Vitamine B1 (Thiamine)

Vitamine B1 wordt ook wel thiamine genoemd. Het is een onderdeel uit het Vitamine B - Complex. Vroeger dacht men dat er maar 1 soort B-vitamine was. Pas later kwam men er achter dat er 8 verschillende soorten zijn.

Thiamine was de eerste wateroplosbare vitamine die werd ontdekt en wordt daarom ook vitamine B1 genoemd. Het is een verbinding van zwavel en stikstof. Het lichaam kan zelf geen vitamine B1 aanmaken. Je krijgt het binnen via je voeding. Het is vooral te vinden in vleeswaren, graanproducten, brood en groentes.


Waar is vitamine B1 goed voor?

Vitamine B1 speelt een belangrijke rol in onze energievoorziening. Je hebt het nodig om de koolhydraten om te zetten in energie. Uit onderzoek is gebleken dat vitamine B1 (thiamine) onder andere een positieve invloed heeft op:

  • Draagt bij aan een normale energiehuishouding
  • Is goed voor het hart
  • Speelt een belangrijke rol in het functioneren van de zenuwen
  • Is goed voor de gemoedstoestand, concentratie, leervermogen, geheugen en geestelijke energie

De vormen thiamine

Vroeger werd thiamine ook wel antiberiberi vitamine of aneurine genoemd. Antiberiberi komt van de zenuwziekte die zorgt voor een spierverlamming. Deze ziekte komt in de westerse wereld bijna niet meer voor. In de natuurlijke vorm (in ons eten en drinken) wordt het thiamine difosfaat of gewoon thiamine genoemd. In supplementen spreken we vooral over thiamine chloride-hydrochloride of thiamine-mononitraat. Je vindt thiamine ook in de beste multivitamine supplementen.

Te veel vitamine B1

Bij sommige vitamines (bijvoorbeeld Vitamine A) moet je oppassen dat je er niet te veel van binnen krijgt. Bij vitamine B1 is dit niet het geval. Vitamine B1, ofwel thiamine, heeft geen bovengrens. Er zijn geen nadelige gevolgen bekend bij een te hoge inname. Je plast een overschot gewoon weer uit.

Vitamine B1 tekort

Een thiamine tekort kan voorkomen bij mensen met ziektes aan het maagdarmkanaal, bij alcoholisten en bij mensen met een drugsverslaving. Een tekort kan het hart- en vaatstelsel aantasten, zorgen voor geheugen- en coördinatieproblemen, spierverlamming en daardoor kan de ziekte van Korsakov ontstaan.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten