Homocysteïne

Homocysteïne is een stofwisselingsproduct. Het is net zoals het LDL-cholesterol een stof waar we niet zonder kunnen. Maar een te hoog homocysteïne gehalte is niet goed. Homocysteïne

Een verhoogd homocysteïnegehalte kan komen door roken, alcohol, medicatie (ook anticonceptie), erfelijke factoren maar ook door te weinig vitamine B6, B11 (foliumzuur) en B12 in het lichaam. Het homocysteïnegehalte stijgt naarmate we ouder worden.

Een goed verloop van de methionine-homocysteïne cyclus zorgt voor een goede homocysteïne spiegel. Vitamine B6, vitamine B11, vitamine B12, betaïne (TMG) en choline spelen een rol bij deze cyclus. Ze zijn van invloed op de productie en afbraak van homocysteïne. Zo dragen ze bij tot een normaal homocysteïnemetabolisme.

Wat is homocysteïne?

Homocysteïne komt voor in ons bloed. Het is een lichaamseigen stof die bij de stofwisseling van het aminozuur methionine wordt geproduceerd. Na deze productie wordt het terug omgezet in methionine, wordt het omgevormd tot cysteïne of blijft het achter in je bloed. Een te hoog homocysteïne gehalte vergroot de kans op verschillende gezondheidsissues.

In veel gevallen is een verhoogd gehalte (of schommelingen daarvan) te wijten aan een tekort aan foliumzuur (vitamine B11) en vitamine B12. Veel foliumzuursupplementen zijn om deze reden dan ook verrijkt met vitamine B12.

Foliumzuur kan een te laag vitamine B12 gehalte maskeren door de correctie van vergrote rode bloedlichaampjes. Vitamine B11 (foliumzuur/folaat) wordt om die reden samen met vitamine B12 aanbevolen.

Uit onderzoek bij 557 personen (18 tot 65 jaar) is gebleken dat er altijd een verband gebracht kon worden met een tekort aan foliumzuur (vitamine B11), vitamine B6 en vitamine B12.

(Bron: Henriquez P, Doreste J, et al, Nutritional determinants of plasma total homocysteïne distribution in the Canary Islands, European Journal of Clinical Nutrition, 2007; 61(1): 111-118.)

Waardes laten dalen met voeding

Sommige kiemen, groente- en fruitsoorten bevatten stofjes die de homocysteïnewaardes kunnen laten dalen. Dit zijn vooral:

 • Groentekiemen
 • Avocado
 • Broccoli
 • Koolsoorten
 • Bladgroenten
 • Asperges
 • Peulvruchten
 • Uien
 • Gevogelte
 • Vis
 • Oesters
 • Zaden
 • Noten

Het meten van homocysteïnewaardes

Je kunt je homocysteïnewaardes meten. Een normaal gehalte is voor mannen 7 umol/l en voor vrouwen 6 umol/l.

Wanneer je denkt dat je een te hoog gehalte hebt, kun je contact opnemen met je huisarts. Ook kun je zelf, zonder verwijzing, een test laten uitvoeren bij een prikpunt in de buurt. Er bestaan ook thuistesten. Het gehalte kan alleen goed bepaald worden wanneer iemand 12 uur lang niet gegeten of gedronken heeft.


Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:


Coby

Duidelijke site, bestellen ging goed. Ik heb het in de goede staat ontvangen.
Over het product kan ik nog niet veel zeggen omdat het nieuw voor mij is en ik het dus eerst even moet afwachten.


Riekje

De tabletjes waren precies goed in de verhouding met de samenstelling


Jurre T

Ik kom hier altijd voor een lymfedrainage behandeling. Fijne mensen en luisteren echt naar je klachten om vervolgens met goede oplossingen te komen. Het heeft mij enorm veel geholpen.


Sandra Mulckhuyse

Producten worden snel geleverd. Omdat ik het product al eerder heb besteld vind ik het wel zonde dat ook het boekje weer wordt meegestuurd.


Dekker

Snelle levering en snel antwoord op vragen. De kuur moet ik nog starten. Ik ben heel benieuwd!


Meyabadil

Ik wou probiotica willen bestellen voor mijn dochter van 12j. Ik wist niet welke ik moest hebben. Ik ben goed te woord gestaan door de medewerker en ben goed geholpen. Snelle levering en goede service.


Sebastiaan Poos

Vlotte afhandeling en ook nog eens adres die wel een product kon leveren waar ik elders steeds bot ving.


Stephanie Oonk Bruggeman

Goede, snelle service. Bestelde producten werden direct de volgende dag, netjes verpakt thuis bezorgd.


K Lansink

Even weer de puntjes op de i zetten.

Ik vind het heerlijk om even weer een kuurtje te doen, ik voel me daar veel beter op , nu weet ik weer was ik allemaal fout doe,😂😂

Trustpilot
» Lees meer ervaringen van onze klanten