Vitamine E

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine en een echte antioxidant. Vitamine E is eigenlijk een verzamelnaam van een achttal stoffen die in de natuur voorkomen. Vier tocoferolen (alfa, beta, gamma en delta) en vier tocotriënolen (alfa, beta, gamma en delta).

Vitamine E is een echte antioxidant die bijdraagt tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade. Ons lichaam heeft wel wat te verduren door de ongewenste invloeden van buitenaf (overmatige uv-straling, milieuvervuiling, luchtvervuiling etc.).

Vitamine E helpt bij het behoud van gezonde cellen en weefsel door het wegvangen van deze vrije radicalen. Vitamine E kun je ook inzetten voor de verzorging van de huid van binnenuit. Het ondersteunt namelijk de hydratatie en dat is belangrijk voor de elasticiteit en zachtheid van de huid.

Tocoferolen en tocotriënolen

Vitamine E komt in de natuur voor in acht verschillende vormen. Deze 8 verschillende vormen kunnen we onderverdelen in tocoferolen en tocotriënolen. Beide vormen komen vervolgens voor in alfa, beta, gamma en delta. 

De laatste jaren is duidelijk geworden dat met name tocotriënolen een sterke invloed hebben op de gezondheid. Tocotriënolen onderscheiden zich door hun driedubbele verbindingen. Ze dringen daardoor makkelijk binnen in de cellen en werken zo als krachtige antioxidant.

Veel vitamine E capsules bevatten enkel d-alfa-tocoferol. Wil je echt een goed vitamine E supplement? Dan is een supplement met alle vier tocoferolen en tocotriënolen aan te bevelen. Een combinatie van alle vormen is het meest effectief en een krachtige antioxidant.

Waar is vitamine E goed voor?

Vitamine E draagt bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade. De anti-oxidant helpt het natuurlijk afweersysteem door het wegvangen van vrije radicalen (oxidatieve schade door uv-straling en luchtvervuiling).

Vitamine E vind je ook veel terug in antioxidantenformules en het wordt vaak toegevoegd aan supplementen met astaxanthine (ook een antioxidant).

Waar zit vitamine E in?

Vitamine E zit in graanproducten, zonnebloemolie, halvarine, brood, noten, zaden, groente en fruit. Het nadeel van vitamine E is dat het afbreekt wanneer je het verhit. Dat geldt ook voor sommige andere nutriënten. Daarom zijn bijvoorbeeld ongebrande noten ook beter dan gebrande noten.

Wat is IE?

Bij veel vitamine E supplementen worden gehaltes weergeven in IE. IE staat voor internationale eenheden. 1 IE staat gelijk aan 0,67 milligram. Dus wanneer een vitamine E supplement 400 IE bevat dan kun je dit delen door 0,67. In het geval van 400 IE kom je uit op 268 mg vitamine E.

Hoge doseringen vitamine E

Als je kijkt naar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) dan bevatten sommige vitamine E supplementen een hoge dosering. De ADH staat al lange tijd ter discussie. Sinds de 20e eeuw zijn er weinig tot geen aanpassingen gedaan en dat terwijl er veel nieuwe inzichten zijn. Daarnaast is de kwaliteit van onze voeding ook nog eens achteruit gegaan waardoor we minder waardevolle nutriënten binnenkrijgen. De ADH is de ondergrens om gebrekziekten te voorkomen. Het zorgt niet voor een optimale gezondheidssituatie.

Om tekorten te verhelpen kan een hogere dosering uitkomst bieden. Ons lichaam is helaas niet in staat om alles uit een supplement op te nemen. Ook daarom kan het nuttig zijn om een hogere dosering in te nemen. 

Maximale veilige dosis

De Gezondheidsraad heeft een maximale bovengrens gesteld voor een vitamine E supplement. De veilige grens is 300 mg per dag. Tot deze hoeveelheid kun je veilig vitamine E gebruiken en is het niet schadelijk voor je lichaam.

Veelgestelde vragen omtrent Vitamine E

Er zijn weinig bijwerkingen bij te veel Vitamine E. De Gezondheidsraad adviseert een maximale bovengrens van 300 mg per dag. Houdt je altijd aan de doseringadviezen.

In bijna alle groentes zit wel iets Vitamine E. Het is vooral te vinden in groene groentes. Spinazie, broccoli en boerenkool zijn goede bronnen van Vitamine E. Je vindt het ook in paprika's en zoete aardappelen.

Echte tekorten kunnen ontstaan door chronische aandoeningen waarbij er te weinig Vitamine E uit het voedsel wordt opgenomen.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten