Vitamine B11 (Foliumzuur)

Foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd, is een onderdeel van het vitamine B Complex. Het is een wateroplosbare vitamine die vooral gebruikt wordt als supplement voor vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden. Foliumzuur draagt bij aan de groei en ontwikkeling van de baby en verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus is een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje.

Best verkochte vitamine B11 supplementen:


Vitamine B11/ Foliumzuur supplementen kopen

Ben je op zoek naar een foliumzuur supplement dan kun je kiezen voor foliumzuur, Folaat 5-MTHF (ook actief foliumzuur genoemd) en Quatrefolic®. Dit zijn drie benamingen voor vitamine B11. Het verschil in deze drie soorten is de opname, ook wel biologische beschikbaarheid genoemd. Dit komt omdat je lichaam deze vitamine B11 vormen moet omzetten naar 5-MTHF, de eindvorm die ons lichaam nodig heeft. 

Foliumzuur, folaat of Quatrefolic®?

Zoals je hierboven kunt lezen is een vitamine B11 supplement verkrijgbaar als foliumzuur, folaat 5-MTHF en Quatrefolic®. Je lichaam zet deze vormen allemaal om naar de eindvorm die ons lichaam nodig heeft, namelijk: 5-MTHF.

Korte uitleg

Foliumzuur en folaat zijn beide vormen van vitamine B11. Foliumzuur is synthetisch en folaat is natuurlijk. Folaat wordt ook wel actief foliumzuur genoemd. De moleculaire structuur van beide vormen zijn bijna identiek. Toch is er een verschil.

Foliumzuur moet door ons lichaam drie keer worden omgezet. Eerst naar dihydrofolaat (DHF) en vervolgens naar tetrahydrofolaat (THF). Alleen dan kan het worden omgezet naar de eindvorm folaat 5-MTHF (de vorm die ons lichaam gebruikt). Dit complexe omzettingsproces kan traag en inefficiënt verlopen.

Folaat is een stapje verder. Folaat uit voeding zit in de categorie tetrahydrofolaat (THF). Deze moet nog eerst een keer worden omgezet naar 5-MTHF. Folaat die we tegen komen in supplementen bestaat meestal al uit 5-MTHF en is dus direct beschikbaar voor je lichaam.

Tot slot hebben we nog Quatrefolic®. Dit wordt ook wel de 4e generatie genoemd. Deze vorm is gebonden aan glucosaminezout en dat is wel 100 keer beter oplosbaar dan folaat 5-MTHF dat gebonden is aan calciumzout. En omdat ons lichaam grotendeels uit water bestaat staat het garant voor een superieure opname.


Foliumzuur kopen

Ons advies

De beste vorm is dus 5-MTHF. Deze vorm hoeft je lichaam niet om te zetten en is daardoor direct beschikbaar. Ben je zwanger of wil je zwanger worden dan adviseren wij dan ook Folaat 5-MTHF of Quatrefolic®. Het synthetische foliumzuur is overigens ook prima te gebruiken, maar onze voorkeur gaat dus uit naar 5-MTHF of Quatrefolic®.

Voor een optimale werkzaamheid adviseren wij foliumzuur in combinatie met een Vitamine B Complex of multivitamine voor zwangeren. Dit vanwege de synergie van de B-vitamines. De B-vitamines ondersteunen elkaars werking. Bij langdurig gebruik (langer dan 3 maanden) is het belangrijk om de totale dagelijkse inname van foliumzuur niet hoger te laten zijn dan 1000 mcg.


Foliumzuur tijdens de zwangerschap

Vrouwen die zwanger willen worden of al zwanger zijn krijgen onvoldoende foliumzuur binnen via hun voeding. Het advies is om elke dag 400 microgram foliumzuur te slikken. Daarmee verklein je het risico op een hazenlip, gespleten verhemelte en open ruggetje.

Wanneer je zwanger wilt worden dan is het advies om 4 weken voor mogelijke bevruchting te starten met dagelijks 400 microgram foliumzuur. Vaak is dit het moment wanneer je stopt met de anticonceptie. Het kan best even duren voordat je daadwerkelijk zwanger bent. Je kunt de geadviseerde dosering foliumzuur gewoon veilig door gebruiken.

Na de 10e week in de zwangerschap is extra foliumzuur niet meer nodig. Weet je nog niet dat je zwanger bent? Blijf het dan gewoon doorslikken. Dit is geen enkel probleem want het is niet schadelijk voor jou en de baby.

Foliumzuur; Meer dan alleen tijdens de zwangerschap

Foliumzuur staat vooral bekend als zwangerschapsvitamine. Echter speelt het een rol in veel meer processen. Zo helpt het vermoeidheid te verminderen, draagt het bij aan een normaal metabolisme van homocysteïne, maakt het je minder stressgevoelig, is het goed voor het concentratievermogen en geheugen en ondersteunt het de afweer van het lichaam.

Verzendinformatie tabletten Foliumzuur

Orthokliniek verkoopt foliumzuur van verschillende merken, onder andere Vitakruid, Bonusan, VitOrtho en Vitals. Van Biotics verkopen we een hoog gedoseerd vitamine B11 supplement (800 mcg). Deze tabletten zijn aangevuld met vitamine B12 en een erwtenmengsel. Ook van Bonusan hebben we een hogere dosering foliumzuur in ons assortiment. Foliumzuur wordt ook toegevoegd aan multivitaminen of een vitamine B-complex. Er zijn ook multivitaminen verkrijgbaar speciaal gericht op (zwangere) vrouwen. Daar zit dan ook vitamine D in, een vitamine die de Gezondheidsraad eveneens adviseert voor zwangere vrouwen.

Bestellingen voor Foliumzuursupplementen die we voor 15.00u ontvangen worden vaak dezelfde dag nog verzonden. De verzending gaat via PostNL en normaliter kun binnen 24 uur de bestelling bij u thuis verwachten.


Alle Vitamine B11 (Foliumzuur) supplementen


*de verstrekte informatie is geen vervanging  voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling.

 • Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van neurale buisdefecten bij de zich ontwikkelende foetus.
 • Heeft een rol in de productie en afbraak van homocysteine
 • Draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid
 • Draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid/moeheid
 • Draagt bij aan de weerstand tegen stress
 • Is goed voor de leerprestaties
 • Is goed voor het geheugen
 • Is goed voor het concentratievermogen
 • Heeft een positieve invloed op het immuunsysteem
 • Ondersteunt de aanmaak van rode en witte bloedlichaampjes
 • Draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsel
 • Speelt een belangrijke rol in de aminozuursynthese

Veelgestelde vragen over vitamine B11 supplementen

Vitamine B11 of foliumzuur is een vitamine-B-complex die niet door het lichaam zelf aangemaakt kan worden. Foliumzuur heeft een brede toepassing. Het levert een bijdrage aan extra energie bij vermoeidheid, draagt bij aan de weerstand tegen stress, het ondersteunt het immuunsysteem en helpt bij de vorming van rode en witte bloedcellen.

Een vitamine B11 of foliumzuur supplement verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje bij de zich ontwikkelende foetus.

Vrouwen die zwanger zijn/ of willen worden wordt het advies gegeven om extra foliumzuur te slikken.

4 weken voor de mogelijke bevruchting kun je beginnen met het gebruik van foliumzuur supplementen. Dit is meestal het moment wanneer je stopt met de anticonceptie.

De meeste vrouwen zijn niet gelijk zwanger. Je kunt de geadviseerde dosering gewoon veilig door slikken. Het advies is om tenminste tot de 10e week van de zwangerschap extra foliumzuur te nemen.

Wanneer u de foliumzuur supplementen v oor 15u besteld, worden de producten de volgende dag bij u bezorgd.

Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat te veel foliumzuur uit de voeding schadelijk is. Dat is wel zo voor het foliumzuur (PMG) dat in supplementen zit. Een hoge inname van PMG kan namelijk het opsporen van een vitamine B12-tekort lastiger maken.Aanbevolen dagelijkse dosering foliumzuur

De aanbevolen dagelijkse dosering (ADH) van foliumzuur voor doorsnee volwassenen is vastgesteld op ongeveer 300 microgram per dag (bron; gezondheidsraad). Voor vrouwen  die zwanger willen worden of zwanger zijn is de ADH 400 microgram per dag. Wij raden aan de ADH niet de overschreiden. 


Foliumzuur

Dosering Ondergrens

Bovengrens

1-3 jaar

85 microgram

200 microgram

4-8 jaar

150 microgram

300 microgram

9-13 jaar

225 microgram

600 microgram

14-17 jaar

300 microgram

800 microgram

18+ jaar

300 microgram

1000 microgram

Zwangere vrouwen

400 microgram

1000 microgram

Bron: VoedingscentrumVerhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:


Coby

Duidelijke site, bestellen ging goed. Ik heb het in de goede staat ontvangen.
Over het product kan ik nog niet veel zeggen omdat het nieuw voor mij is en ik het dus eerst even moet afwachten.


Riekje

De tabletjes waren precies goed in de verhouding met de samenstelling


Jurre T

Ik kom hier altijd voor een lymfedrainage behandeling. Fijne mensen en luisteren echt naar je klachten om vervolgens met goede oplossingen te komen. Het heeft mij enorm veel geholpen.


Sandra Mulckhuyse

Producten worden snel geleverd. Omdat ik het product al eerder heb besteld vind ik het wel zonde dat ook het boekje weer wordt meegestuurd.


Dekker

Snelle levering en snel antwoord op vragen. De kuur moet ik nog starten. Ik ben heel benieuwd!


Meyabadil

Ik wou probiotica willen bestellen voor mijn dochter van 12j. Ik wist niet welke ik moest hebben. Ik ben goed te woord gestaan door de medewerker en ben goed geholpen. Snelle levering en goede service.


Sebastiaan Poos

Vlotte afhandeling en ook nog eens adres die wel een product kon leveren waar ik elders steeds bot ving.


Stephanie Oonk Bruggeman

Goede, snelle service. Bestelde producten werden direct de volgende dag, netjes verpakt thuis bezorgd.


K Lansink

Even weer de puntjes op de i zetten.

Ik vind het heerlijk om even weer een kuurtje te doen, ik voel me daar veel beter op , nu weet ik weer was ik allemaal fout doe,😂😂

Trustpilot
» Lees meer ervaringen van onze klanten