Waar zit vitamine B12 in?

Vitamine B12 is een vitamine die je natuurlijke energie activeert. Je lichaam heeft deze vitamine ook nodig voor de vorming van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn onmisbaar om zuurstof in je bloed te transporteren. Maar vitamine B12 (cobalamine) heeft nog veel meer functies in je lichaam. Daarom is het raadzaam genoeg hiervan binnen te krijgen. Een tekort komt echter regelmatig voor.

Een gebrek aan vitamine B12 is niet ongewoon. Je lichaam kan zelf geen vitamine B12 aanmaken. Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis, eieren en kaas. Voor veganisten luidt het advies dan ook om extra vitamine B12 te slikken in de vorm van een supplement of producten te gebruiken met toegevoegd vitamine B12. Voor vegetariërs is een supplement met vitamine B12 ook aan te raden. 

Bron van vitamine B12

Naast vitamine B12 in dierlijke producten treffen we vitamine B12 ook aan in zeewier en algen. Deze vorm is echter niet geweldig geschikt voor mensen. Ook worden vlees- en zuivelvervangers verrijkt met vitamine B12. Vitamine B12 zit niet in groente en fruit. 

Zoek je een rijke bron van vitamine B12? Meer dan 100 % van de ADH vitamine B12 zit onder andere in mosselen, makreel, haring, forel, koolvis en zalm.

mosselen

Waar is vitamine B12 goed voor?

Je lichaam kan niet zonder vitamine B12. Deze vitamine is essentieel voor je gezondheid. We hebben alle functies eens even op een rijtje gezet:

  • Bloed - Draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen
  • Celdeling – Helpt bij het celdelingsproces
  • Energie – Activeert de natuurlijke energie in het  lichaam
  • Homocysteïne – Gunstig voor homocysteïnemetabolisme
  •  Immuunsysteem – Heeft een positieve invloed op het immuunsysteem
  • Psychologische functie – Is goed voor de gemoedstoestand, de leerprestatie het concentratievermogen en het geheugen
  • Vermoeidheid – Helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen
  • Zenuwstelsel – Heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel

Vitamine B12 wordt aan het einde van de dunne darm in je lichaam opgenomen. Helaas niet alles wat je binnenkrijgt. Waarschijnlijk ongeveer de helft.

Vitamine B12 tekort

Volgens de Gezondheidsraad is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine B12 voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar 2,8 microgram. Voor zwangere vrouwen geldt een referentie-inname van 3,2 microgram per dag en voor vrouwen die borstvoeding geven 3,8 microgram per dag.

Eet je geen of heel weinig dierlijke producten dan kun je een tekort hebben of krijgen aan vitamine B12. Aanvulling is dus nodig voor veganisten en toch ook wel voor vegetariërs. Zij kunnen naast een supplement met vitamine B12 ook kiezen voor een goede multivitamine. Zo vullen ze naast vitamine B12 ook direct een mogelijk tekort aan ijzer, vitamine B1, calcium, zink en foliumzuur aan.

Ouderen willen ook nog weleens een tekort hebben aan vitamine B12. Het gaat om ongeveer 20 procent van de senioren. Bij hen verloopt in sommige gevallen de opname van deze vitamine niet meer zo goed. Dat kan bijvoorbeeld komt door een verminderde maagzuurproductie of het langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen (onder andere plastabletten en maagzuurremmers).

Je hebt een kleine reservevoorraad vitamine B12 in je lichaam. Heb je veel stress of een druk leven dan kunnen de reserves gauw op zijn.

Symptomen vitamine B12 tekort

Door een tekort aan vitamine B12 kan je een vorm van bloedarmoede krijgen. Symptomen zijn bijvoorbeeld moeheid, duizeligheid, hartkloppingen, koude handen en voeten, kortademigheid en oorsuizen. Daarnaast kan men last hebben van tintelingen in de vingers, vergeetachtigheid, geheugenverlies, evenwichtsstoornissen of spierzwakte in de benen. 

Door bloedonderzoek kan de hoeveelheid vitamine B12 in je bloed worden bepaald. Een tekort kan zo snel worden opgespoord. En dan weet je zeker of de klachten die je hebt, komen door een vitamine B12-tekort. 

Vitamine B12 supplementen

Heb je te weinig vitamine B12 in je bloed dan wordt geadviseerd een supplement te nemen. Vitamine B12 wordt veelal aangeboden in de toedieningsvorm van zuigtabletten. Sommige tabletten bevatten ook foliumzuur. Vitamine B12 en foliumzuur ondersteunen elkaars werking. Daarnaast wordt soms vitamine B6 toegevoegd.

Wij hebben de beste vitamine B12 tabletten, met minstens 1000 microgram vitamine B12, voor je geselecteerd:

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:


Coby

Duidelijke site, bestellen ging goed. Ik heb het in de goede staat ontvangen.
Over het product kan ik nog niet veel zeggen omdat het nieuw voor mij is en ik het dus eerst even moet afwachten.


Riekje

De tabletjes waren precies goed in de verhouding met de samenstelling


Jurre T

Ik kom hier altijd voor een lymfedrainage behandeling. Fijne mensen en luisteren echt naar je klachten om vervolgens met goede oplossingen te komen. Het heeft mij enorm veel geholpen.


Sandra Mulckhuyse

Producten worden snel geleverd. Omdat ik het product al eerder heb besteld vind ik het wel zonde dat ook het boekje weer wordt meegestuurd.


Dekker

Snelle levering en snel antwoord op vragen. De kuur moet ik nog starten. Ik ben heel benieuwd!


Meyabadil

Ik wou probiotica willen bestellen voor mijn dochter van 12j. Ik wist niet welke ik moest hebben. Ik ben goed te woord gestaan door de medewerker en ben goed geholpen. Snelle levering en goede service.


Sebastiaan Poos

Vlotte afhandeling en ook nog eens adres die wel een product kon leveren waar ik elders steeds bot ving.


Stephanie Oonk Bruggeman

Goede, snelle service. Bestelde producten werden direct de volgende dag, netjes verpakt thuis bezorgd.


K Lansink

Even weer de puntjes op de i zetten.

Ik vind het heerlijk om even weer een kuurtje te doen, ik voel me daar veel beter op , nu weet ik weer was ik allemaal fout doe,😂😂

Trustpilot
» Lees meer ervaringen van onze klanten