Foliumzuur voor vrouwen: wat is het en waarom is het belangrijk?

Foliumzuur is een belangrijke vitamine voor ons lichaam. Het speelt in elke levensfase van de vrouw een belangrijke rol. Wij leggen je uit waarom foliumzuur belangrijk is voor de gezondheid van het vrouwelijk lichaam en hoe het ondersteuning kan bieden in iedere fase.

Foliumzuur menstruatie

Is je cyclus erg onregelmatig? Foliumzuur kan helpen bij het reguleren van de menstruatiecyclus. Deze vitamine is namelijk belangrijk voor goede omzettingsprocessen van hormonale stoffen in het lichaam.

Een foliumzuursupplement kun je nemen als aanvulling op een gozond eetpatroon. Probeer in eerste instantie genoeg foliumzuur binnen te krijgen via je reguliere voeding. Supplementen zijn geen vervanging voor een gezonde levensstijl.

foliumzuur-menstruatie

Foliumzuur en de pil

Slik jij de pil? Vrouwen die de anticonceptiepil nemen, kunnen een verhoogd risico hebben op een tekort aan foliumzuur. De pil kan namelijk de opname van foliumzuur in de darmen verhinderen. Hierdoor kan het je sneller vermoeid raken. Het nemen van een foliumzuursupplement kan daarom raadzaam zijn om het tekort aan te vullen en je energie level op peil te houden. 

foliumzuur-zwangerschap

Foliumzuur tijdens de zwangerschap

Vooral zwangere vrouwen hebben baat bij foliumzuur. Dit stimuleert namelijk de normale ontwikkeling van het ongeboren kind. Eerder schreven wij al een uitgebreid artikel over foliumzuur voor zwangere vrouwen.

Foliumzuur in de overgang

In de overgang verandert er veel in je lijf. Tijdens deze fase kunnen vrouwen veranderingen in hun hormonen en stofwisseling ervaren. Foliumzuur kan ondersteuning bieden om de gezondheid van het hart en de bloedvaten in stand te houden (wat belangrijker wordt na de menopauze). Daarnaast kan het bijdragen aan het behoud van een gezonde huid, haar en nagels. Het is belangrijk om voldoende foliumzuur te krijgen via de voeding. Supplementen dienen als aanvulling op een gezond voedingspatroon. 

Foliumzuur tegen opvliegers

Opvliegers zijn een veelvoorkomend symptoom bij vrouwen tijdens de menopauze. Helaas is er weinig wat je ertegen kan doen. Hoewel foliumzuur geen behandeling is voor opvliegers, kan het wel helpen om de intensiteit van de opvliegers te beperken. Dit kan verlichting brengen tijdens de overgang.


Dosering foliumzuur vrouw

Hoeveel foliumzuur heeft een vrouw dagelijks nodig om gezond te blijven? Onderstaande tabel 


Foliumzuur

Dosering Ondergrens

Bovengrens

Aanbevolen supplement

1-3 jaar

85 microgram

200 microgram

-

4-8 jaar

150 microgram

300 microgram

-

9-13 jaar

225 microgram

600 microgram

-

14-17 jaar

300 microgram

800 microgram

VitOrtho Vitamine B11 400 mcg Actief

18+ jaar

300 microgram

1000 microgram

VitOrtho Vitamine B11 400 mcg Actief

Zwangere vrouwen

400 microgram

1000 microgram


Vitakruid Actief Foliumzuur 400 mcg


Bron: Voedingscentrum

Vitakruid Actief Foliumzuur

Foliumzuur supplementen voor vrouwen

Foliumzuur is een belangrijke vitamine voor vrouwen. Het kan ondersteuning bieden in de verschillende levensfases van een vrouw. Het is belangrijk om voldoende foliumzuur binnen te krijgen via de voeding of supplementen. Het nemen van een supplement kan een effectieve manier zijn om het risico op verschillende gezondheidsproblemen te verminderen.

Bij Orthokliniek vind je verschillende foliumzuursupplementen in verschillende doseringen. Bekijk het aanbod en vind een supplement die past bij jouw behoefte.

Bekijk Foliumzuur supplementen


Veelgestelde vragen over foliumzuur voor vrouwen

Foliumzuur is een B-vitamine die die vooral betrokken is bij de groei en ontwikkeling van het lichaam. Het is belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen en draagt bij aan een gezond zenuwstelsel.

De primaire bron voor voldoende foliumzuur is een gezond voedingspatroon. Als je echter een risico loopt op een tekort aan foliumzuur, zoals bijvoorbeeld bij het nemen van de anticonceptiepil, kan het nemen van supplementen verstandig zijn. Het is altijd aan te raden om medisch advies te vragen voordat je begint met het nemen van supplementen.