Lactoferrine bij ijzertekort

Bij een ijzertekort wordt al snel gegrepen naar voedingssupplementen met ijzer of staalpillen (alleen op recept). Maar er is meer mogelijk. Het lichaamseigen lactoferrine kan door zijn ijzerbindend vermogen* ook worden ingezet bij een ijzertekort. 

In plaats van een ijzersupplement kun je dus kiezen voor een supplement met lactoferrine. Lactoferrine is een ijzerbindend eiwit uit melk. De betekenis van ‘lacto’ is melk en ‘ferrine’ betekent ijzer. Dit gewilde eiwit helpt onder andere bij de opname van ijzer uit voedsel. Ook is door de ijzerbindingscapaciteit* de opname van ijzer in de darmen uitstekend.

IJzergebrek

Bij ijzergebrek heb je te weinig rode bloedcellen in het bloed. Door een daarmee gepaard gaan tekort aan hemoglobine-moleculen die zorgen voor het zuurstofvervoer, wordt er niet genoeg zuurstof afgegeven aan de organen zoals het hart, de spieren en de hersenen. Ook voeren rode bloedcellen koolstofdioxide af naar de longen. De ijzerwaarde van mannen moet liggen tussen de 14 en 35 micromol per liter bloed en bij vrouwen tussen de 10 en 25 micromol.

Heeft je lichaam te weinig ijzer dan wordt eerst de reservevoorraad aangesproken. Die zit opgeslagen in het eiwit ferritine in de lever, het beenmerg en een klein beetje in het bloed. Wordt het ferritinegehalte te laag dan worden er te weinig rode bloedcellen aangemaakt en is er sprake van bloedarmoede.

IJzertekort aanvullen

IJzer is niet alleen nodig voor de vorming van rode bloedcellen, hemoglobine en een doelmatig zuurstoftransport maar voor nog veel meer processen in je lichaam. Zo bevordert dit mineraal de energiestofwisseling, ondersteunt het de afweer van je lichaam, helpt het bij vermoeidheid en is het goed voor de concentratie en het geheugen.

IJzer is een essentieel sporenelement waar geen enkele cel in je lichaam zonder kan. Een ijzertekort moet dus snel worden aangevuld. Wat kan lactoferrine doen voor je ijzerhuishouding? En kan lactoferrine een goed supplement zijn voor jou?

Wat is lactoferrine?

Lactoferrine is een eiwit dat in de hoogste concentraties voorkomt in colostrum, de eerste moedermelk. Lactoferrine in voedingssupplementen wordt gewonnen uit rauwe koemelk. In colostrum zit 7 gram lactoferrine per liter en in biest van koemelk 1,5 gram. In moedermelk is dit 1 tot 2 gram per liter.

melk koe

Je lichaam kan zelf ook een beetje lactoferrine aanmaken. Lactoferrine komt in veel lichaamsvochten voor, onder andere in speeksel, traanvocht, gal,  snot, pancreassap, buikholtevocht, sperma, urine, het maagdarmkanaal en slijmvliezen.

Supplementen met lactoferrine

Wij hebben een divers assortiment lactoferrine om de geringe hoeveelheid lactoferrine in je lichaam effectief aan te vullen. Daarbij kan worden gekozen uit verschillende merken en verschillende doseringen. IJzertabletten zorgen nog al eens voor maag- en/of darmklachten of misselijkheid. Lactoferrine kent nauwelijks bijwerkingen.

Doseringen van 100-300 mg lactoferrine per dag zijn gebruikelijk. We verkopen ook hogere doseringen (500 mg). Die worden ingezet als hoog gedoseerde kuur. Goede lactoferrine is gezuiverd van lipoplysachariden (LPS). De zuiverheidsgraad is niet minder dan 95 procent. De capsules dienen maagzuurresistent te zijn. Lactoferrine is tot 1 jaar veilig te gebruiken.

Supplementen met lactoferrine zijn  soms verrijkt met vitamine C of zink. Vitamine C bevordert de opname van ijzer in het bloed. Daarnaast heeft vitamine C, evenals zink, een positieve invloed op het immuunsysteem.

Oorzaken bloedarmoede

Bloedarmoede door ijzertekort kan meerdere oorzaken hebben: in je voeding zit te weinig ijzer, bloedverlies of de behoefte aan meer ijzer. IJzertekort kan ook ontstaan als je lichaam te weinig ijzer uit voeding opneemt bijvoorbeeld bij glutenintolerantie of de ziekte van Crohn. Lactoferrine verbetert de ijzeropname en verhoogt daarmee de ijzerstatus. IJzer draagt bij tot de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine.

