Kruiden - fytotherapie

Het is al duizenden jaren bekend dat bepaalde planten en kruiden een geneeskrachtige werking hebben. Dit wordt ook wel de fytotherapie of kruidengeneeskunde genoemd. Deze planten en kruiden worden sinds mensenheugenis gebruikt door verschillende culturen. Denk maar aan de Chinese geneeskunde en de Ayurveda. Tegenwoordig worden ook steeds meer kruiden en plantenextracten gebruikt in de westerse wereld. Fytotherapie is de wetenschap van de kruidengeneeskunde.

Categorieën in kruiden en fytotherapie

Fytotherapie en kruidengeneeskunde

De term fytotherapie werd door een Franse arts (Henri Leclerc) geïntroduceerd. De moderne definitie van fytotherapie is het behandelen, verminderen of voorkomen van aandoeningen bij mensen en dier met geneeskrachtige planten, delen van planten en bereidingen daarvan.

Let op, niet alle kruiden in deze categorie vallen onder fytotherapie. Dit komt omdat niet alle kruiden wetenschappelijk zijn onderzocht op de werking er van.

Werking van diverse kruiden

Er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar de werking van diverse kruiden. Het gebruik van kruiden is nog volop in ontwikkeling en helaas mogen we, in het kader van de Europese regelgeving, geen uitspraken doen over de toepassingsgebieden en gezondheidsvoordelen van bepaalde kruiden.