Magnesium en vitamine D

Magnesium en vitamine D zijn de bekendste supplementen die er zijn. Beide nutriënten zijn meermaals verkozen tot supplement van het jaar. Maar wist je ook dat de één niet zonder de ander kan? Magnesium speelt een rol in de regulering van je vitamine D gehaltes. Bij een te hoog gehalte helpt magnesium bij het verlagen en bij een te laag gehalte helpt magnesium bij het verhogen. Vitamine D zorgt tegelijkertijd voor een betere opname van magnesium. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met een laag magnesiumgehalte minder goed vitamine D op nemen.

Het zijn twee nutriënten die erg belangrijk zijn voor ons lichaam. Zowel magnesium als Vitamine D zijn goed voor de spieren, botten, tanden en het celdelingsproces. Beide nutriënten hebben op persoonlijke titel ook nog eens tal van gezondheidsvoordelen. Vitamine D staat vooral bekend als weerstandsvitamine en magnesium is betrokken bij meer dan 300 verschillende processen.


Magnesium en vitamine D hebben elkaar nodig

Magnesium kan je lichaam helpen bij het reguleren van de vitamine D levels. Wanneer je een te hoog gehalte aan vitamine D hebt dan helpt magnesium deze te verlagen. Heb je juist een te laag gehalte dan helpt magnesium deze te verhogen. Vitamine D helpt magnesium ook. Als tegenprestatie zorgt vitamine D voor een betere opname van magnesium. Teamwork van twee belangrijke nutriënten.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met een laag magnesiumgehalte minder goed in staat zijn vitamine D op te nemen. Vitamine D wordt dan wel opgeslagen in het lichaam maar wordt niet omgezet in de biologisch actieve vorm. Vitamine D is zonder magnesium veel minder nuttig.

Overlappende gezondheidsvoordelen

Magnesium en vitamine D hebben overlappende gezondheidsvoordelen. Beide nutriënten zijn goed voor de spieren, ondersteunen de botten, zijn goed voor het skelet en tanden. Vitamine D helpt bij het celdelingsproces en magnesium is belangrijk bij het proces van cel vernieuwing.

Waar is magnesium goed voor?

Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij meer dan 300 verschillende processen. Het veelzijdige mineraal:

 • Ondersteunt de normale spierwerking en is goed voor de spieren
 • Activeert je natuurlijke energie in het lichaam
 • Draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid en moeheid
 • Draagt bij aan de instandhouding van sterke botten
 • Draagt bij aan het proces van cel vernieuwing
 • Is goed voor de leerprestaties, gemoedstoestand, geheugen en concentratievermogen
 • Is van belang voor het behoud van sterke tanden
 • Helpt bij het handhaven van een goede elektrolytenbalans
 • Speelt een rol bij het opbouwen van het lichaamseiwit
 • Is van belang voor het zenuwstelsel

Waar is vitamine D goed voor?

Vitamine D staat vooral bekend als weerstandsvitamine. Dat komt omdat vitamine D een positieve invloed heeft op het immuunsysteem. Vitamine D mag de volgende gezondheidsclaims dragen:

 • Zorgt voor een goede weerstand en draagt bij aan het functioneren van het immuunsysteem
 • Is goed voor de spieren
 • Helpt het risico van vallen te verminderen bij mannen en vrouwen vanaf 60 jaar
 • Draagt bij aan de aanmaak van nieuwe cellen en weefsel
 • Verhoogt de opname van kalk in de botten
 • Speelt een rol bij de botaanmaak en is goed voor het skelet
 • Bevordert een goed calciumgehalte in het bloed
 • Is van belang voor de opbouw van sterke tanden en het gebit
 • Is van belang voor de normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen
 • Heeft een positieve invloed op het immuunsysteem van kinderen

Beide prijswinnaars

Magnesium en vitamine D zijn beide al meerdere keren uitgeroepen tot supplement van het jaar. Sinds 2017 wordt de verkiezing gehouden en vitamine D heeft al drie keer op de eerste plek gestaan en magnesium twee keer. In de jaren dat de één op plek 1 stond, stond de ander op plek 2.

De uitverkiezingen van beide nutriënten benadrukt de kracht van zowel magnesium als vitamine D. Beide nutriënten zijn erg belangrijk voor ons lichaam. 

Verschillende toedieningsvormen

Door de populariteit van zowel magnesium als vitamine D zijn beide nutriënten verkrijgbaar in verschillende vormen. Elke vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Kies zelf het supplement dat het beste bij je past. We bespreken hier een aantal toedieningsvormen.

Capsules of tabletten

Magnesium en vitamine D zijn beide verkrijgbaar in capsulevorm. Magnesium is ook verkrijgbaar in tabletvorm. Capsules en tabletten zijn gemakkelijk in gebruik. Je neemt het namelijk makkelijk in met water en het kan gemakkelijk toegepast worden in je dagelijkse routine.

Vloeibaar

Heb je moeite met het slikken van tabletten of capsules dan kan een vloeibaar supplement uitkomst bieden. Vloeibaar magnesium en vitamine D druppels kun je toevoegen aan water of rechtstreeks consumeren.  Met deze toedieningsvormen kun je ook wat makkelijker je gewenste dosering kiezen. Houd je wel altijd aan de aanbevolen dosering die te vinden is op de verpakking.

Poedervorm

Magnesium is verkrijgbaar in poedervorm. Magnesiumpoeder heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere toedieningsvormen. Een magnesiumpoeder is vaak puur. Het heeft geen hulpstoffen nodig (voor het tabletteren of capsuleren). Wanneer je kiest voor een magnesiumpoeder dan kies je voor een puur magnesium supplement.

Ook voor poeders geldt dat je gemakkelijk je gewenste dosering kunt kiezen. Op deze manier kun je de vraag van je lichaam specificeren. Je kunt je gewenste hoeveelheid toevoegen aan water, vruchtensap of aan een sportdrank.

Magnesiumvormen

Magnesium is altijd gebonden aan een andere stof. Dit noemen we magnesiumvormen of verbindingen. Alle vormen en verbindingen kunnen we onderverdelen in organische en anorganische vormen. Ons lichaam kan organische vormen veel beter opnemen en benutten dan anorganische vormen. Wanneer je kiest voor een magnesium supplement, kies dan altijd voor een organische vorm.

Magnesium is in alle verbindingen altijd hetzelfde. Het kan zijn alleen onderscheiden door de stof waaraan het gebonden is. Zo is magnesium citraat bijvoorbeeld vooral goed voor de spieren en is magnesium bisglycinaat een betere keuze voor de hersenfunctie (gemoedstoestand, concentratie, leerprestaties) De volgende magnesium verbindingen zijn verkrijgbaar in onze webshop:

Vitamine D wordt aanbevolen

Het grootste gedeelte van onze vitamine D behoefte halen we uit de zon. Ons lichaam zet de zonnestralen op onze huid om in vitamine D. In de herfst en in de winter is de zon niet krachtig genoeg om ons te voorzien van voldoende vitamine D. Een aanvullend supplement is dan aan te raden.

Voor bepaalde doelgroepen heeft de Gezondheidsraad een advies samengesteld. Jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte of donkere huid worden aanbevolen om het hele jaar door extra vitamine D te gebruiken.

Gezamenlijk gebruik van beide nutriënten

Beide nutriënten zijn zeer waardevol voor ons lichaam. Ze hebben tal van gezondheidsvoordelen die we al besproken hebben. Wanneer je magnesium en vitamine D tegelijktijdig gebruikt, werken ze samen en komen ze beter tot hun recht.

Veelgestelde vragen

Ja, ze kunnen zelfs niet zonder elkaar. Magnesium speelt een rol bij de regulering van je vitamine D gehaltes. En bij een laag magnesium-gehalte neem je minder goed Vitamine D op.

Ja, je kunt beide supplementen veilig tegelijk innemen. Houd je wel altijd aan de aanbevolen doseringen.

Goede multivitamines bevatten zowel magnesium als Vitamine D. Wil je specifiek deze twee nutriënten aanvullen, dan is het beter om losse supplementen te bestellen.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:


Coby

Duidelijke site, bestellen ging goed. Ik heb het in de goede staat ontvangen.
Over het product kan ik nog niet veel zeggen omdat het nieuw voor mij is en ik het dus eerst even moet afwachten.


Riekje

De tabletjes waren precies goed in de verhouding met de samenstelling


Jurre T

Ik kom hier altijd voor een lymfedrainage behandeling. Fijne mensen en luisteren echt naar je klachten om vervolgens met goede oplossingen te komen. Het heeft mij enorm veel geholpen.


Sandra Mulckhuyse

Producten worden snel geleverd. Omdat ik het product al eerder heb besteld vind ik het wel zonde dat ook het boekje weer wordt meegestuurd.


Dekker

Snelle levering en snel antwoord op vragen. De kuur moet ik nog starten. Ik ben heel benieuwd!


Meyabadil

Ik wou probiotica willen bestellen voor mijn dochter van 12j. Ik wist niet welke ik moest hebben. Ik ben goed te woord gestaan door de medewerker en ben goed geholpen. Snelle levering en goede service.


Sebastiaan Poos

Vlotte afhandeling en ook nog eens adres die wel een product kon leveren waar ik elders steeds bot ving.


Stephanie Oonk Bruggeman

Goede, snelle service. Bestelde producten werden direct de volgende dag, netjes verpakt thuis bezorgd.


K Lansink

Even weer de puntjes op de i zetten.

Ik vind het heerlijk om even weer een kuurtje te doen, ik voel me daar veel beter op , nu weet ik weer was ik allemaal fout doe,😂😂

Trustpilot
» Lees meer ervaringen van onze klanten