Hoeveel foliumzuur tijdens de zwangerschap?

Foliumzuur is heel belangrijk voor vrouwen die zwanger willen worden of net zwanger zijn. De meeste vrouwen weten dat wel, maar hoeveel foliumzuur moet je eigenlijk slikken en wanneer moet je daarmee beginnen?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden, is 400 microgram. Die 400 mcg foliumzuur krijg je binnen door dagelijks een foliumzuurtabletje in te nemen. Dit is bovenop de hoeveelheid foliumzuur uit voeding.

Wanneer beginnen?

Het advies luidt om extra foliumzuur te slikken vanaf minimaal vier weken voor de conceptie. Je moet hier in ieder geval mee doorgaan tot je tien weken zwanger bent. Iets meer dan de helft van de zwangere vrouwen gebruikt foliumzuur gedurende de hele aanbevolen periode.

Vrouwen die een kinderwens hebben, moeten dus beginnen met foliumzuur op het moment dat ze met de pil of andere vormen van anticonceptie stoppen. Helaas starten veel vrouwen veel te laat. Ook houdt een derde zich niet aan het voorschrift.

zwanger-begin

Het belang van foliumzuur

Foliumzuur (vitamine B11) kan je lichaam zelf niet aanmaken en moet je lichaam dus opnemen uit voedsel en/of voedingssupplementen om een tekort aan foliumzuur te voorkomen. Vrouwen die zwanger willen worden of zijn, moeten van beide bronnen gebruik maken omdat ze hun benodigde hoeveelheid foliumzuur onmogelijk alleen uit voeding kunnen halen.

Foliumzuur draagt bij aan het baren van een gezonde baby. Deze vitamine verkleint namelijk de kans op geboorteafwijkingen.

Ondanks dat blijkt dat veel vrouwen nog steeds te laat beginnen met de inname van foliumzuur. Pas als de menstruatie uitblijft en een zwangerschapstest is gedaan, wordt hieraan gedacht. 

Vroeg beginnen

Dat moet dus veel vroeger. Een maand voor de mogelijke conceptie slik je dagelijks een supplement met 400 mcg foliumzuur. Zo kun je voordat de bevruchting plaatsvindt rustig een voorraadje foliumzuur aanleggen. Het jonge vruchtje heeft dan de eerste weken genoeg tot zijn beschikking. En dat is zeer belangrijk voor zijn groei.

zaadcellen

Waarom foliumzuur?

Het gebruik van foliumzuur is ten sterkste aan te raden omdat foliumzuur het risico verkleint op neurale buisdefecten (open ruggetje of open schedel). Direct nadat de spermacel het eitje heeft bevrucht, start de aanleg van het centraal zenuwstelsel.  Door te weinig foliumzuur in het begin van de zwangerschap kan de kans op neurale buisdefecten groter zijn.

Door het gebruik van foliumzuur heb je ook minder kans op een vroeggeboorte en een baby die bij de geboorte een te laag gewicht heeft. Mogelijk is er een lager risico op een schisis  (een gespleten lip, kaak en/of gehemelte). Daarnaast is foliumzuur nodig voor het immuunsysteem en de aanmaak van rode en witte bloedcellen.

Foliumzuur is niet alleen belangrijk voor de baby maar heeft ook voor de moeder voordelen. De vitamine speelt een rol in het celdelingsproces en dit draagt bij aan weefselgroei bij de moeder tijdens de zwangerschap (vorming van de placenta). De vitamine heeft een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en moeheid. En een beetje extra energie kunnen de meeste zwangere vrouwen wel gebruiken. Ook draagt het bij aan de weerstand tegen stress.


Te laat

Ben je al zwanger en ben je (nog) niet begonnen met het slikken van foliumzuur doe dit dan alsnog. Ook als je onverwacht of ongepland zwanger bent geworden, moet je starten zodra je het weet. Dat is immers het enige wat je nog kunt doen. Iedere dag die je meepakt, is er toch nog één.

Tabletje vergeten

Ben je vergeten je dagelijkse foliumzuurtablet in te nemen, neem dan de volgende dag geen dubbele dosis om het tekort in te halen. Neem je gewoon voor dat je er voortaan aan probeert te denken. Deze vitamine is immers superbelangrijk als je pas zwanger bent of een actieve kinderwens hebt.

Foliumzuur kopen

Vrouwen die een gezond kindje wensen, moeten niet alleen gezond leven maar hebben dus ook foliumzuursuppletie nodig. De hoeveelheid die ze dagelijks nodig hebben, is immers te groot om alleen uit voeding te kunnen halen. De positieve effecten van extra foliumzuur voor en tijdens de eerste maanden van de zwangerschap staan onbetwistbaar vast.

Vrouwen met een verhoogd risico op het krijgen van een kindje met een open ruggetje of open schedel krijgen een hogere dosering voorgeschreven via hun arts. Zij moeten 5 milligram per dag slikken. 

Kijk in onze webshop voor diverse producten met foliumzuur. Je kunt ook kiezen voor een multivitamine voor zwangere vrouwen. Daar zitten naast foliumzuur alle vitamines en mineralen in die je nodig hebt. Dat is met name handig voor vrouwen die ook extra ijzer, calcium of jodium nodig hebben.

De Gezondheidsraad raadt vrouwen verder aan om tijdens de gehele zwangerschap een vitamine D-supplement te slikken. Vitamine D-suppletie lijkt de risico’s op zwangerschapsdiabetes, een laag geboortegewicht voor de zwangerschapsduur en astma-achtige symptomen bij het kind te verlagen.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten