geelwortel.

Curcuma wordt slecht opgenomen door het lichaam. De curcumine moleculen kunnen slecht intact blijven als het via de darmwand aan het bloed worden afgegeven. Om de opname te verbeteren kun je een kurkuma capsule in nemen samen met zwarte peper. Curcumine is in vet oplosbaar en daarom werkt het ook beter wanneer je het inneemt bij een maaltijd welke vetten bevat.


Waar is curcuma goed voor?

Curcumine is het belangrijkste en werkzame bestanddeel van curcuma. Hoewel het al lange tijd wordt gebruikt zijn ze nog steeds bezig om de voordelen van het gebruik van deze supplementen wetenschappelijk te onderbouwen. Voorlopig is er een aantal gezondheidsclaims die zijn toegestaan door de Europese Commissie.

  • Curcuma ondersteunt het immuunsysteem
  • Het is goed voor de spijsvertering en leverfunctie
  • Het draagt bij aan het behoud van soepele gewrichten
  • Curcuma ondersteunt de werking van het zenuwstelsel
  • Het ondersteunt de mentale balans

Wat is curcumine?

Zoals hierboven al omschreven heeft deze specerij verschillende namen. Je kent dit kruid misschien wel uit de Aziatische keuken. Het wordt vaak gebruikt als basis voor kerriepoeder of om de rijst geel te kleuren. Curcuma wordt vanwege diverse redenen ook gebruikt als voedingssupplement. Kan ik dan niet gewoon een theelepel met kurkuma poeder nemen? Nee. Dit is allereerst niet lekker, maar ook niet effectief. Dit komt omdat het slecht wordt opgenomen. Vandaar dat de meeste supplementen ook het extract bevatten.

Curcuma valt in de categorie Fytotherapie en de werkzame stof is curcumine. De Curcuma longa plant groeit veel in Zuid-Azië en wordt vooral verbouwd in het zuidwesten van India. De wortel van de Curcuma longa plant heeft een bittere smaak en is wat geel van kleur. De werkzame stoffen in de geelwortel zijn curcumine, bisdemethoxycurcumine en demethoxycurcumine.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten