Darmspoeling

Een darmspoeling wordt ook wel colon hydrotherapie of hoge darmspoeling genoemd. Deze behandeling wordt uitgevoerd door onze colon hydrotherapeut. Tijdens deze behandeling wordt je dikke darm over de gehele lengte met gezuiverd en gefilterd water behandeld.

Het water in de darmen wekt een reflex op. Dit noemen we een peristaltische darmbeweging. Om deze beweging extra te stimuleren masseert de therapeut je buik. Door deze combinatie laten aangekoekte afvalstoffen, die zich voornamelijk bevinden in de plooien van de darmen, los.

Een darmspoeling reinigt je darmen. Daarmee kunnen darmproblemen verminderen of zelf verdwijnen. Door een darmspoeling ontgift je tevens het lichaam en dat kan een positieve invloed hebben op onder andere allergieën en acne.

Op deze pagina lees je alles over de darmspoeling

 • Waar kan het bij helpen?
 • Hoe werkt de behandeling?
 • Ontgiften van het lichaam
 • Kleurentherapie
 • Kosten en vergoeding vanuit de zorgverzekering

Afspraak maken?

Wil je een afspraak maken voor een darmspoeling? Neem dan contact met ons op. Dit kan via het contactformulier, de chat of door ons te bellen op 0541-295539.

We zijn er ook om je vragen te beantwoorden!

Waar kan een darmspoeling bij helpen?

Je darmen zijn enorm belangrijk voor je gezondheid. In de plooien van de darmen kunnen afvalstoffen zich ophopen. Dit kan komen door je eetpatroon, stress, roken, alcohol, koffie en medicijnen zoals antibiotica en penicilline.

Een hoge darmspoeling reinigt de dikke darm tot in de diepere plooien. Hierdoor wordt de stagnerende, soms versteende ontlasting  verwijderd. Ook zullen brokken, korsten en slijm, die zich in de loop der jaren hebben genesteld, worden losgeweekt. Dit verbetert de opname van de voedingsstoffen.

Er kunnen diverse redenen of klachten zijn waar een darmspoeling bij kan helpen:

 • Ontgiften van het lichaam
 • Lever- en galreiniging
 • Obstipatie – winderigheid – opgeblazen buik
 • Stoelgang
 • Onverklaarbare klachten en darmproblemen
 • Na een antibioticakuur
 • Moeite met afvallen
 • Vermoeidheid
 • Je weer fitter voelen
 • Candida

Tijdens het eerste intakegesprek zal de therapeut de klachten met je bespreken. Wil je eerst meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Hoe werkt de behandeling?

Is het de eerste keer dat je een colon hydrotherapie behandeling ondergaat dan starten we met een intake gesprek. De therapeut bespreekt eerst je (eventuele) klachten en geeft een uitleg over de behandeling.

In onze colon-kamer krijg je een handdoek over je heen en brengt de therapeut een canule in de endeldarm. Aan deze canule zitten twee slangen. Eén voor de aanvoer van het water en één voor de afvoer van de afvalstoffen. Deze twee slangen zijn aangesloten op het apparaat dat de darmspoeling verzorgt.

Wanneer de canule is ingebracht, wordt er langzaam, gefilterd water op lichaamstemperatuur (ongeveer 38ºC) en onder hele lage niet waarneembare druk, de dikke darm ingepompt. Tijdens de behandeling wordt de dikke darm gevuld met warm water. Vervolgens verlaat het water de dikke darm weer. Het in- en uitlaten van het water vindt meerdere keren plaats.

Het water wekt na enkele keren een reflex op. Dit noemen we ook wel de peristaltische darmbewegingen. Tijdens de behandeling masseert de therapeut de buik. Door de peristaltische darmbewegingen en massage laten de aangekoekte afvalstoffen los. Gedurende de hele colon hydrotherapie behandeling blijft de therapeut bij je. De behandeling duurt ongeveer 60 minuten.

Na de behandeling bieden we je nog een kop koffie of thee aan. Zo kun je nog even rustig blijven zitten en heb je de mogelijkheid om het toilet nog te bezoeken zodat je darmen weer helemaal leeg zijn.

