Ubiquinon

Co-enzym Q10 komt bijna in alle lichaamscellen voor. Het kent twee vormen: ubiquinon en ubiquinol. Ubiquinon Q10 is de geoxideerde vorm en tevens de meest stabiele vorm.

Q10 is nodig voor het aanmaken van de energie in de lichaamscellen die nodig is voor de cellen om goed te kunnen functioneren. Q10 voedt de mitochondriën. Dit zijn de batterijen van de cel die zorgen voor alle energie in je lichaam. Energie heb je nodig om te kunnen leven.   

Mitochondriën zijn celorganellen die de cellen voorzien van energie. Dat is mogelijk na verbranding van glucose (suiker), zuurstof, aminozuren en vetzuren in de mitochondriën. Hierdoor ontstaat ATP (adenosinetrifosfaat), oftewel brandstof. Die brandstof wordt omgezet in energie.

Voor energie

Energie gebruikt je lichaam om te bewegen, te denken, te groeien, warm te blijven en bloed in het lichaam rond te pompen. Organen die continu veel energie nodig hebben zijn de spieren (ook het hart), de hersenen, de lever, de nieren en de ogen.

Kunnen de mitochondriën niet voldoende energie aanmaken en leveren aan de vele, vele cellen dan kun je gezondheidsproblemen krijgen. Oorzaken kunnen bijvoorbeeld zijn: een slecht eetpatroon, weinig lichaamsbeweging, roken, diabetes, stress, overgewicht, reuma, infecties, Uv-straling en medicijnen. En dan kunnen de energiefabriekjes van je cellen wel enige ondersteuning gebruiken.

Wat is ubiquinon?

Je lichaam kan zelf het meeste ubiquinon produceren. Ook door voeding krijg je een klein beetje ubiquinon binnen. Q10 treffen we onder andere aan in noten, vette vis, vlees, broccoli, spinazie, bloemkool, eieren en sojabonen. Bij een tekort kan de hoeveelheid Q10 worden aangevuld met een voedingssupplement.

Mensen waarbij het Q10 niveau lager is kunnen dit merken door minder energie en verminderde spierkracht. Na je veertigste maakt je lichaam minder co-enzym Q10 aan. Ook zieke mensen, mensen die medicijnen gebruiken, vegetariërs en veganisten en sporters kunnen een tekort hebben aan Q10. Zij kunnen dus wel  wat extra’s slikken om klachten die kunnen optreden door een verminderde ATP-productie, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid en moeheid, te helpen verminderen. 

Supplementen met ubiquinon

In ons assortiment hebben we enkele producten opgenomen met ubiquinon. Vitals brengt zuivere, hoogwaardige Q10 op de markt van de wereldwijde Q10-specialist Kaneka uit Japan. Het product bevat naast een hoge dosering Q10 (100 mg) ook natuurlijke vitamine E. Vitamine E is een belangrijke antioxidant die bijdraagt aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade. Q10 100 mg van Vitals is verkrijgbaar in 60 en 150 softgels.

Kala Health heeft co-enzym Q10 in verpakkingen van 60 en 180 capsules. Dit zijn zachte gelatine capsules waarin de ubiquinon is opgelost in non-gmo sojaolie. Dit verzekert een goede opname van de stof. Het product is gegarandeerd vrij van conserveermiddelen en synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen.

Ubiquinol

Ubiquinon wordt in je lichaam omgezet naar ubiquinol. Co-enzym Q10 kun je ook innemen in de vorm van ubiquinol. Ubiquinol is de biologisch meest actieve vorm van Q10. Deze vorm hoeft dus niet meer te worden omgezet. Ubiquinol is ook een antioxidant. Het beschermt je lichaam tegen vrije radicalen. Die raken hierdoor niet beschadigd en zo blijf je gezond. Ubiquinol is meestal wat duurder dan ubiquinon omdat de productie ervan meer kost. 

Magnesium of B-vitaminen

Mitochondriën kun je niet alleen voeden met Co-enzym Q10 maar ook met magnesium of B-vitaminen. Magnesium kan het gebrek aan energie helpen verminderen. Ook de B-vitaminen (B2, B3, B5, B6, B11 en B12) hebben een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en dragen bij aan fitheid.   

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten