Spijsverteringsenzymen

Ons spijsverteringstelsel speelt een belangrijke rol in de verwerking van voedsel. Het voedsel wordt door het stelsel afgebroken tot kleine deeltjes die onze lichaamscellen voorzien van energie en bouwstoffen.

Enzymen spelen een belangrijke rol bij de vertering van het voedsel. Suppletie van enzymen kan daarom de spijsvertering ondersteunen. Er zijn verschillende spijsverteringsenzymen met ieder hun eigen functie. Wil je hier meer informatie over? Onder de producten gaan we dieper in op de verschillende spijsverteringsenzymen en de functies daarvan.

De belangrijkste spijsverteringsenzymen zijn:

  • Amylase: breekt de koolhydraten af
  • Protease: breekt de eiwitten af
  • Lipase: breekt vetmoleculen af

Verschillende spijsverteringenzymen

Ons lichaam maakt verschillende spijsverteringsenzymen aan. Al deze enzymen werken als een soort katalysator en worden ergens in het spijsverteringsstelsel aangemaakt en ‘toegevoegd’. We gaan er een paar toelichten.

Amylase

Amylase speelt een rol in de afbraak van koolhydraten. Het is een zetmeelsplitsend enzym dat in je speeksel zit. Door het kauwen wordt het speeksel met het voedsel vermengd. Amylase in speeksel wordt speekselamylase genoemd. Onze alvleesklier produceert ook amylase. Dit wordt pancreasamylase genoemd.

Protease

Protease breekt eiwitten af. Eiwitten zijn vooral een bouwstof voor ons lichaam maar worden ook als brandstof ingezet. Eiwitten worden als brandstof ingezet wanneer er onvoldoende koolhydraten in het lichaam aanwezig zijn.

De vertering van eiwitten begint met pepsine in de maag en wordt volledig actief door invloed van proteasen in de dunne darm.

Lipase

Lipasen zijn (mede) verantwoordelijk voor de afbraak van vetten. Vetten functioneren als brandstof en bouwstof voor ons lichaam. Een goede vetvertering zorgt ook voor een betere opname van vitamine D en andere belangrijke nutriënten.

Er zit al een kleine hoeveelheid lipase in het speeksel. Daar begint dan ook de vetvertering. Die wordt voortgezet in de maag door maaglipase. Het belangrijkste spijsverteringsenzym voor de vetvertering is echter pancreaslipase. Dit wordt door je alvleesklier geproduceerd.

Lactase

Het enzym lactase ondersteunt de afbraak van lactose. Dit enzym is met name nodig voor personen die lactose moeilijk verteren. Lactase wordt in de wand van de dunne darm geproduceerd. Het zorgt ervoor dat melksuikers (lactose) wordt opgesplitst in glucose en galactose.

De aanmaak van dit enzym kan geheel of gedeeltelijk afnemen. Ook kan een lactose-intolerantie ontstaan na beschadiging van de darmwand door een ontsteking of operatie. Lactose-intolerantie zorgt ervoor dat lactose niet of nauwelijks wordt verteerd. Het komt vervolgens onverteerd in de dikke darm terecht en dat kan leiden tot pijnlijke krampen, opgeblazen gevoel en diarree.

Enzymenactiviteit

Op de meeste etiketten van supplementen met enzymen vind je niet zo zeer de hoeveelheid (gewicht) maar de enzymenactiviteit. De activiteit geeft aan hoe goed en hoe snel een enzym een stof kan splitsen.

De weergave is per enzym verschillend. Internationale richtlijnen geven aan hoe een enzym gemeten kan worden. De activiteit bij amylase wordt bijvoorbeeld uitgedrukt in DU (Dextrinizing Unit). Hoe hoger de waarde, hoe sterker de enzymactiviteit.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:


Coby

Duidelijke site, bestellen ging goed. Ik heb het in de goede staat ontvangen.
Over het product kan ik nog niet veel zeggen omdat het nieuw voor mij is en ik het dus eerst even moet afwachten.


Riekje

De tabletjes waren precies goed in de verhouding met de samenstelling


Jurre T

Ik kom hier altijd voor een lymfedrainage behandeling. Fijne mensen en luisteren echt naar je klachten om vervolgens met goede oplossingen te komen. Het heeft mij enorm veel geholpen.


Sandra Mulckhuyse

Producten worden snel geleverd. Omdat ik het product al eerder heb besteld vind ik het wel zonde dat ook het boekje weer wordt meegestuurd.


Dekker

Snelle levering en snel antwoord op vragen. De kuur moet ik nog starten. Ik ben heel benieuwd!


Meyabadil

Ik wou probiotica willen bestellen voor mijn dochter van 12j. Ik wist niet welke ik moest hebben. Ik ben goed te woord gestaan door de medewerker en ben goed geholpen. Snelle levering en goede service.


Sebastiaan Poos

Vlotte afhandeling en ook nog eens adres die wel een product kon leveren waar ik elders steeds bot ving.


Stephanie Oonk Bruggeman

Goede, snelle service. Bestelde producten werden direct de volgende dag, netjes verpakt thuis bezorgd.


K Lansink

Even weer de puntjes op de i zetten.

Ik vind het heerlijk om even weer een kuurtje te doen, ik voel me daar veel beter op , nu weet ik weer was ik allemaal fout doe,😂😂

Trustpilot
» Lees meer ervaringen van onze klanten