Lactoferrine is aan opmars begonnen

Lactoferrine, een ijzerbindend melkeiwit, wint aan populariteit. En dit product kan in de toekomst een nog belangrijker rol gaan vervullen. Het nutriënt wordt gehaald uit rauwe koemelk en onder andere toegevoegd aan babyvoeding en voedingssupplementen. Maar waarom eigenlijk?

Lactoferrine is een belangrijke voedingsstof voor baby’s. Ook voor anderen zou het een veelbelovende stof kunnen zijn. Uit diverse studies blijkt dat lactoferrine eigenschappen bezit die de gezondheid mogelijk kunnen bevorderen. 

Aanmaak

Lactoferrine is een lichaamseigen eiwit. Dat betekent dat je lichaam het, weliswaar in kleine hoeveelheden, zelf kan aanmaken. Deze bouwstof voor ons lichaam en onze spieren zit onder andere in slijmvliezen, traanvocht, zweet, urine, gal, speeksel en het maagdarmkanaal en wordt geproduceerd door witte bloedcellen. Ook komt er meer voor je lichaam tot zijn beschikking als je beweegt. Gebruik daarbij vooral je spieren.  

Waar zit lactoferrine in?

Lactoferrine komt onder ander voor in moedermelk en de melk van zoogdieren, zoals koeien, paarden en geiten. Lactoferrine wordt gewonnen uit rauwe koe- en geitenmelk om producten zoals zuigelingenvoeding mee te verrijken, te verwerken in sportvoeding en voedingssupplementen te maken. Dit levert verschillende voordelen op.

Het gebruik van lactoferrine in producten wordt door steeds meer producenten toegepast. FrieslandCampina Ingredients in Veghel is ’s werelds grootste producent van lactoferrine. Lactoferrine wordt onder andere gebruikt in zuigelingenvoeding en voeding voor kalveren. Het wordt ook in sommige tandpasta’s en mondwater verwerkt om het tandvlees te beschermen en bacteriën te doden en in cosmetica tegen huidveroudering.

Waar is het goed voor?

De stof lactoferrine werd voor het eerst aangetoond in koemelk. Dit waardevolle eiwit is onder andere een transportmolecuul voor ijzer en vitamine B12. IJzer heeft een positieve invloed op het immuunsysteem. Ook vitamine B12 zorgt mede voor een goede weerstand.  Beide zorgen tevens voor het activeren van de natuurlijke energie in je lichaam.

Hoe werkt lactoferrine?

Lactoferrine is een ijzerbindend eiwit. Schadelijke bacteriën in de darmen die ijzer gebruiken als voedingsbron kunnen zich zo niet vermeerderen. Je weerstand ondermijnen is dan niet mogelijk. Dat zou ook voordelig werken tegen virussen en het voorkomen van ontstekingen. Onderzoek moet uitwijzen of dit middel ook kan worden ingezet voor de behandeling van patiënten met long covid. Meer wetenschappelijk onderzoek is ook nodig om te bewijzen dat lactoferrine bijdraagt aan een gezonde huid.

Lactoferrine en baby’s

Lactoferrine zit in moedermelk. De grootste hoeveelheid zit in colostrum, de eerste melk die vrijkomt direct na de bevalling. Bij dieren heet dit biest. Dit is extra geconcentreerde melk vol voedingstoffen. Precies wat het pasgeboren kindje of jonge kalfje nodig heeft. In colostrum zit 7 gram lactoferrine per liter en in biest van koemelk 1,5 gram. In moedermelk is dit 1 tot 2 gram per liter.

borstvoeding

Ook de vitamines A, K en E zijn rijkelijk vertegenwoordigd in colostrum. Daarnaast bevat het meer caroteen dan ‘gewone’ moedermelk en zitten er onder andere de mineralen zink, magnesium en koper in. 

