Vezels zijn erg belangrijk voor gezonde darmen en wanneer je darmen gezond zijn, heeft dit invloed op je hele lichaam. Het is daarom van belang om dagelijks voldoende vezels binnen te krijgen.
We hebben elke dag zo'n 30 tot 40 gram vezels nodig. Gelukkig zijn vezels ruim vertegenwoordigd in groente, fruit, ontbijtgranen, peulvruchten, noten, aardappelen en volkorenbrood. Toch eten 9 op de 10 mensen niet voldoende vezels. Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld tussen de 15 en 23 gram vezels eten per dag. Als het je niet lukt om voldoende vezels binnen te krijgen dan kan een supplement je dagelijkse behoefte aanvullen.
Voordeelverpakking Plantaardige Voedingsvezels van Sunfiber®. Afkomstig van de fermentatie van de zaden van de guarboon.
Voorgefermenteerde vezels uit een mix van 36 verschillende groenten- en fruitsoorten.
Poeder bestaande uit de twee vezels Psyllium en Glucomannan. Ondersteunen elkaars werking.
Vezel supplement met XOS. XOS wordt gezien als dé nieuwe voedingsvezel.
Oplosbare vezels van biologische oorsprong. Ter aanvulling van de dagelijkse vezelinname.
Psylliumvezel capsules met 500 gram per capsule.
Voedingsvezel supplement met eiwitten, enzymen en L-Glutamine.
Een complex van psylliumpoeder, lijnzaad, pruim en anijs.
Vezels zijn koolhdyraten die ons lichaam niet kunnen verwerken of opnemen. Hierdoor komt deze onverteerd in de dikke darm terecht. Dat klinkt misschien niet goed. Maar je onze darmen zijn hier erg blij mee. Er zijn verschillende soorten vezels. Vezelsupplementen bevatten vaak psylliumvezels en guarboonvezels.
In de wetenschap wordt onderscheid gemaakt tussen fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels. We hebben beide type vezels nodig. We leggen je hieronder het verschil uit.
Fermenteerbare vezels worden niet verteerd door je lichaam. Ze wordt daardoor niet opgenomen als voedingsstof in je bloed. Onze darmbacteriën breken deze vezels af. Dit wordt ook wel fermentatie genoemd. Bij dit fermentatieproces komt er energie en stoffen vrij. Onze darmcellen kunnen deze energie goed gebruiken. Dit soort vezels houden de massa in de darmen soepel en zorgen daardoor mede voor een goede stoelgang.
Niet fermenteerbare vezels komen ook onverteerd in de dikke darm terecht. Onze darmbacteriën kunnen hier ook niks mee. Ze verlaten daardoor ongewijzigd het lichaam. Toch zijn niet-fermenteerbare vezels belangrijk. Ze vergroten namelijk de darminhoud en dat is van belang voor een goede stoelgang.
Lees meer over de diverse vezeltabletten waarvoor je kunt kiezen.