Waar is vitamine B1 goed voor?

Vitamine B1 speelt een belangrijke rol in onze energievoorziening. Je hebt het nodig om de koolhydraten om te zetten in energie. Uit onderzoek is gebleken dat vitamine B1 (thiamine) onder andere een positieve invloed heeft op:

  • Draagt bij aan een normale energiehuishouding
  • Is goed voor het hart
  • Speelt een belangrijke rol in het functioneren van de zenuwen
  • Is goed voor de gemoedstoestand, concentratie, leervermogen, geheugen en geestelijke energie

De vormen thiamine

Vroeger werd thiamine ook wel antiberiberi vitamine of aneurine genoemd. Antiberiberi komt van de zenuwziekte die zorgt voor een spierverlamming. Deze ziekte komt in de westerse wereld bijna niet meer voor. In de natuurlijke vorm (in ons eten en drinken) wordt het thiamine difosfaat of gewoon thiamine genoemd. In supplementen spreken we vooral over thiamine chloride-hydrochloride of thiamine-mononitraat. Je vindt thiamine ook in de beste multivitamine supplementen.

Te veel vitamine B1

Bij sommige vitamines (bijvoorbeeld Vitamine A) moet je oppassen dat je er niet te veel van binnen krijgt. Bij vitamine B1 is dit niet het geval. Vitamine B1, ofwel thiamine, heeft geen bovengrens. Er zijn geen nadelige gevolgen bekend bij een te hoge inname. Je plast een overschot gewoon weer uit.

Vitamine B1 tekort

Een thiamine tekort kan voorkomen bij mensen met ziektes aan het maagdarmkanaal, bij alcolisten en bij mensen met een drugsverslaving. Een tekort kan het hart- en vaatstelsel aantasten, zorgen voor geheugen- en coördinatieproblemen, spierverlamming en daardoor kan de ziekte van Korsakov ontstaan.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten