Vitamine B12 (Cobalamine)

Vitamine B12 wordt ook wel cobalamine genoemd. Het is misschien wel de bekendste vitamine uit het B - Complex. De belangrijkste bronnen van B12 zijn dierlijke producten. Daarom gebruiken veel vegetariërs en veganisten een vitamine B12 supplement als aanvulling op hun dagelijkse voeding.

Maar niet alleen vegetariërs en veganisten kunnen extra vitamine B12 gebruiken. Ook voor mensen met een drukke levensstijl of stress kan het een goede aanvulling zijn. Wanneer je veel vraagt van je lichaam, worden de B12-reserves sneller verbruikt. Daarnaast kunnen ouderen een behoefte hebben aan een vitamine B12 suppletie. Vanaf 60 jaar verloopt de natuurlijke opname namelijk minder efficiënt.


Waar is vitamine B12 goed voor?

Vitamine B12 is betrokken bij verschillende processen in ons lichaam. Zo activeert het je natuurlijke energie in het lichaam en draagt het bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid. Ook heeft het een positieve invloed op de volgende toepassingsgebieden:

  • Helpt om vermoeidheid te verminderen
  • Ondersteunt het energieniveau
  • Ondersteunt de aanmaak van rode bloedlichaampjes
  • Goed voor de gemoedstoestand, leerprestaties, geheugen, concentratie en geestelijke balans
  • Ondersteunt de afweer van het lichaam
  • Draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsel
  • Gunstig voor de homocysteïne metabolisme
  • Heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel.

Vormen vitamine B12

Vitamine B12 komt voor in de vormen Methylcobalamine, Adenosylcobalamine en Cyanocobalamine. Methylcobalamine en Adenosylcobalamine zijn de biologisch actieve vormen en worden snel opgenomen door het lichaam. Deze vormen vind je ook in je voeding. Cyanocobalamine is een synthetische vorm die je lichaam eerst moet omzetten naar de actieve vormen. 

Een vitamine B12 tekort

Ons lichaam kan zelf geen vitamine B12 aanmaken en daarom zijn we afhankelijk van onze voeding. Je vindt het terug in dierlijke producten zoals vlees en zuivel. Dit is gelijk de reden waarom veel vegetariërs en veganisten extra vitamine B12 tabletten gebruiken. Je lichaam kan een reserve opbouwen. Maar vraag je veel van je lichaam (drukke levenstijl en stress) dan drukt dit op de reserves. 

Een vitamine B12 tekort heeft een vorm van bloedarmoede tot gevolg. Symptomen kunen zijn: vermoeidheid, gebrek aan eetlust, ademnood en pijn op de borst.

Vanaf een jaar of 60 wordt de opname van B12 minder efficiënt. Omdat vitamine B12 goed is voor het geheugen en denkfuncties kunnen ouderen problemen krijgen met het geheugen.

Te veel vitamine B12

Bij een te hoge inname beperkt je lichaam de opname van vitamine B12. Er zijn ook geen nadelige effecten bekend van een te hoge inname. Je lichaam is zelfs in staat om een reserve op te bouwen. Uiteraard moet je je wel aan de aanbevolen dosering houden die gegeven wordt bij alle vitaminesupplementen.

Vitamine B12 kopen

Ben je van plan om een vitamine B12 supplement te kopen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. We hebben de beste vitamine B12 tabletten voor je geselecteerd. Met diverse doseringen, vormen en innamemogelijkheden. Heb je vragen over deze supplementen? Neem dan contact met ons op.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:


Coby

Duidelijke site, bestellen ging goed. Ik heb het in de goede staat ontvangen.
Over het product kan ik nog niet veel zeggen omdat het nieuw voor mij is en ik het dus eerst even moet afwachten.


Riekje

De tabletjes waren precies goed in de verhouding met de samenstelling


Jurre T

Ik kom hier altijd voor een lymfedrainage behandeling. Fijne mensen en luisteren echt naar je klachten om vervolgens met goede oplossingen te komen. Het heeft mij enorm veel geholpen.


Sandra Mulckhuyse

Producten worden snel geleverd. Omdat ik het product al eerder heb besteld vind ik het wel zonde dat ook het boekje weer wordt meegestuurd.


Dekker

Snelle levering en snel antwoord op vragen. De kuur moet ik nog starten. Ik ben heel benieuwd!


Meyabadil

Ik wou probiotica willen bestellen voor mijn dochter van 12j. Ik wist niet welke ik moest hebben. Ik ben goed te woord gestaan door de medewerker en ben goed geholpen. Snelle levering en goede service.


Sebastiaan Poos

Vlotte afhandeling en ook nog eens adres die wel een product kon leveren waar ik elders steeds bot ving.


Stephanie Oonk Bruggeman

Goede, snelle service. Bestelde producten werden direct de volgende dag, netjes verpakt thuis bezorgd.


K Lansink

Even weer de puntjes op de i zetten.

Ik vind het heerlijk om even weer een kuurtje te doen, ik voel me daar veel beter op , nu weet ik weer was ik allemaal fout doe,😂😂

Trustpilot
» Lees meer ervaringen van onze klanten