Wat moet je eten bij ijzertekort?

Eén van de oorzaken van een ijzertekort kan zijn dat je te weinig ijzerrijke voeding eet. Voedingsmiddelen waar veel ijzer inzit, zijn: rundvlees, kalkoen, volkorenbrood, ei, peulvruchten, spinazie, tomaten, boerenkool, broccoli, andijvie, radijs en noten.  Heemijzer, dat het beste wordt opgenomen door je lichaam, zit alleen in dierlijke producten. Hierdoor hebben vegetariërs en veganisten eerder een ijzertekort.

ijzer voeding

Dit risico lopen ze mede doordat bloedarmoede niet alleen kan komen door een tekort aan ijzer maar ook door te weinig vitamine B12. Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren en is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Een tekort aan foliumzuur en/of vitamine B6 kan eveneens leiden tot bloedarmoede.

Lactoferrine is ook een transporteur van vitamine B12 en kan zich daarnaast binden aan koper en mangaan. Koper ondersteunt het ijzertransport in het lichaam. Koper is evenals mangaan een antioxidant. Een antioxidant helpt lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

De opname van ijzer uit je voeding wordt gestimuleerd als je bij je ijzerrijke maaltijd producten neemt die veel vitamine C bevatten. Te denken valt aan paprika, kiwi, peterselie, spruitjes, aardbeien en rucola. IJzer wordt minder goed opgenomen in combinatie met koffie of thee.

IJzertekort door bloedverlies

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben een hogere ijzerbehoefte dan mannen. Door bloedverlies tijdens de menstruatie kunnen vrouwen namelijk een ijzertekort krijgen. De hoeveelheid bloed die ze verliezen als ze ongesteld zijn, wordt dan onvoldoende aangevuld.

Ook door bloedverlies uit de maag of darm door een infectie kan een tekort ontstaan. Er worden dan te weinig rode bloedcellen aangemaakt. Bloedarmoede kan worden aangetoond via bloedonderzoek. Een huisarts kan vervolgens bepalen hoeveel extra ijzer je nodig hebt. Dat is belangrijk want een teveel aan ijzer is niet goed voor je lichaam.

Behoefte aan meer ijzer

Een ijzertekort komt veel  voor. Kinderen die een groeispurt doormaken, zwangere vrouwen (lees meer over ijzertekort tijdens de zwangerschap), vrouwen die borstvoeding geven, duursporters, ouderen en mensen die veel bloed hebben verloren door een operatie hebben een grotere behoefte aan ijzer. De reservevoorraad ijzer in je lichaam is dan niet voldoende.

Mannen hebben dagelijks 11 milligram ijzer nodig. Bij vrouwen tussen de 16 en 50 jaar is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 16 milligram per dag en bij vrouwen na de overgang 11 milligram per dag. Kinderen hebben ongeveer 8 milligram nodig.

Symptomen ijzertekort

Heb je gebrek aan ijzer dan kun je verschijnselen zoals duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn, kortademigheid en een bleke huid hebben. Ook zweten, koude handen en voeten, broze nagels en hartkloppingen komen voor.

Een ijzertekort kan dus worden aangevuld met een supplement met lactoferrine. Dat werkt het ijzertekort weg en vult de reservevoorraad weer aan. Of kies voor een voedingssupplement met ijzer of een multivitamine met ijzer. Orthokliniek heeft meerdere ijzersupplementen in het assortiment.

Het ijzergehalte in het bloed is met supplementen al snel weer op peil, het aanvullen van de reservevoorraad duurt enkele maanden.

Ontdek onze lactoferrine supplementen

Orthokliniek biedt diverse lactoferrine supplementen aan. Wij hebben een mooi assortiment lactoferrine om de geringe hoeveelheid lactoferrine in je lichaam effectief aan te vullen. Daarbij kan worden gekozen uit verschillende merken en verschillende doseringen.

Bekijk lactoferrine supplementen

Bonusan=lactoferrine

*Heeft het vermogen om ijzerionen te binden (gezondheidsclaim in behandeling bij de EFSA). 

NB Vanwege de wetgeving rondom supplementen kan helaas geen (volledige) informatie worden verstrekt over lactoferrine.  


Bronnen:
https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie/141/lactoferrine

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten