Magnesium Complex

Magnesium is verkrijgbaar in verschillende vormen. Elke vorm heeft specifieke eigenschappen en wordt in die hoedanigheid geadviseerd voor bepaalde specifieke toepassingen. Zo is magnesium malaat de beste vorm om je energie te activeren en magnesium citraat de beste vorm voor de spieren. (Onder de producten gaan we hier dieper op in).

Een magnesium complex bevat verschillende vormen van magnesium en daarmee combineer je de specifieke voordelen. Een magnesium complex is een uitstekend en breed toepasbaar magnesium supplement. Geschikt bij meerdere of moeilijk te specificeren problemen gerelateerd aan magnesium.

Assortiment met magnesium complexen


Vormen van magnesium

In totaal zijn er 22 verschillende magnesiumvormen die in voedingssupplementen gebruikt mogen worden. Elke vorm is uniek en heeft specifieke eigenschappen.

Een belangrijk aspect is de opneembaarheid. Goed opneembare vormen noemen we ook wel organisch gebonden. Deze vormen hebben een hoge biologische beschikbaarheid. Voorbeelden van organisch gebonden magnesium zijn:

 • Magnesium malaat
 • Magnesium citraat
 • Magnesium bisglycinaat
 • Magnesium tauraat
 • Magnesium ascorbaat

Anorganische vormen zijn minder goed opneembaar. De vormen komen we vooral tegen in goedkopere magnesiumsupplementen. De dosering van anorganische vormen zijn, om het opnameverlies te maskeren, vaak erg hoog. Hoge doseringen kunnen laxerend werken en dit heeft een negatieve invloed op de gehele mineralenhuishouding. Voorbeelden van anorganische vormen zijn:

 • Magnesium oxide
 • Magnesium sulfaat
 • Magnesium carbonaat
 • Magnesium hydroxide
 • Magnesium chloride

De specifieke eigenschappen

Magnesium is altijd gebonden aan een andere stof. De verbinding maakt het verschil. We bespreken hier de specifieke eigenschappen en toepassing van de meest voorkomende magnesiumvormen in een magnesium complex.

Magnesium citraat

Bij magnesium citraat is het magnesium gebonden aan citroenzuur. De vorm wordt geadviseerd als je het vooral wilt gaan gebruiken ter ondersteuning van je spieren. Magnesium speelt een rol bij het behoud van sterke en soepele spieren.  Magnesium citraat is een van de meeste gebruikte vormen in voedingssupplementen. Je vindt ze in tabletten, complexen en er zijn magnesium citraat poeders.

Magnesium Malaat

Magnesium malaat is de beste keuze bij vermoeidheid. Magnesium helpt vermoeidheid te verminderen door je natuurlijke energie te activeren. Het ondersteunt de energiestofwisseling. De malaat vorm is ook aan te bevelen ter ondersteuning van de spieren.

Magnesium malaat is magnesium gebonden aan appelzuur. Appelzuur is een onderdeel van de citroencyclus en deze cyclus is grotendeels verantwoordelijk voor de energie die ons lichaam in de cellen produceert. Mede daarom is dit de beste keuze als magnesium supplement voor meer energie en bij vermoeidheid.

Magnesium bisglycinaat

Wanneer je op zoek bent naar een magnesium supplement die je psychologische functie ondersteunt dan is magnesium bisglycinaat de beste keuze. Onder de psychologische functies vallen de leerprestaties, gemoedstoestand, concentratievermogen en geheugen. Magnesium bisglycinaat bestaat uit hele kleine en fijne deeltjes. Deze kleine deeltjes passeren gemakkelijker de bloed-hersenbarrière en komen zodoende beter aan op de plaats van bestemming.

Magnesium bisglycinaat wordt door ons lichaam gezien als een aminozuur. Omdat alle mineralen via transporters worden opgenomen kan het soms de opname belemmeren. Aminozuren worden opgenomen via dipteptidekanalen. En zo ook magnesium bisglycinaat. Deze vorm hoeft de opname competitie niet aan met andere mineralen.

Magnesium tauraat

Magnesium tauraat is gebonden aan het aminozuur L-taurine. Deze verbinding maakt dat het ook makkelijker de bloed-hersenbarriere kan passeren. De opname in het hersenweefsel is veel beter dan andere magnesiumvormen.

