Darmflora herstellen

Darmflora


Wat is je darmflora of microbioom?

Je darmflora bestaat uit meer dan een biljoen bacteriën, virussen, schimmels en gisten. Die vormen gezamenlijk je microbioom. Je microbioom helpt je afweersysteem en zorgt er zodoende voor dat je minder snel ziek wordt.

Je darmflora helpt ook je spijsvertering. De bacteriën en spijsverteringsenzymen verteren voedsel en halen hier voedingsstoffen uit. Bij dit proces komen ook verschillende stoffen vrij die je darmwand in conditie houden en je helpen bij een normale stoelgang.

Je darmbacteriën hebben zelfs invloed op je gedrag en stemming. Je microbioom staat in contact met je hersenen. Dit kan overigens ook averechts werken. Zo heeft stress ook weer invloed op je darmflora.

Oorzaken van een verstoorde darmflora

Er kunnen meerdere oorzaken zijn waardoor je darmflora uit balans is geraakt. Dit zijn de meest voorkomende:

  • Gebruik van antibiotica: Antibiotica bestrijdt bacteriële infecties door de bacteriën te doden. Het gebruik van antibiotica zorgt er echter ook voor dat de goede bacteriën gedood worden. Hierdoor raakt je darmflora uit balans.
  • Stress: Stress heeft een slechte invloed op je darmflora. Het kan je darmflora negatief beïnvloeden en uit balans brengen.
  • Slecht eten: Bewerkte voeding, veel suiker en vetten kunnen leiden tot een overgroei van ‘slechte’ bacteriën. Ons huidige dieet (in de Westerse wereld) bevat tegenwoordig veel suiker en vetten. Door de overgroei van ‘slechte’ bacteriën kan een tekort ontstaan aan ‘goede’ bacteriën.
  • Veranderingen: Ga je verhuizen, veranderingen in eetgewoontes of een nieuwe omgeving kunnen een negatieve invloed hebben op je darmflora.
  • Ziektes: Sommige ziekten zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn kunnen je darmflora verstoren.
  • Leeftijd: Je leeftijd kan een factor zijn bij een verstoorde darmflora. Onderzoek heeft aangetoond dat ouderen ongeveer 1% bifidobacteriën hebben. Bij volwassen is dit nog 3 tot 6 procent.

Hoe kun je je darmflora verbeteren?

Wanneer je darmflora uit balans is geraakt dan wil je deze natuurlijk weer herstellen. De volgende 5 tips helpen je darmflora te verbeteren:

Eet meer vezels

Vezels zijn ruim vertegenwoordigd in groente, fruit, noten, ontbijtgranen en volkorenbrood. Toch eet 9 op de 10 mensen te weinig vezels. Heb jij ook moeite om te weinig vezels binnen te krijgen? Overweeg dan zeker een vezelsupplement.

Drink voldoende

Het is belangrijk om je spijsvertering te voorzien van voldoende vocht. Het advies is om dagelijks 1,5 tot 2 liter water te drinken.

Kies voor een probiotica supplement

Probiotica supplementen bevatten ‘goede’ bacteriën en zijn  verkrijgbaar in verschillende vormen. Je kunt kiezen uit probiotica poeders en probiotica capsules. Goede probiotica supplementen bevatten verschillende bacteriestammen en goede hoeveelheden KVE’s (kolonievormende eenheden). De KVE’s geven aan hoeveel bacteriën een probiotica supplement bevat.

Eet minder suiker

Suiker is een voedingsbron voor de slechte bacteriën en schimmels. Probeer daarom minder te snoepen en kies voor gezondere alternatieven. Wil je het helemaal goed doen? Neem in plaats van een suikerrijk snoepje wat lekkere snoeptomaatjes of komkommertjes. Zo krijg je meer vezels binnen en je kunt zodoende ook nog wat afvallen.

Vermijden van stress

Langdurige stress is slecht voor je algehele gezondheid en zodoende ook voor je darmflora. Voldoende rust, slaap en ontspanning is dan extra belangrijk. 

Best verkochte probiotica supplementen

Best verkochte vezelsupplementen

Klachten bij een verstoorde darmflora

Als je darmflora verstoord is kan dit verschillende klachten geven. De meest voorkomende klachten zijn buikpijn, winderigheid, diarree, lage weerstand, obstipatie en een opgeblazen gevoel.

Heb je langdurige klachten dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Veelgestelde vragen over darmflora herstellen

Vezelrijke voeding, minder suiker en probiotica helpen je darmflora te herstellen.

Een antibioticakuur dood zowel de 'goede' als 'slechte' bacteriën. Je kunt de goede bacteriën aanvullen door gebruik van een probioticasupplement.


Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten

Bronnen:

https://www.mlds.nl/spijsvertering/microbioom/

https://www.darmgezondheid.nl/darmgezondheid/darmflora/