Heb ik visolie (omega 3) nodig?

Visolie zit vol omega 3-vetzuren. EPA en DHA zijn goed voor je hart, hersenen, bloeddruk en gezichtsvermogen. Als je te weinig vette vis eet, mis je essentiële bouwstenen voor je lichaam en is het misschien verstandig eens na te denken over een visoliesupplement. Het Voedingscentrum adviseert om eens per week een portie vette vis te consumeren.

Als je niet van vis houdt of veel te weinig vis eet, krijg je niet voldoende EPA en DHA binnen. En je bent zeker niet de enige. Slechts 30 procent van de Nederlanders eet één keer per week vis. Van de visconsumptie bestaat 38 procent uit vette vis.

Waarom visolie?

Je lichaam kan zelf geen EPA en DHA aanmaken, maar heeft deze meervoudig onverzadigde vetzuren wel nodig. Vis is de belangrijkste bron van EPA en DHA. De vette vissoorten bevatten de grootste hoeveelheid omega 3-vetzuren. Op je weekmenu mogen makreel, zalm, haring, forel, tonijn en sardientjes zeker niet ontbreken. EPA en DHA wordt ook toegevoegd aan bepaalde soorten margarine. 

vis

EPA en DHA verkleinen het risico op hart- en vaatziekten. Tevens verlagen deze visvetzuren de bloeddruk, spelen ze een rol in het functioneren van de hersen en helpen ze om scherp te blijven zien.*

Voor wie?

Volgens het advies van de Gezondheidsraad moet je per dag 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis binnenkrijgen. En die hoeveelheid is aan de lage kant. Gezondheidsorganisaties in het buitenland gaan uit van 250-500 milligram EPA en DHA per dag. Hoeveel visolie je precies nodig hebt hangt ook af van je leeftijd en algehele gezondheid.

Eén ding is wel zeker: vis hoort thuis in een gezond dieet. Ook ons BioHCG dieet bevat meerdere recepten met vis. Probeer bijvoorbeeld eens het vispakketje met venkel, de Provençaalse vissoep of zeeduivel op een bedje van asperges.

Consumeer je nooit of weinig vis dan zijn visoliecapsules wellicht nodig om dit tekort aan te vullen. Ze zijn zeker een goed alternatief voor vette vis.

Visolie supplementen kunnen, naast mensen die geen vis eten, specifiek worden aangeraden aan zwangere vrouwen, kinderen, vegetariërs en veganisten (plantaardige omega 3), sporters en ouderen. Maar eigenlijk is het een supplement dat bruikbaar is voor iedereen die gezond wil blijven.

Visolie tijdens zwangerschap

Zwangere vrouwen krijgen het advies om twee keer per week vis te eten. Daarbij kan één keer worden gekozen voor magere vis en één keer voor vette. De inname van DHA tijdens de zwangerschap draagt  bij tot de normale ontwikkeling van het gezichtsvermogen van de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen. Daarnaast is DHA een belangrijke bouwsteen voor de hersenen van de foetus en van zuigelingen die borstvoeding krijgen. Voor zwangere vrouwen zijn visoliecapsules dan ook een goede aanvulling op de dagelijkse voeding. Vrouwen die borstvoeding geven zouden het slikken van een visoliecapsule moeten voortzetten.

Visolie voor kinderen

Ook kinderen moeten wanneer ze met de pot mee gaan eten één portie vis per week eten. Visvetzuren zijn goed voor hun hersenen, hart, gezichtsvermogen en bloeddruk. Staat er bij jullie te weinig vis op het menu of lust je kind geen vis dan wordt een aanvullend visoliesupplement aanbevolen.

Er zijn speciale visolies op de markt voor kinderen. Deze zijn lager gedoseerd omdat kinderen er minder van nodig hebben. Vaak zit in visoliecapsules voor kinderen ook vitamine D3. Onder andere goed voor de spieren, sterke botten en het immuunsysteem. Door het fruitsmaakje zijn de visoliecapsules makkelijk in te nemen. Of neem een vloeibaar product. Orthokliniek heeft een mooi assortiment visolie voor kinderen

Visolie voor vegans

Vissen zijn een rijke bron van visolie doordat zij algen eten. Je bent dus niet afhankelijk van vis om genoeg DHA en EPA binnen te krijgen. Algen zijn voor vegetariërs en veganisten hét plantaardige alternatief voor verse vis of visolie. Het bevat de omega 3-vetzuren EPA en DHA, die je lichaam direct kan gebruiken. Algenolie is duurzaam, puur en zuiver. En de natuurlijke voedselbron voor vissen voor hun visvetzuren. En het mooie is dat er geen vis voor hoeft te sterven. Algenolie is ook geschikt voor mensen met een allergie voor vis.

algenolie

Ook in walnoten(olie), amandelen, lijnzaad(olie), hennepzaad,  chiazaad, broccoli, kool en bruine bonen zit omega 3. Maar plantaardige omega 3 (ALA) is moeilijk om te zetten in DHA en EPA. Je hebt dus een grote hoeveelheid nodig. De Gezondheidsraad gaat uit van 2 gram (vrouwen) of 3 gram (mannen) ALA per dag.

Visolie voor sporters

Omega 3 visolie is goed voor onze lichamelijke gezondheid en kan dus ook voordelen opleveren voor sporters. Gezonde vetten horen thuis in een gezond voedingsprogramma en mogen dus bij (kracht)sporters zeker niet ontbreken. Zij vragen immers meer van hun lichaam dan mensen die niet aan sport doen of weinig bewegen. En dat betekent dat ze meer calorieën (voor meer energie), extra eiwitten, voldoende koolhydraten en voldoende vetten nodig hebben. Een hoge dosis visolie zou volgens Amerikaans onderzoek kunnen zorgen voor sneller herstel na een training en minder spierpijn.

Visolie voor ouderen

Voor senioren kan visolie mogelijk een supplement van toegevoegde waarde zijn bij dagelijkse inname. Vooral  een adequate hoeveelheid DHA is daarbij van belang. DHA is onder andere goed voor de hersenfunctie.

Dementie is volgens het CBS de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer (70%). Door de vergrijzing zal het aantal mensen met dementie in de komende jaren flink stijgen.

Het visvetzuur DHA speelt een rol in het functioneren van de hersenen. De relatie tussen het slikken van visolie supplementen en dementie is echter nog onvoldoende aangetoond.

Welke visoliecapsule?

Visolie zit vaak in capsules of softgels. Er is ook vloeibare visolie te koop. Maar wat is nu een goed visolie supplement? Kies voor een omega 3 visolie van hoogwaardige kwaliteit. Koude persing levert de beste soort olie op. De visolie moet ook gezuiverd zijn van gifstoffen. Duurzaamheid is eveneens belangrijk. Bekijk hier onze Top 5 met beste visolie supplementen

In ons assortiment hebben we visolie in capsules, softgels en in vloeibare vorm. Uitsluitend goede en betrouwbare visolie supplementen. Daarnaast kan je bij ons terecht voor supplementen met algenolie, groenlipmossel, levertraan en krillolie.

*Het gunstige effect voor het hart, het gezichtsvermogen en de hersenen wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA. Het gunstige effect wat betreft het hart wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 3 gram EPA en DHA.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:


Coby

Duidelijke site, bestellen ging goed. Ik heb het in de goede staat ontvangen.
Over het product kan ik nog niet veel zeggen omdat het nieuw voor mij is en ik het dus eerst even moet afwachten.


Riekje

De tabletjes waren precies goed in de verhouding met de samenstelling


Jurre T

Ik kom hier altijd voor een lymfedrainage behandeling. Fijne mensen en luisteren echt naar je klachten om vervolgens met goede oplossingen te komen. Het heeft mij enorm veel geholpen.


Sandra Mulckhuyse

Producten worden snel geleverd. Omdat ik het product al eerder heb besteld vind ik het wel zonde dat ook het boekje weer wordt meegestuurd.


Dekker

Snelle levering en snel antwoord op vragen. De kuur moet ik nog starten. Ik ben heel benieuwd!


Meyabadil

Ik wou probiotica willen bestellen voor mijn dochter van 12j. Ik wist niet welke ik moest hebben. Ik ben goed te woord gestaan door de medewerker en ben goed geholpen. Snelle levering en goede service.


Sebastiaan Poos

Vlotte afhandeling en ook nog eens adres die wel een product kon leveren waar ik elders steeds bot ving.


Stephanie Oonk Bruggeman

Goede, snelle service. Bestelde producten werden direct de volgende dag, netjes verpakt thuis bezorgd.


K Lansink

Even weer de puntjes op de i zetten.

Ik vind het heerlijk om even weer een kuurtje te doen, ik voel me daar veel beter op , nu weet ik weer was ik allemaal fout doe,😂😂

Trustpilot
» Lees meer ervaringen van onze klanten