Probiotica na antibiotica

Heb je een ontsteking door een bacterie dan krijg je vaak antibiotica voorgeschreven. Deze werken daartegen heel goed maar zijn funest voor je darmflora. Om je darmflora weer te herstellen kun je probiotica slikken.

Antibiotica werken effectief tegen een bacteriële infectie. Alleen hebben ze een heel groot nadeel: ze vernietigen niet alleen de slechte bacteriën in je darmflora maar ook de goede. Die raakt hierdoor verstoord. Dus een antibioticum gebruik je alleen als het echt niet anders kan.

Goede probiotica supplementen

Heb je de antibioticakuur afgerond dan is het raadzaam om een goed probiotica supplement te gebruiken. De volgende producten zijn goede probiotica supplementen:


Hoe werken antibiotica?

Antibiotica helpen het afweersysteem een infectie te bestrijden als iemand dat zelf niet kan. Dat gebeurt meestal heel efficiënt. Helaas zitten er ook nadelen aan het gebruik van antibiotica. Antibiotica kunnen, zoals je hierboven al kon lezen, het microbioom verslechteren. Ze doden de bacteriën, zorgen dat de groei van deze bacteriën wordt geremd of voorkomen zelfs dat die helemaal niet meer kunnen groeien.

Doordat ook de nuttige bacteriën worden aangevallen, raakt de darmflora ontregeld. Is je darmflora niet in evenwicht dan kan dit leiden tot maag- en darmklachten maar ook tot allerlei andere gezondheidsklachten.

Klachten door gebruik antibiotica

Een antibioticumkuur is een aanslag op je lichaam. Je kunt last krijgen van diarree, misselijkheid of een allergische reactie. Ook mag je bij sommige antibiotica niet in de zon omdat je sneller kunt verbranden.

Heb je de kuur afgerond dan kamp je vaak nog steeds met een verstoorde stoelgang. De slechte bacteriën kunnen zich namelijk sneller weer vermeerderen dan de goede. Ook je weerstand leidt onder het gebruik van antibiotica. Probiotica zijn levende bacteriën en gisten die de darmflora weer herstellen.

In balans

In je darmen leven biljoenen bacteriën. De goede en slechte bacteriën in je darmflora moeten in evenwicht zijn. Dat is goed voor je algehele gezondheid. De vertering van voedsel is op peil, voedingsstoffen worden goed opgenomen en je immuunsysteem wordt voldoende ondersteund. Je voelt je goed en dat zorgt mede voor een goed humeur.

Herstel de darmflora

Na een antibioticumkuur heeft je darmflora vaak nog wel enige tijd nodig hebben om te herstellen. De darmflora kan weer worden opgebouwd en versterkt met probiotica. Ook na een ziekte is dit een goede mogelijkheid om je darmflora te verbeteren. Probiotica vullen de gezonde bacteriën in je darmen weer aan en stimuleren die zich te vermeerderen.

Groei van de gunstige bacteriën kan je bereiken door goede voedingsmiddelen te nuttigen of te kiezen voor voedingssupplementen met vriendelijke bacteriën. Gezonde voeding is na een antibioticakuur vaak niet voldoende. Probiotica supplementen zijn dan een betere keuze.

probiotica supplement

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende bacteriën. Deze bacteriën zijn te vinden in voedingsmiddelen en voedingssupplementen. De beste natuurlijke probiotica zijn: yoghurt, zuurkool, kwark, kefir, salami, rauwmelkse kaas (boerenkaas, mozzarella of brie), augurken, appelazijn, tempé en miso. Daarnaast kun je dus kiezen voor een probiotica supplement.

Met beide, probiotica uit voedingsmiddelen of probiotica uit supplementen, breng je dus gunstige bacteriën in je spijsverteringssysteem. De meeste goede bacteriën uit probiotische voeding overleven de zuurgraad in de maag echter niet. Voedingssupplementen met probiotica bereiken de dunne darm wel.

Prebiotica

Al die levende bacteriën moeten gevoed worden om zich te ontwikkelen of te vermeerderen. Dit noem je prebiotica. Deze kun je binnenkrijgen door voeding vol met vezels te eten, vezelsupplementen, producten met prebiotica of een combinatie van pre- en probiotica tot je te nemen. Producten waarin zowel probiotica als prebiotica zitten, worden synbiotica genoemd. Het heeft meer effect ze samen te gebruiken dan afzonderlijk.

Neem je probiotica na een antibioticumkuur dan is het ook nodig dat je voldoende prebiotica binnenkrijgt. Door pro- en prebiotica wordt het evenwicht in je maag en darmen weer hersteld. Dat is goed voor de vertering en opname van voeding en je immuniteit. 

Gebruik van probiotica

Na een antibioticumkuur kunnen probiotica met een mix van bacteriestammen die het maagzuur overleven, helpen je verstoorde darmflora te herstellen. Ze zouden kunnen helpen bij darmklachten zoals diarree en verstopping.

Goede probiotica bevatten verschillende soorten bacteriestammen. Na antibiotica moeten vooral de belangrijkste stammen, de lactobacillen en bifidobacteriën, weer worden aangevuld. Bij diarree door antibioticumgebruik zou de bacteriestam Lactobacillus rhamnosus GG volgens TNO-onderzoek het meest effectief zijn bij een minimale dagdosering van 2 miljard kolonievormende eenheden (kve). Een combinatie van genoemde bacteriestam in combinatie met lactobacillus acidophilus LA-5 en bifidobacterium lactius BB-12 is volgens dit onderzoek eveneens erg effectief.

Probiotica zijn veilig in gebruik. Het is nodig probiotica enkele weken dagelijks te gebruiken voor een goed resultaat.

Probiotica samen met antibiotica

Er is nog geen eensluidend behandeladvies voor het gebruik van probiotica en antibiotica. Het is ook mogelijk om als je start met antibiotica direct te starten met probiotica. Dit zou de kans op bijwerkingen, zoals het krijgen van diarree, kunnen verminderen. Ook is het idee dat de extra ingenomen goede bacteriën mee kunnen helpen de bacteriële infectie te bestrijden. 

Supplementen met probiotica

Goede probiotica bevatten dus meerdere bacteriële stammen, die ongeschonden moeten aankomen in je dunne darm. Let er dus op dat de capsules of tabletten maagsapresistent of dat het probiotica poeder wordt bewaard in sachets en levensvatbare bacteriestammen bevat. Vaak zitten in probiotica supplementen ook prebiotica. Die ondersteunen de groei van gunstige bacteriën in de darm. De extra hoeveelheid goede bacteriën die als supplement worden ingenomen, kan hierdoor groeien en de bacteriën vergroten zo hun kans om te overleven. Je hebt hoog en laag gedoseerde probiotica en producten speciaal voor mensen met allergieën. Probiotica zijn veilig in gebruik.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:


Coby

Duidelijke site, bestellen ging goed. Ik heb het in de goede staat ontvangen.
Over het product kan ik nog niet veel zeggen omdat het nieuw voor mij is en ik het dus eerst even moet afwachten.


Riekje

De tabletjes waren precies goed in de verhouding met de samenstelling


Jurre T

Ik kom hier altijd voor een lymfedrainage behandeling. Fijne mensen en luisteren echt naar je klachten om vervolgens met goede oplossingen te komen. Het heeft mij enorm veel geholpen.


Sandra Mulckhuyse

Producten worden snel geleverd. Omdat ik het product al eerder heb besteld vind ik het wel zonde dat ook het boekje weer wordt meegestuurd.


Dekker

Snelle levering en snel antwoord op vragen. De kuur moet ik nog starten. Ik ben heel benieuwd!


Meyabadil

Ik wou probiotica willen bestellen voor mijn dochter van 12j. Ik wist niet welke ik moest hebben. Ik ben goed te woord gestaan door de medewerker en ben goed geholpen. Snelle levering en goede service.


Sebastiaan Poos

Vlotte afhandeling en ook nog eens adres die wel een product kon leveren waar ik elders steeds bot ving.


Stephanie Oonk Bruggeman

Goede, snelle service. Bestelde producten werden direct de volgende dag, netjes verpakt thuis bezorgd.


K Lansink

Even weer de puntjes op de i zetten.

Ik vind het heerlijk om even weer een kuurtje te doen, ik voel me daar veel beter op , nu weet ik weer was ik allemaal fout doe,😂😂

Trustpilot
» Lees meer ervaringen van onze klanten