IJzerbisglycinaat

IJzerbisglycinaat is de best opneembare vorm van ijzer. Het is een verbinding tussen ijzer en het aminozuur glycine. Het helpt bij vermoeidheid, is goed voor het geheugen en ondersteunt het immuunsysteem. 

IJzer bisglycinaat is de vorm van ijzer die het beste door je lichaam wordt opgenomen en is mild voor de maag. Het heeft een hoge biologische beschikbaarheid. Doordat het gebonden is aan een eiwit omzeilt ijzerbisglycinaat de mineralencompetitie. Het is zonder recept verkrijgbaar.

Naast ijzerbisglycinaat  kennen we ijzer in de volgende verbindingen: ijzerfumaraat (gebonden aan zout), ijzersulfaat (zwavelzuur), ijzergluconaat (gluconzuur), ijzerchloride en ijzersuccinaat (barnsteenzuur). Bij sommige vormen kun je last krijgen van je maag of darmen. IJzer bisglycinaat heeft weinig bijwerkingen.

Waar is ijzer goed voor?

IJzer ondersteunt de aanmaak van rode bloedcellen. Hemoglobine, een belangrijk onderdeel daarvan, zorgt voor het zuurstoftransport in het bloed. IJzer activeert de natuurlijke energie in het lichaam en helpt om vermoeidheid en moeheid te verhinderen. Tevens wordt door dit mineraal je immuunsysteem ondersteunt en is het goed voor de concentratie, het geheugen en speelt het een belangrijk rol bij geestelijke inspanning en activiteit. Ook draagt het bij aan de ontwikkeling van de cognitieve functies bij kinderen.

Hoeveel ijzer?

Mannen hebben dagelijks 11 milligram ijzer nodig. Voor vrouwen tussen de 16 en 50 jaar is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 16 milligram per dag, bij vrouwen na de overgang 11 milligram per dag en bij kinderen ongeveer 8 milligram. Zwangere vrouwen hebben dagelijks 20 milligram ijzer nodig en in het derde trimester zelfs 30 milligram en vrouwen die borstvoeding geven 20 milligram.  Je lichaam kan zelf geen ijzer aanmaken. Dit moetje halen uit je dagelijkse voeding of ijzertabletten.

Waar zit ijzer in?

In voedingsmiddelen zit heemijzer en non-heemijzer. Het meeste ijzer dat we binnenkrijgen is non-heemijzer. Dat is te vinden in dierlijke en plantaardige producten zoals brood, tomaten, peulvruchten, spinazie, ei, andijvie, noten, rucola, veldsla, radijs en framboos. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten zoals bijvoorbeeld rundvlees en kalkoen. Vlees of vis draagt bij tot de verbetering van de ijzeropname. Het overgrote deel van het ijzer dat je uit voeding haalt (non-heemijzer) kan niet zo goed door je lichaam worden opgenomen.  Daarom kampen vegetariërs en veganisten nogal eens met een ijzertekort.

IJzertekort symptomen

Een ijzertekort tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding komt regelmatig voor. Oorzaken van een tekort  kunnen zijn: te weinig ijzerrijke voeding, bloedverlies, gebrek aan vitamine B12 of foliumzuur, infecties of chronische ziektes. Symptomen van een ijzertekort zijn: vermoeidheid, een bleke huid, kortademigheid, duizeligheid, hartkloppingen, veel zweten, hoofdpijn en oorsuizen. Ook je weerstand kan minder zijn. Door ijzertekort kun je tevens bloedarmoede krijgen. Door een tekort aan rode bloedcellen kan er te weinig zuurstof worden afgegeven aan de lichaamsdelen.

IJzersupplement

We hebben enkele voedingssupplementen in ons assortiment met ijzerbisglycinaat. De hoeveelheid ijzer in de preparaten varieert van 25 tot 28 mg. Vitamine C verbetert de opname van ijzer. Daarom is deze vitamine aan sommige ijzerproducten toegevoegd. Vitakruid en Vitals voegen zelfs maar liefst 200 mg toe (250% van de ADH). Andere cofactoren in ijzertabletten zijn: vitamine A, vitamine B2, vitamine B11 (foliumzuur) vitamine B12, zink en koper. Koper ondersteunt het ijzertransport in het lichaam. Vitamine A en vitamine B2 zijn gunstig voor de ijzerstofwisseling.

IJzerbisglycinaat is verkrijgbaar in tabletten en capsules. Ook aan sommige multivitaminen is ijzerbisglycinaat toegevoegd (bijvoorbeeld de Meer-in-1 formule van VitOrtho, de multi’s van Vitakruid, Vitals Elke Dag Mama en Junior, NOW EVA en Orthovitaal Multi 60+). Ook lactoferrine kan de opname van ijzer verbeteren.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:


Coby

Duidelijke site, bestellen ging goed. Ik heb het in de goede staat ontvangen.
Over het product kan ik nog niet veel zeggen omdat het nieuw voor mij is en ik het dus eerst even moet afwachten.


Riekje

De tabletjes waren precies goed in de verhouding met de samenstelling


Jurre T

Ik kom hier altijd voor een lymfedrainage behandeling. Fijne mensen en luisteren echt naar je klachten om vervolgens met goede oplossingen te komen. Het heeft mij enorm veel geholpen.


Sandra Mulckhuyse

Producten worden snel geleverd. Omdat ik het product al eerder heb besteld vind ik het wel zonde dat ook het boekje weer wordt meegestuurd.


Dekker

Snelle levering en snel antwoord op vragen. De kuur moet ik nog starten. Ik ben heel benieuwd!


Meyabadil

Ik wou probiotica willen bestellen voor mijn dochter van 12j. Ik wist niet welke ik moest hebben. Ik ben goed te woord gestaan door de medewerker en ben goed geholpen. Snelle levering en goede service.


Sebastiaan Poos

Vlotte afhandeling en ook nog eens adres die wel een product kon leveren waar ik elders steeds bot ving.


Stephanie Oonk Bruggeman

Goede, snelle service. Bestelde producten werden direct de volgende dag, netjes verpakt thuis bezorgd.


K Lansink

Even weer de puntjes op de i zetten.

Ik vind het heerlijk om even weer een kuurtje te doen, ik voel me daar veel beter op , nu weet ik weer was ik allemaal fout doe,😂😂

Trustpilot
» Lees meer ervaringen van onze klanten