Antistoffen

Colostrum heeft de baby nodig voor de versterking van zijn immuunsysteem. De pasgeborene bouwt zo weerstand op tegen ziekten en hier heeft hij zijn hele leven profijt van. De antistoffen worden in de eerste 24-48 uren na de geboorte in de darmen opgenomen. De eerste moedermelk vol afweerstoffen helpt de baby ook beschermen tegen infecties, geeft energie en is goed voor de groei. Het spijsverteringsstelsel komt er eveneens goed door op gang. De borstvoeding heeft een probiotische werking in de darmen en steunt daardoor de groei van een gezonde darmflora. En dat is belangrijk want 70 à 75 procent van je afweersysteem bevindt zich in je dikke darm. En zo kunnen virussen, infecties, schimmels, bacteriën en andere ziektekiemen worden bestreden. 

Krijg je baby geen borstvoeding dan is een supplement met lactoferrine het overwegen waard. Meng daarvoor de inhoud van een capsule met dit eiwit door de flesvoeding. Ook zieke baby’s en te lichte baby’s die met de fles worden gevoed, zouden hiervan kunnen profiteren.

Voor wie nog meer?

Volwassenen maken maar een klein beetje lactoferrine aan. Door stress, het eten van veel bewerkte voeding, ziekte of weinig beweging kan je een tekort krijgen. Alleen veel koemelk drinken is dan niet voldoende. Koemelk bevat maar 0,2 gram lactoferrine per liter. Dan zou je dagelijks dus heel wat glazen melk moeten drinken. Aanvulling met een voedingssupplement met lactoferrine is dan mogelijk.

Ook sporters hebben colostrum en lactoferrine ontdekt. Ze gebruiken deze voedingssupplementen voor de opbouw en het herstel  van spieren, het verbranden van vet en het verbeteren van hun sportieve prestaties. 

Sporters, en dan met name topsporters, kampen nogal eens met een ijzertekort. Dit omdat ze gewoonweg elke dag meer ijzer nodig hebben dan niet-sporters. Door het ijzertekort raken ze sneller vermoeid. IJzer ondersteunt het energieniveau, helpt het immuunsysteem  en is goed bij vermoeidheid en moeheid. Ook heeft dit mineraal een gunstige invloed op de aanmaak van rode bloedlichaampjes en speelt het een belangrijke rol bij geestelijke inspanning en activiteit. 


IJzertekort komt niet alleen bij sporters voor, ook aanzienlijk wat vrouwen hebben dit, en vooral vrouwen die actief zijn of bij hun menstruaties veel bloed verliezen. Ook ouderen, zieken en vegetariërs lopen een verhoogd risico op ijzergebrek. Hierbij functioneert het zuurstoftransport in het lichaam niet optimaal en dat kan zich uiten in moeheid, snel buiten adem zijn en mindere prestaties.

Supplementen met lactoferrine

Wil je lactoferrine gaan gebruiken, kies dan voor een supplement met lactoferrine van de hoogste kwaliteit. Voor voedingssupplementen wordt de biest gevriesdroogd en tot poeder verwerkt. Dat is goed voor de houdbaarheid. Voor een optimale werking neem je capsules die maagzuurresistent zijn en direct in de darmen worden opgenomen. De zuiverheidsgraad moet minstens 95 procent zijn. Let er ook op dat lactoferrine gezuiverd is van lipoplysachariden (LPS).

Lactoferrine supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende doseringen. Capsules met Lactoferrine 150 mg zijn zeer geschikt om mee te beginnen of voor kleine kinderen die wel wat extra kunnen gebruiken.Wil je een supplement met een hoge dosering? Kies dan voor 200 mg300 mg of 500 mg.

De capsules met lactoferrine neem je bij voorkeur in voor of tijdens de maaltijd. Extra lactoferrine mag langdurig worden gebruikt. De kans op bijwerkingen is klein. Hou je wel aan de aanbevolen dagelijkse dosering. Lees daarvoor zorgvuldig de bijsluiter. Gebruik lactoferrine niet als je een koemelkallergie hebt.      

NB Vanwege de wetgeving rondom supplementen kan helaas geen (volledige) informatie worden verstrekt over lactoferrine.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten