Vitamine B11 (Foliumzuur)

Foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd, is een onderdeel van het Vitamine B Complex. Het is een wateroplosbare vitamine die vooral gebruikt wordt als supplement voor vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden. Foliumzuur draagt bij aan de groei en ontwikkeling van de baby en verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus is een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje.

Foliumzuur heeft een bredere toepassing. Het levert een bijdrage aan extra energie bij vermoeidheid, draagt bij aan de weerstand tegen stress, het ondersteunt het immuunsysteem en helpt bij de vorming van rode en witte bloedcellen.


Best verkochte vitamine B11 supplementen:


Vitamine B11 kopen

Ben je op zoek naar een foliumzuur supplement dan kun je kiezen voor foliumzuur, Folaat 5-MTHF (ook actief foliumzuur genoemd) en Quatrefolic®. Dit zijn drie benamingen voor vitamine B11. Het verschil in deze drie soorten is de opname, ook wel biologische beschikbaarheid genoemd. Dit komt omdat je lichaam deze vitamine B11 vormen moet omzetten naar 5-MTHF, de eindvorm die ons lichaam nodig heeft. 

Foliumzuur, folaat of Quatrefolic®?

Zoals je hierboven kunt lezen is een vitamine B11 supplement verkrijgbaar als foliumzuur, folaat 5-MTHF en Quatrefolic®. Je lichaam zet deze vormen allemaal om naar de eindvorm die ons lichaam nodig heeft, namelijk: 5-MTHF.

Korte uitleg

Foliumzuur en folaat zijn beide vormen van vitamine B11. Foliumzuur is synthetisch en folaat is natuurlijk. Folaat wordt ook wel actief foliumzuur genoemd. De moleculaire structuur van beide vormen zijn bijna identiek. Toch is er een verschil.

Foliumzuur moet door ons lichaam drie keer worden omgezet. Eerst naar dihydrofolaat (DHF) en vervolgens naar tetrahydrofolaat (THF). Alleen dan kan het worden omgezet naar de eindvorm folaat 5-MTHF (de vorm die ons lichaam gebruikt). Dit complexe omzettingsproces kan traag en inefficiënt verlopen.

Folaat is een stapje verder. Folaat uit voeding zit in de categorie tetrahydrofolaat (THF). Deze moet nog eerst een keer worden omgezet naar 5-MTHF. Folaat die we tegen komen in supplementen bestaat meestal al uit 5-MTHF en is dus direct beschikbaar voor je lichaam.

Tot slot hebben we nog Quatrefolic®. Dit wordt ook wel de 4e generatie genoemd. Deze vorm is gebonden aan glucosaminezout en dat is wel 100 keer beter oplosbaar dan folaat 5-MTHF dat gebonden is aan calciumzout. En omdat ons lichaam grotendeels uit water bestaat staat het garant voor een superieure opname.

Ons advies

De beste vorm is dus 5-MTHF. Deze vorm hoeft je lichaam niet om te zetten en is daardoor direct beschikbaar. Ben je zwanger of wil je zwanger worden dan adviseren wij dan ook Folaat 5-MTHF of Quatrefolic®. Het synthetische foliumzuur is overigens ook prima te gebruiken, maar onze voorkeur gaat dus uit naar 5-MTHF of Quatrefolic®.

Voor een optimale werkzaamheid adviseren wij foliumzuur in combinatie met een Vitamine B Complex of multivitamine voor zwangeren. Dit vanwege de synergie van de B-vitamines. De B-vitamines ondersteunen elkaars werking. Bij langdurig gebruik (langer dan 3 maanden) is het belangrijk om de totale dagelijkse inname van foliumzuur niet hoger te laten zijn dan 1000 mcg.

Foliumzuur tijdens de zwangerschap

Vrouwen die zwanger willen worden of al zwanger zijn krijgen onvoldoende foliumzuur binnen via hun voeding. Het advies is om elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken. Daarmee verklein je het risico op een hazenlip, gespleten verhemelte en open ruggetje.

Wanneer je zwanger wilt worden dan is het advies om 4 weken voor mogelijke bevruchting te starten met dagelijks 400 microgram foliumzuur. Vaak is dit het moment wanneer je stopt met de anticonceptie. Het kan best even duren voordat je daadwerkelijk zwanger bent. Je kunt de geadviseerde dosering foliumzuur gewoon veilig door gebruiken.

Na de 10e week in de zwangerschap is extra foliumzuur niet meer nodig. Weet je nog niet dat je zwanger bent? Blijf het dan gewoon doorslikken. Dit is geen enkel probleem want het is niet schadelijk voor jou en de baby.

Meer dan alleen tijdens de zwangerschap

Foliumzuur staat vooral bekend als zwangerschapsvitamine. Echter speelt het een rol in veel meer processen. Zo helpt het vermoeidheid te verminderen, draagt het bij aan een normaal metabolisme van homocysteïne, maakt het je minder stressgevoelig, is het goed voor het concentratievermogen en geheugen en ondersteunt het de afweer van het lichaam.

Alle vitamine B11 supplementen


 • Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van neurale buisdefecten bij de zich ontwikkelende foetus.
 • Heeft een rol in de productie en afbraak van homocysteine
 • Draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid
 • Draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid/moeheid
 • Draagt bij aan de weerstand tegen stress
 • Is goed voor de leerprestaties
 • Is goed voor het geheugen
 • Is goed voor het concentratievermogen
 • Heeft een positieve invloed op het immuunsysteem
 • Ondersteunt de aanmaak van rode en witte bloedlichaampjes
 • Draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsel
 • Speelt een belangrijke rol in de aminozuursynthese

Veel gestelde vragen over vitamine B11 supplementen

Een vitamine B11 of foliumzuur supplement verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje bij de zich ontwikkelende foetus.

Vrouwen die zwanger zijn/ of willen worden wordt het advies gegeven om extra foliumzuur te slikken.

4 weken voor de mogelijke bevruchting kun je beginnen met het gebruik van foliumzuur supplementen. Dit is meestal het moment wanneer je stopt met de anticonceptie.

De meeste vrouwen zijn niet gelijk zwanger. Je kunt de geadviseerde dosering gewoon veilig door slikken. Het advies is om tenminste tot de 10e week van de zwangerschap extra foliumzuur te nemen.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten