Spijsverteringsenzymen
Ons spijsverteringstelsel speelt een belangrijke rol in de verwerking van voedsel. Het voedsel wordt door het stelsel afgebroken tot kleine deeltjes die onze lichaamscellen voorzien van energie en bouwstoffen.
Enzymen spelen een belangrijke rol bij de vertering van het voedsel. Suppletie van enzymen kan daarom de spijsvertering ondersteunen. Er zijn verschillende spijsverteringsenzymen met ieder hun eigen functie. Wil je hier meer informatie over? Onder de producten gaan we dieper in op de verschillende spijsverteringsenzymen en de functies daarvan.
De belangrijkste spijsverteringsenzymen zijn:
- Amylase: breekt de koolhydraten af
- Protease: breekt de eiwitten af
- Lipase: breekt vetmoleculen af
Verschillende spijsverteringenzymen
Ons lichaam maakt verschillende spijsverteringsenzymen aan. Al deze enzymen werken als een soort katalysator en worden ergens in het spijsverteringsstelsel aangemaakt en ‘toegevoegd’. We gaan er een paar toelichten.
Amylase
Amylase speelt een rol in de afbraak van koolhydraten. Het is een zetmeelsplitsend enzym dat in je speeksel zit. Door het kauwen wordt het speeksel met het voedsel vermengd. Amylase in speeksel wordt speekselamylase genoemd. Onze alvleesklier produceert ook amylase. Dit wordt pancreasamylase genoemd.
Protease
Protease breekt eiwitten af. Eiwitten zijn vooral een bouwstof voor ons lichaam maar worden ook als brandstof ingezet. Eiwitten worden als brandstof ingezet wanneer er onvoldoende koolhydraten in het lichaam aanwezig zijn.
De vertering van eiwitten begint met pepsine in de maag en wordt volledig actief door invloed van proteasen in de dunne darm.
Lipase
Lipasen zijn (mede) verantwoordelijk voor de afbraak van vetten. Vetten functioneren als brandstof en bouwstof voor ons lichaam. Een goede vetvertering zorgt ook voor een betere opname van vitamine D en andere belangrijke nutriënten.
Er zit al een kleine hoeveelheid lipase in het speeksel. Daar begint dan ook de vetvertering. Die wordt voortgezet in de maag door maaglipase. Het belangrijkste spijsverteringsenzym voor de vetvertering is echter pancreaslipase. Dit wordt door je alvleesklier geproduceerd.
Lactase
Het enzym lactase ondersteunt de afbraak van lactose. Dit enzym is met name nodig voor personen die lactose moeilijk verteren. Lactase wordt in de wand van de dunne darm geproduceerd. Het zorgt ervoor dat melksuikers (lactose) wordt opgesplitst in glucose en galactose.
De aanmaak van dit enzym kan geheel of gedeeltelijk afnemen. Ook kan een lactose-intolerantie ontstaan na beschadiging van de darmwand door een ontsteking of operatie. Lactose-intolerantie zorgt ervoor dat lactose niet of nauwelijks wordt verteerd. Het komt vervolgens onverteerd in de dikke darm terecht en dat kan leiden tot pijnlijke krampen, opgeblazen gevoel en diarree.
Enzymenactiviteit
Op de meeste etiketten van supplementen met enzymen vind je niet zo zeer de hoeveelheid (gewicht) maar de enzymenactiviteit. De activiteit geeft aan hoe goed en hoe snel een enzym een stof kan splitsen.
De weergave is per enzym verschillend. Internationale richtlijnen geven aan hoe een enzym gemeten kan worden. De activiteit bij amylase wordt bijvoorbeeld uitgedrukt in DU (Dextrinizing Unit). Hoe hoger de waarde, hoe sterker de enzymactiviteit.