Voedingssupplementen voor ouderen

Een goede gezondheid is wat mensen tot op hoge leeftijd gelukkig maakt. Ouderdom komt echter met gebreken. Wat kun je doen om zolang mogelijk gezond te blijven?

Voor senioren bevelen wij Co-Enzym Q10 aan. Voor sterke botten en een goed verloop van de bloedstolling vitamine K en voldoende vitamine D voor de weerstand en om het valrisico te beperken.

Daarnaast is een goede multivitamine speciaal voor senioren aan te bevelen.


Formules voor 50-plussers


Belangrijk voor senioren

Senioren behalen voordeel met vitaminen en mineralen om gezond en vitaal ouder te worden. Ouderen kunnen behoefte hebben aan extra vitamine D, vitamine B12, magnesium, calcium en zink. Deze supplementen zijn van belang  voor onder andere meer energie, om fit te blijven, voor sterke botten en spieren en voor genoeg weerstand.

Vitamine D

Uit onderzoek blijkt dat de helft van de ouderen een tekort aan vitamine D heeft. De Gezondheidsraad adviseert 50-plussers om 10 mcg extra vitamine D per dag te nemen. Vrouwen en mannen boven de zeventig jaar wordt 20 microgram vitamine D per dag geadviseerd.

Vitamine D ondersteunt het immuunsysteem. Tevens speelt het een rol bij het behouden van sterke botten en spieren. Vitamine D helpt om de risico’s van vallen te verminderen. Vallen is een risicofactor voor botbreuken bij mannen en vrouwen vanaf 60 jaar. Vitamine D helpt ook bij de opname van kalk in de botten.

Botten en gewrichten

Supplementen voor botten en gewrichten staan bovenaan de lijst van extra aanvulling voor senioren om de kans op vallen en botbreuken te verminderen. We denken dan naast vitamine D vooral aan magnesium en calcium. Die mineralen hebben een bewezen gunstig effect voor mensen van vijftig jaar en ouder. Deze vitamines en mineralen vinden we ook terug in de speciale formules voor botten en gewrichten.

Als je ouder wordt, worden je botten brozer en je spiermassa wordt minder. Van de vijftigplussers die met een botbreuk op de spoedeisende hulp komen, heeft één op de drie vrouwen en één op de vijf mannen botontkalking (osteoporose). Bij botontkalking neemt de hoeveelheid bot geleidelijk af.

Magnesium ondersteunt de botten en is goed voor de werking van de spieren. Tevens activeert het je natuurlijke energie in je lichaam. Vitamine D draagt daarnaast bij aan de opname van calcium en fosfor uit de voeding.

Bij ouderen komt een magnesiumtekort erg vaak voor. Ze eten dikwijls te weinig bladgroente. Bovendien wordt bij het ouder worden het opslaan van magnesium steeds moeilijker. Vooral mannen hebben vaak wat extra magnesium nodig. Met een magnesiumsupplement weet je dat je lichaam de goede hoeveelheid binnenkrijgt. Je kunt kiezen voor een magnesiumpoeder, tabletten of zelfs een vloeibare magnesium.

Voor botontkalking wordt naast vitamine D ook vaak extra calcium voorgeschreven. Calcium is goed voor de kalkhuishouding. Veel ouderen hebben behoefte aan extra calcium. Vooral vrouwen hebben na de overgang last van osteoporose. Een dagelijks calciumsupplement kan een tekort doeltreffend aanvullen. Er zijn ook tabletten verkrijgbaar die calcium en magnesium combineren, zogenaamde 2-in-1 formules. Of kies voor een speciale botformule.

Zink

Zink draagt eveneens bij aan de instandhouding van normale botten. Zink zorgt mede voor een goede weerstand. Dit mineraal is een antioxidant en dat betekent dat het cellen beschermt tegen invloeden van buitenaf zoals luchtvervuiling en uv-straling. Ouderen, vooral magere personen,  hebben nogal eens een gebrek aan zink. Je lichaam heeft deze belangrijke voedingsstof elke dag nodig.

IJzer

Ook een ijzertekort komt geregeld voor bij senioren. Vooral hoogbejaarden hebben tamelijk vaak bloedarmoede. IJzergebrek bij ouderen kan onder andere komen door een tekort in de voeding. Een ijzersupplement is dan geen overbodige luxe. Belangrijk is wel dat een arts onderzoekt waar het ijzertekort door komt.

Vitamine B12

Vitamine B12 kan een goede toevoeging zijn voor ouderen. Ongeveer 20 procent van hen heeft een tekort aan B12 doordat deze vitamine bij senioren niet zo goed meer kan worden opgenomen in de darm. Vitamine B12 draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen, helpt energie vrij te maken uit voeding en ondersteunt de afweer van het lichaam. Ook draagt deze vitamine bij aan extra energie bij vermoeidheid en moeheid. Dat is wel handig want ouderen hebben vaak minder energie omdat hun vetstofwisseling langzamer is geworden. 

Vitamine C

Een heel belangrijke vitamine die je dagelijks moet binnenkrijgen, is vitamine C. Ouderen hebben zelfs een nog iets grotere behoefte aan deze vitamine. Vitamine C kan helpen het lichaam te beschermen tegen oxidatieve schade. Daarnaast zorgt vitamine C onder andere  voor een goede weerstand, is het goed voor het zenuwstelsel en de bloedvaten en de instandhouding van sterke botten.

Multivitamine

Als je dagelijks gezond en gevarieerd eet, krijg je genoeg vitamines en mineralen binnen. Maar dit lukt niet altijd. De meeste mensen zijn vooral geen liefhebber van groente. Die eten we veel te weinig.

Een multivitamine kan een uitkomst zijn voor senioren. Zo krijg je met dagelijks één tablet alle vitaminen en mineralen binnen die je nodig hebt. Dus alle goede voedingsstoffen voor een gezond en fit lichaam. Er zijn speciale multivitaminen voor senioren. Deze zijn zeker een goede aanvulling voor ouderen die slecht eten. Ook door medicijngebruik kan een tekort ontstaan van vitamines en/of mineralen.

Vrouwen in de overgang

De overgang brengt tal van klachten met zich mee. Supplementen kunnen ondersteuning bieden aan vrouwen die in de overgang zitten. Van kruiden als zilverkaars, hop en rode klaver is bekend dat ze overgangsverschijnselen verminderen. Speciaal voor de overgang zijn er overgangssupplementen verkrijgbaar.

Ouder worden

Senioren hebben een hogere bloeddruk. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten maar is zeker niet altijd schadelijk voor gezonde ouderen. Een hoge bloeddruk in combinatie met overgewicht en een verhoogd cholesterolgehalte kan leiden tot het metabool syndroom. Dit zijn klachten die voorkomen als je stofwisseling is verstoord. Ook aderverkalking (het dichtslibben van slagaders) kan leiden tot hart- en vaatziekten. Dit is zelfs de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland.

Voorwaarden om oud te worden, zijn dan ook gezond eten, een gezond gewicht en genoeg bewegen. Bewegen verlaagt de kans op chronische ziekten. Dagelijks een stukje wandelen of een kort ritje op de fiets horen er gewoon bij om gezond te blijven. Wil je meer dan zijn zwemmen, gymnastiek, yoga, golf of tennissen sporten die je tot op hoge leeftijd kunt beoefenen. Het advies is minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen en tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten te doen (voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen). En voorkom veel stilzitten.

Belangrijk zijn ook: veel water drinken, voldoende nachtrust, niet roken, weinig alcohol en vergeet zeker niet te lachen.


Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:


Coby

Duidelijke site, bestellen ging goed. Ik heb het in de goede staat ontvangen.
Over het product kan ik nog niet veel zeggen omdat het nieuw voor mij is en ik het dus eerst even moet afwachten.


Riekje

De tabletjes waren precies goed in de verhouding met de samenstelling


Jurre T

Ik kom hier altijd voor een lymfedrainage behandeling. Fijne mensen en luisteren echt naar je klachten om vervolgens met goede oplossingen te komen. Het heeft mij enorm veel geholpen.


Sandra Mulckhuyse

Producten worden snel geleverd. Omdat ik het product al eerder heb besteld vind ik het wel zonde dat ook het boekje weer wordt meegestuurd.


Dekker

Snelle levering en snel antwoord op vragen. De kuur moet ik nog starten. Ik ben heel benieuwd!


Meyabadil

Ik wou probiotica willen bestellen voor mijn dochter van 12j. Ik wist niet welke ik moest hebben. Ik ben goed te woord gestaan door de medewerker en ben goed geholpen. Snelle levering en goede service.


Sebastiaan Poos

Vlotte afhandeling en ook nog eens adres die wel een product kon leveren waar ik elders steeds bot ving.


Stephanie Oonk Bruggeman

Goede, snelle service. Bestelde producten werden direct de volgende dag, netjes verpakt thuis bezorgd.


K Lansink

Even weer de puntjes op de i zetten.

Ik vind het heerlijk om even weer een kuurtje te doen, ik voel me daar veel beter op , nu weet ik weer was ik allemaal fout doe,😂😂

Trustpilot
» Lees meer ervaringen van onze klanten