Folaat of foliumzuur?

Vrouwen die zwanger willen worden of net zijn, krijgen het advies dagelijks een tabletje foliumzuur te slikken. Neem niet zomaar wat maar zorg ervoor dat je je keuze laat vallen op natuurlijk folaat en actief folaat (5-MTHF).

De natuurlijke vorm van foliumzuur (vitamine B11) en de actieve vorm van foliumzuur zijn dus beter dan de synthetische en we gaan je hier vertellen waarom.

Uit planten

De beste bron van folaat is voeding. Folaat zit onder andere in groente (vooral groene bladgroente), fruit, volkorenproducten, peulvruchten, eieren, noten en granen. Bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijg je genoeg folaat binnen.

De natuurlijk voedingsbronnen leveren voor zwangere vrouwen echter niet genoeg op. Met alleen gezond eten kom je echt niet aan je aanbevolen dagelijkse dosis. Een supplement met 400 microgram foliumzuur is dan ook nodig.

Folaat (tetrahydrofolaat) uit voeding is tamelijk instabiel. Daarnaast moet het in je lichaam worden omgezet in 5-MTHF, de vorm die je lichaam kan opnemen. Folaat uit voeding is gevoelig voor temperatuur, licht en zuurstof. Bij koken gaat al een deel van de voedingsstoffen verloren. Ook invriezen en ontdooien heeft invloed op folaat. Tevens wordt minder folaat uit voedsel opgenomen door de dunne darm dan foliumzuur of folaat in een tablet.

Foliumzuur

Foliumzuur (pteroylmonoglutaminezuur) is de synthetische vorm van folaat. Deze wordt aan voedingssupplementen toegevoegd vanwege zijn stabiele vorm. Dit foliumzuur uit tabletten kan je lichaam niet direct gebruiken. Het moet worden omgezet. Eerst in dihydrofolaat (DHF), dan in tetrahydrofolaat en vervolgens in 5-methyltetrahydrofolaat (5-MTHF), de vorm die ons lichaam kan gebruiken. Dit zijn dus drie omzettingsstappen en dit proces gaat traag.  

foliumzuur-wanneer

Bovendien is de omzetting van foliumzuur en folaat uit voeding naar actief folaat niet bij alle mensen optimaal. Mensen met het gen-defect C677T en/of het gendefect A1298C kunnen foliumzuur niet effectief omzetten in actief folaat. Zij zetten maar een deel om en het lichaam heeft dus langere tijd nodig om te beschikken over een goede hoeveelheid foliumzuur. 

5-MTHF

De actieve vorm van foliumzuur is folaat 5-MTHF. Dit is de best opneembare vorm van foliumzuur. 5-MTHF doet dan ook waarvoor het is bedoeld. Het is direct door je lichaam te gebruiken en de werkzaamheid is onbetwistbaar.

Er zijn twee soorten biologisch actief folaat. 5-MTHF kan worden gebonden aan glucosaminezout en  calciumzout. Glucosaminezout levert de hoogste stabiliteit. Ook heeft 5-MTHF gebonden aan glucosaminezout een hogere wateroplosbaarheid (en hierdoor betere opname) en is de biologische beschikbaarheid hoger (zelfs hoger dan die van folaat uit voeding).

Quatrefolic®

Folaat gekoppeld aan glucosaminezout is bekend onder de merknaam Quatrefolic® en folaat gekoppeld aan calciumzout onder de merknaam metafolin®.

Quatrefolic®  wordt ook wel de vierde generatie folaat genoemd. Deze 5-MTHF kan ook direct de bloed-hersenbarrière passeren. ‘Gewoon’ foliumzuur moet eerst worden omgezet. 

Wat is foliumzuur?

Wat is foliumzuur? Foliumzuur (vitamine B11) is een essentiële in water oplosbare vitamine. Deze vitamine kan je lichaam niet zelf aanmaken. Je moet foliumzuur dan ook halen uit voeding of voedingssupplementen. Vitamine B11 heeft vele functies in je lichaam. Als foliumzuur eenmaal vanuit je darmen in het bloed is opgenomen, wordt het vervoerd naar je lever. Hier kan vitamine B11 worden opgeslagen.

Waar is foliumzuur goed voor?

Foliumzuur kennen we natuurlijk als dé vitamine voor zwangere vrouwen. Zij hebben voldoende folaat nodig omdat de embryo dit nodig heeft voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel.

Door een dagelijkse inname van 400 mcg foliumzuur wordt het risico op geboorteafwijkingen verkleind. Het gaan dan met name om een baby met een open ruggetje of een open schedel. Ook wordt het risico op schisis (gespleten lip, kaak en/of gehemelte) verkleind. De foetus heeft foliumzuur ook nodig om te groei en voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen.

foliumzuur-supplementen

Tabletten met foliumzuur moeten worden geslikt vanaf ten minste vier weken voorafgaan aan de conceptie en tijdens de eerste tien weken van de zwangerschap. Dan zit de periode dat de ongeboren vrucht het kwetsbaarst is erop. De baby is helemaal compleet en hoeft alleen nog te groeien.

Foliumzuur (vitamine B11) kan ook voor mensen die niet zwanger zijn een uitstekend supplement zijn omdat het ook tal van andere functies heeft in je lichaam. Zo is het goed voor je immuunsysteem, je geheugen en concentratievermogen, helpt het bij de afbraak van homocysteïne, draagt het bij aan de weerstand tegen stress en helpt het om vermoeidheid en moeheid te verminderen. En een verlaagde folaatstatus komt best wel vaak. Een tekort kan onder andere leiden tot bloedarmoede, afwijkingen in het beenmerg, darmstoornissen, verminderde eetlust, duizeligheid en vermoeidheid.

Vitamine B12

Folaat werkt samen met vitamine B12. Heb je een langdurig tekort aan vitamine B12 dan kan dit leiden tot een foliumzuurtekort. Foliumzuur supplementen kunnen dan ook vitamine B12 bevatten. Ook alcoholgebruik kan zorgen voor een tekort aan vitamine B11. Vitamine C daarentegen verbetert de opname van foliumzuur.

Foliumzuur kopen

Orthokliniek verkoopt uitsluitend foliumzuur van bekende merken. De meeste met het superieure Quatrefolic® met een optimale biologische beschikbaarheid. We hebben ook foliumzuur supplementen in huis met een extra hoge dosering. Aan multivitaminen of vitamine B-complexen wordt meestal ook foliumzuur of folaat toegevoegd.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:


Coby

Duidelijke site, bestellen ging goed. Ik heb het in de goede staat ontvangen.
Over het product kan ik nog niet veel zeggen omdat het nieuw voor mij is en ik het dus eerst even moet afwachten.


Riekje

De tabletjes waren precies goed in de verhouding met de samenstelling


Jurre T

Ik kom hier altijd voor een lymfedrainage behandeling. Fijne mensen en luisteren echt naar je klachten om vervolgens met goede oplossingen te komen. Het heeft mij enorm veel geholpen.


Sandra Mulckhuyse

Producten worden snel geleverd. Omdat ik het product al eerder heb besteld vind ik het wel zonde dat ook het boekje weer wordt meegestuurd.


Dekker

Snelle levering en snel antwoord op vragen. De kuur moet ik nog starten. Ik ben heel benieuwd!


Meyabadil

Ik wou probiotica willen bestellen voor mijn dochter van 12j. Ik wist niet welke ik moest hebben. Ik ben goed te woord gestaan door de medewerker en ben goed geholpen. Snelle levering en goede service.


Sebastiaan Poos

Vlotte afhandeling en ook nog eens adres die wel een product kon leveren waar ik elders steeds bot ving.


Stephanie Oonk Bruggeman

Goede, snelle service. Bestelde producten werden direct de volgende dag, netjes verpakt thuis bezorgd.


K Lansink

Even weer de puntjes op de i zetten.

Ik vind het heerlijk om even weer een kuurtje te doen, ik voel me daar veel beter op , nu weet ik weer was ik allemaal fout doe,😂😂

Trustpilot
» Lees meer ervaringen van onze klanten