Lactoferrine bijwerkingen

Lactoferrine is een relatief nieuw product in de supplementenwereld. De onderzoeken die tot nu toe zijn gedaan laten zien dat lactoferrine veilig te gebruiken is. Alleen bij extreem hoge innames kunnen er bijwerkingen optreden.

Een bijwerking van lactoferrine kan optreden bij innames hoger dan 7,2 gram. Ter vergelijking: de doseringen in de supplementen die wij aanbieden, variëren van 100 tot 500 microgram. Je zou van het hoogst gedoseerde supplement 15 capsules per dag moeten nemen. De adviesdosering van dit supplement is 1 tot 2 capsules per dag.

Bij een inname van meer dan 7,2 gram per dag zouden de volgende bijwerkingen zich kunnen voordoen:

  • Misselijkheid
  • Huidirritatie
  • Eetlustverandering
  • Stoelgangafwijking

Wanneer wordt lactoferrine afgeraden?

Lactoferrine wordt vooral gewonnen uit koemelk. Wanneer je een koemelkallergie hebt dan wordt het gebruik van lactoferrine supplementen afgeraden. Ook bij een lactose-intolerantie is het niet verstandig om lactoferrine te gebruiken. Daarnaast is het, net zoals voor alle supplementen, belangrijk om je aan de adviesdosering te houden.

Hoe lang kun je lactoferrine gebruiken?

De meeste lactoferrine is afkomstig van koemelk. Onderzoeken laten nu zien dat lactoferrine ten minste één jaar veilig te gebruiken is. Lactoferrine kan ook gewonnen worden uit rijst. Hier is op dit moment nog weinig onderzoek naar gedaan. Wel is bekend dat lactoferrine uit rijst tot 14 dagen veilig te gebruiken is.

Verschillende doseringen

Lactoferrine is verkrijgbaar in verschillende doseringen. In ons assortiment variëren de doseringen van 150 mg, 200 mg tot 500 mg. Het meest verkochte supplement bevat een dosering van 300 mg lactoferrine.

De opmars van lactoferrine

Lactoferrine bestaat nog niet zo heel lang. Om volledige kennis te krijgen van een ‘nieuwe’ stof zal het meerdere jaren moeten worden onderzocht. Tot nu toe laten onderzoeken zien dat het veilig te gebruiken is. Hierbij is het natuurlijk van belang dat je je aan de aanbevolen dosering houdt.

Lactoferrine is bezig met een opmars. Steeds meer mensen gebruiken lactoferrine supplementen. De gezondheidsvoordelen van dit ijzerbindend eiwit heeft gezorgd voor een toenemende vraag. In maart 2023 heeft Friesland Campina nog een compleet nieuwe lactoferrine productiefaciliteit geopend in Veghel om de markt te voorzien. Ook steeds meer merken breiden hun assortiment uit met lactoferrine supplementen.

Veelgestelde vragen over de bijwerkingen van lactoferrine

Lactoferrine is in de aanbevolen doseringen veilig te gebruiken.

Bij een extreem hoge inname van meer dan 7,2 gram lactoferrine kun je last krijgen van misselijkheid, huidirritatie, verandering van de eetlust en afwijkingen van de stoelgang.

Bronnen