Berberine

Berberine is een nutriënt dat voorkomt in het plantengeslacht berberis. Planten met berberine worden al duizenden jaren gebruikt in voornamelijk Aziatische landen. De laatste jaren is de wetenschappelijke interesse enorm gegroeid en maakt het een opmars in Europese landen.

Berberine is erg multifunctioneel. Het ondersteunt het behoud van een normaal cholesterolgehalte*, is goed voor hart- en bloedvaten*, helpt bij de bloedsuikerregulatie* en is ook nog eens goed voor de lever*.

De werking van berberine

Berberine draagt bij aan de activiteit van AMPK (adenosinemonofosfaat geactiveerd proteïne kinase). Dit enzym speelt een rol in de vet- en glucosestofwisseling. Het ondersteunt de opname en het oxidatieproces en daarmee de bloedsuikerregulatie en een normaal vetmetabolisme. Hierdoor draagt het bij aan een normaal triglyceridengehalte in het bloed.

Berberine heeft ook invloed op de afbraak van cholesterol in galzuren. Een gezond triglyceriden- en cholesterolgehalte is goed voor onze hart- en bloedvaten. Doordat berberine goed wordt opgenomen in de lever ondersteunt het ook de lipidenstofwisseling ter plaatse.

Opname van berberine

Berberine wordt een stuk beter opgenomen dan eerst werd gedacht. Dit was eerder slecht meetbaar omdat het snel door het lichaam wordt verwerkt. Na verwerking komen er berberine metabolieten vrij en die zorgen juist voor de bovengenoemde gezondheidseffecten.

Berberine blijft voor een deel achter in het maagdarmkanaal. Het laat de gunstige bacteriën ongemoeid. Hierdoor kan het ook goed samen met een probiotica supplement.

Dosering berberine

Berberine heeft een lage toxiciteit en kan langere tijd gebruikt worden. De meeste berberine supplementen bevatten 500 mg per capsule. De aanbevolen dosering verschilt per merk en aanbieder.

Bij hogere doseringen hebben sommige mensen last van milde maag- en darmklachten. Wanneer je dit ervaart kun je de dosering verlagen naar 500 mg per dag. Maag- en darmklachten treden minder vaak op als je het supplement na een maaltijd inneemt.

*Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten