Enzymen complex

Een enzymen complex is bedoeld voor mensen die ondersteuning nodig hebben bij het splitsen van vetten, koolhydraten en eiwitten in hun lichaam. Zo’n complex bevat verschillende spijsverteringsenzymen die de maag en darmen bijstaan in hun belangrijke taak om voedsel te verteren.

Voor het spijsverteringsproces zijn enzymen onontbeerlijk. De spijsverteringsenzymen bewerken het voedsel zodat er voedingsstoffen overblijven waar het lichaam wat mee kan. Deze enzymen zijn bijvoorbeeld protease, amylase, lactase, lipase en cellulase. Een enzymen complex bevat een mix van spijsverteringsenzymen. Enzymsuppletie kan spijsverteringsklachten verminderen.

Enzymen complex

Enkele producten in ons assortiment om de spijsvertering te bevorderen zijn: 

Biotics Intenzyme Forte (100 tabletten)  is een systemisch enzymencomplex voor acute en chronische situaties. Het heeft een krachtige enzymactiviteit en een evenwichtige en sterk formule. Ingrediënten: pancreatine, bromelaïne, papaïne, amylase, lipase en erwtenmengsel. De tabletten zijn maagsapresistent. Intenzyme Forte is ook verkrijgbaar in een grootverpakking met 500 tabletten.

Vitakruid Glutazyme (90 tabletten) is een complexformule van spijsverteringsenzymen en L-glutamine. De zes enzymen in de tabletten zijn: bromelaïne, papaïne, hemicellulase, chymotrypsine, pancreatine en trypsine. Glutazyme bevat ook L-glutamine voor een optimale synergetische werking van de enzymen en Lactospore®, een prijswinnend probioticum.

Vitals Enzymenformule Pro (90 capsules) is een breed enzymencomplex met twaalf verschillende enzymen (waaronder koolhydraat-, vet- en eiwitsplitsende enzymen) en een hoge enzymenactiviteit per capsule. De volgende enzymen zijn aanwezig in Enzymenformule Pro: drie verschillende proteasen (eiwitten), amylase (zetmeel in korte koolhydraatketens), glycoamylase (koolhydraten in glucose), alfa-galactosidase (koolhydraten uit bonen en groentesoorten), lipase (vetten in glycerol en vetzuren), zure maltase (koolhydraten), peptidase (eiwitten in aminozuren), lactase (melksuikers in glucose en galactose), invertase (geraffineerde suikers in glucose en fructose) en prolyl-oligopeptidase (gluten).

Nutramin Digest (90 tabletten) is een enzymcomplex met een mengsel van spijsverteringsenzymen. Met ondersteuning van een kruidenmengsel. In Digest zitten de volgende enzymen: amylase (koolhydaten), bromelaïne (eiwitten in aminozuren), lactase (lactose in galactose en glucose), cellulase an (afbraak plantvezels), proteasen (eiwitten) en lipase (vetten). Het kruidenmengsel bevat engelwortel, blad van heemst, zaad van karwij en kurkuma longa.

Nutramin Enzycare (90 capsules) bevat diverse enzymen van plantaardige oorsprong. Met ancreatine (lipase, amylase, protease), bromelaïne, papaïne, trypsine, amalyse, lipase en chymotrypsine.

Bonusan Gastrozym (300 capsules) is een breed enzymencomplex met veel verschillende enzymen. De enzymen zijn afkomstig van planten en schimmels en zijn daardoor ook geschikt voor vegetariërs en veganisten. Gastrozym bevat lactase, lipase, amylase, fytase, alfa-galactosidase, invertase en glycoamylase.

Vitals Spijsverteringsformule Pro (60 capsules) is een krachtige formule met artisjok en gember ter ondersteuning van de spijsvertering. Verder bevat Spijsverteringsformule Pro ook vijgcactus en olijfblad. Hoewel dit product geen spijsverteringenzymen bevat, hoort het er vanwege de ondersteuning van de spijsvertering wel een beetje bij.

Verschillende enzymen

Om het voedsel te verteren produceren kliercellen in het spijsverteringsstelsel spijsverteringssappen met enzymen. Dit doen de speekselklieren, de alvleesklier, maagsapklieren en darmsapklieren. De vertering gebeurt in stapjes. Er zijn meerdere spijsverteringssappen nodig voor het maken van een voedingsstof (substraat). 

Er zijn heel veel verschillende soorten enzymen. Er zijn bijvoorbeeld enzymen die helpen bij het omzetten van eiwitten, vetten en koolhydraten. We zullen de bekendste enzymen eens nader bekijken.

Amylase is een koolhydraatsplitsende enzym. Deze zet koolhydraten om in suikers. 
Lipase is een vetsplitsende enzym dat vetten omzet in vetzuren en glycerol.
Protease is een eiwitsplitsende enzym. Deze zet eiwitten om in aminozuren. 
Bromelaïne is een spijsverteringsenzym uit ananas dat eiwitten kan omzetten.
Papaïne is ook een eiwitsplitsend enzym en helpt dus bij de vertering van eiwitten.
Hemicellulase breekt de celwanden van plantaardige voedingsmiddelen af en zit in speeksel.
Chymotrypsine helpt bij het verteren van eiwitten.
Pancreatine is een mix van de verteringsenzymen amylase, lipase en protease en wordt geproduceerd in de alvleesklier.
Trypsine breekt in de dunne darm eiwitten af.
Cellulase helpt bij het afbreken van cellulose in plantaardig voedsel en het omzetten ervan in glucose.
Lactase breekt lactose (melksuiker) uit melk en andere zuivelproducten af en draagt bij tot een betere lactosevertering.
Prolyl oligopeptidase is een glutensplitsend enzym.
Pepsine splitst in de maag eiwitmoleculen.
DPP-IV is een enzym dat gluten splitst.

De spijsverteringssappen worden geproduceerd in de alvleesklier en lever. In de dunne darm maken de spijsverteringsenzymen en gal uit de galblaas er kleine stukjes van. Deze voedingsstoffen kan het lichaam gebruiken als brand-, bouw- en hulpstoffen.

Een tekort aan enzymen kan worden gemeten in de urine. Hierdoor kan je last krijgen van winderigheid, boeren, brandend maagzuur, een opgezette buik, darmkrampen, buikpijn en constipatie of diarree.

Bijna 4 miljoen mensen hebben spijsverteringsklachten. Maag-, darm- en leveraandoeningen komen veel voor. En als je spijsvertering niet goed werkt kun je ook last krijgen van vermoeidheid en een slechte afweer. Een beetje hulp bij de spijsvertering in de vorm van een enzymsuppletie kan voor sommige mensen een uitkomst zijn.

Gezonde voeding

Daarnaast is gezonde voeding met genoeg voedingsvezels belangrijk voor een goede spijsvertering. Dat betekent veel fruit en groente, peulvruchten, vette vis noten en zaden en pitten. En daarbij geldt: het liefste rauwe en onbehandelde voeding.

fruit enzymen

Voedingssupplementen, zoals een enzymen complex, zijn  geen vervanging van een gezonde leefstijl maar kunnen wel een goede aanvulling zijn. Bij maag- en darmklachten kun je ook denken aan supplementen met pre- en probiotica of vezelsupplementen.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:


Coby

Duidelijke site, bestellen ging goed. Ik heb het in de goede staat ontvangen.
Over het product kan ik nog niet veel zeggen omdat het nieuw voor mij is en ik het dus eerst even moet afwachten.


Riekje

De tabletjes waren precies goed in de verhouding met de samenstelling


Jurre T

Ik kom hier altijd voor een lymfedrainage behandeling. Fijne mensen en luisteren echt naar je klachten om vervolgens met goede oplossingen te komen. Het heeft mij enorm veel geholpen.


Sandra Mulckhuyse

Producten worden snel geleverd. Omdat ik het product al eerder heb besteld vind ik het wel zonde dat ook het boekje weer wordt meegestuurd.


Dekker

Snelle levering en snel antwoord op vragen. De kuur moet ik nog starten. Ik ben heel benieuwd!


Meyabadil

Ik wou probiotica willen bestellen voor mijn dochter van 12j. Ik wist niet welke ik moest hebben. Ik ben goed te woord gestaan door de medewerker en ben goed geholpen. Snelle levering en goede service.


Sebastiaan Poos

Vlotte afhandeling en ook nog eens adres die wel een product kon leveren waar ik elders steeds bot ving.


Stephanie Oonk Bruggeman

Goede, snelle service. Bestelde producten werden direct de volgende dag, netjes verpakt thuis bezorgd.


K Lansink

Even weer de puntjes op de i zetten.

Ik vind het heerlijk om even weer een kuurtje te doen, ik voel me daar veel beter op , nu weet ik weer was ik allemaal fout doe,😂😂

Trustpilot
» Lees meer ervaringen van onze klanten