Magnesium tauraat wordt daarom geadviseerd voor een verbetering van de gemoedstoestand, leerprestaties, concentratievermogen, geheugen en het zenuwstelsel.

Een magnesium complex combineert alle bovengenoemde voordelen en is daarom vooral geschikt als algemeen magnesium supplement met een brede toepassing.

Gezondheidsclaims van een magnesium complex

Magnesium is aanwezig in iedere cel van het lichaam. Dat maakt het een essentieel mineraal voor ons lichaam. Het is betrokken bij meer dan 300 verschillende processen. Niet voor niets dat magnesium ook is uitgeroepen tot supplement van het jaar 2023.

 • Een magnesium complex mag de volgende gezondheidsclaims dragen:
 • Het speelt een rol bij het behouden van sterke en soepele spieren
 • Het is goed voor de leerprestaties, gemoedstoestand, geheugen en concentratievermogen
 • Het draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsel
 • Het ondersteunt de botten
 • Het helpt vermoeidheid en moeheid te verminderen
 • Het is van belang voor het behoud van een sterk gebit
 • Het heeft een gunstige invloed op onze energie
 • Het helpt bij het handhaven van een goede elektrolytenbalans
 • Het zorgt voor het goed functioneren van het zenuwstelsel
 • Het helpt bij het opbouwen van lichaamseiwit

Waarom een magnesium complex gebruiken

De kwaliteit van onze voeding gaat al jaren achteruit. Voedsel bevat tegenwoordig steeds minder nutriënten en dus ook steeds minder magnesium. De landbouwmethoden met kunstmest en pesticiden putten de bodem verder uit. De verwachting is dat dit in de toekomst alleen maar gaat toenemen.

Daarnaast zijn er een aantal oorzaken die de magnesiumniveaus in je lichaam doen dalen. Stress, leefstijl, alcohol, nicotine en sommige medicijnen hebben een negatieve invloed. Komt dit je bekend voor? Dan is een magnesium complex zeker aan te bevelen.

Ook kun je natuurlijk een verhoogde behoefte hebben. Dit ervaren sporters, zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang.

Wil je meer informatie over een magnesium complex? Neem dan contact met ons op.

Meest gestelde vragen omtrent een magnesium complex

Magnesium is altijd gebonden aan een andere stof. Een magnesium complex bevat verschillende vormen en is breed inzetbaar.

Elke vorm van magnesium heeft specifieke eigenschappen. Een magnesium complex bevat meerdere vormen en daarmee combineer je de voordelen.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:


Coby

Duidelijke site, bestellen ging goed. Ik heb het in de goede staat ontvangen.
Over het product kan ik nog niet veel zeggen omdat het nieuw voor mij is en ik het dus eerst even moet afwachten.


Riekje

De tabletjes waren precies goed in de verhouding met de samenstelling


Jurre T

Ik kom hier altijd voor een lymfedrainage behandeling. Fijne mensen en luisteren echt naar je klachten om vervolgens met goede oplossingen te komen. Het heeft mij enorm veel geholpen.


Sandra Mulckhuyse

Producten worden snel geleverd. Omdat ik het product al eerder heb besteld vind ik het wel zonde dat ook het boekje weer wordt meegestuurd.


Dekker

Snelle levering en snel antwoord op vragen. De kuur moet ik nog starten. Ik ben heel benieuwd!


Meyabadil

Ik wou probiotica willen bestellen voor mijn dochter van 12j. Ik wist niet welke ik moest hebben. Ik ben goed te woord gestaan door de medewerker en ben goed geholpen. Snelle levering en goede service.


Sebastiaan Poos

Vlotte afhandeling en ook nog eens adres die wel een product kon leveren waar ik elders steeds bot ving.


Stephanie Oonk Bruggeman

Goede, snelle service. Bestelde producten werden direct de volgende dag, netjes verpakt thuis bezorgd.


K Lansink

Even weer de puntjes op de i zetten.

Ik vind het heerlijk om even weer een kuurtje te doen, ik voel me daar veel beter op , nu weet ik weer was ik allemaal fout doe,😂😂

Trustpilot
» Lees meer ervaringen van onze klanten