Darmspoeling door Marloes

Ontgiften van het lichaam

Een darmspoeling kan de ontgifting van het lichaam ondersteunen. Om de ontgifting te optimaliseren kun je, in overleg met de therapeut, kiezen voor de volgende methodes:

 • 5 daagse detox: De 5 daagse detox heeft als doel de lever te reinigen. Je start deze detox met een darmspoeling. De 3 daarop volgende dagen nuttig je alleen groente, fruit, kruidenthee, water of verse sappen. Je krijgt van de therapeut een eetschema mee zodat je weet wat je kunt eten. Na deze 3 dagen volgt nog tweede darmspoeling.
 • Resium kuur: Resium van Energetica Natura is een reinigende kruidendrank met een ontgiftende en reinigende werking. De kruidenextracten stimuleren het zelfreinigend vermogen van het lichaam. De Resium kuur duurt 7 dagen. Tijdens deze dagen neem je 3 x daags een maatbeker Resium. Resium hebben wij altijd voorradig en kan na de behandeling meegenomen worden.
 • Leverreinigingskuur volgens Andreas Moritz: Mensen die de leverreinigingskuur volgens Andreas Mortiz volgen komen vaak bij ons langs voor een darmspoeling.

Het ontgiften van het lichaam is ook goed bij acne, allergieën en hooikoorts.

Kleurentherapie

Wij zijn één van de weinige praktijken die de colon hydrotherapie verzorgt met kleurentherapie. Het water krijgt een kleur mee voordat het je lichaam in gaat. Elke kleur staat symbool voor bepaalde effecten. Samen met de therapeut bepaal je je eigen kleur. Deze kleurentherapie moet je vooral zien als een extraatje. Hier zijn ook geen extra kosten aan verbonden.

De kleuren die meegegeven kunnen worden:

 • Rood: stimuleert, activeert, verwarmend en doorbloeding bevorderend. Wordt vooral toegepast bij acne, eczeem en allergieën.
 • Groen: compenserend, kalmerend, opbouw van botten en spierweefsel. Deze kleur wordt toegepast bij stress, irritatie van de huid en als voorbereiding bij acne.
 • Blauw: koelend, rustgeven en pijnstillend. Wordt toegepast bij een vette huid, spataders of aambeien.
 • Oranje: activeert het celweefsel en verbetert de doorbloeding van het weefsel. Deze kleur passen we toe bij rimpels, droge huid, striae en support bij diëten.
 • Geel: toniseren, spijsvertering, en spannen van de huid. Deze kleur wordt toegepast bij lichte huidverslapping en matige zwangerschapsstrepen.

Kosten van een darmspoeling

De kosten van een darmspoeling bedragen €95,00 per keer. Deze behandeling duurt ongeveer 60 minuten. Is het de eerste keer? Dan gaat er een intake vooraf van ongeveer 15 minuten.

Vergoeding

Voor een darmspoeling behandeling heb je geen verwijzing nodig van je huisarts. Deze behandeling kan vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering. Dit gaat niet van je eigen risico af. De therapeuten zijn aangesloten bij de beroepsverenigingen VBAG en RBCZ.

Contact

Wil je meer informatie over deze behandeling? Neem dan contact met ons op. Dit kan door het contactformulier in te vullen of door ons te bellen op 0541-295539. Ook voor het maken van een afspraak kun je hier terecht.

De darmspoeling kan alleen plaatsvinden in Ootmarsum. Hier hebben wij een speciale ruimte waar de behandeling plaats vindt. Het is dus niet mogelijk om deze behandeling te ondergaan op onze andere locatie in Enschede (of voorheen Almelo).

Darmspoeling in Twente

De darmspoeling behandeling vindt plaats in Ootmarsum (Twente). Ootmarsum is een toeristisch plaatsje vlak bij Oldenzaal, Enschede en Almelo. 

Kom je van ver en wil je bij ons een behandeling ondergaan? Dan is het leuk om na de tijd Ootmarsum even in te gaan. Na de darmspoeling kun je gewoon weer op pad om bijvoorbeeld Ootmarsum te ontdekken. Zo combineer je gezondheid met een leuk uitje!

Veelgestelde vragen

Nee, een darmspoeling is niet pijnlijk. Wel kan er een gevoel van aandrang ontstaan en je kunt een lichte kramp ervaren. Na de spoeling heb je juist een gevoel van opluchting.

Meestal is één spoeling niet voldoende. De afvalstoffen bestaan uit diverse lagen die niet in één keer loskomen. In de meeste gevallen zijn er 1 tot 3 spoelingen nodig. Wanneer je vaker een darmspoeling doet kan één spoeling volstaan.

Veruit het grootste gedeelte van je darmflora is gehecht aan de darmwand en zal niet snel loslaten. Aan het einde van de spoeling voegen we probiotica toe waarmee we de darmen voorzien van goede bacteriën.