Wat is foliumzuur?

Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 of folaat genoemd. Om alles gelijk duidelijk te maken, leggen we het verschil van deze termen graag uit:

  • Vitamine B11 is een belangrijke voedingsstof, die voornamelijk voorkomt als folaat of foliumzuur.
  • Folaat is de natuurlijke vorm van vitamine B11 en zit voornamelijk in bladgroenten.
  • Foliumzuur is de synthetische vorm (pillen en tabletten) van vitamine B11.
  • Quatrefolic® wordt ook wel de 4e generatie genoemd. Quatrefolic® is gebonden aan glucosaminezout.

Bekijk hieronder ons aanbod foliumzuur, folaat en Quatrefolic® van de merken Biotics, Bonusan, Vitakruid, Vitals en VitOrtho.

Wat doet foliumzuur?

Foliumzuur heeft een belangrijke rol in het lichaam. Het draagt o.a. bij aan het aanmaken van rode bloedcellen en de werking van zenuwen. Foliumzuur bij vrouwen is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van ongeboren baby’s.

Foliumzuur moet je via voedsel of tabletten binnenkrijgen aangezien het lichaam deze stof niet zelf kan aanmaken. Het is belangrijk om telkens een nieuwe hoeveelheid foliumzuur binnen te krijgen omdat kleine hoeveelheden via urine het lichaam verlaten.

Graag meer weten over wat foliumzuur doet? Lees in de blog ‘waar is foliumzuur goed voor’ meer informatie.

Wat is foliumzuur tekort?

Foliumzuur tekort kan leiden tot afwijkingen van de rode en witte bloedcellen en een verminderde opname van verschillende voedingsstoffen. Foliumzuur tekort kan ook leiden tot verminderde eetlust (en dus gewichtsverlies) en vermoeidheid.

Tijdens de zwangerschap heb je met foliumzuur tekort een verhoogd risico op een baby met een open ruggetje, hazenlip en/of gespleten verhemelte. Graag meer weten over foliumzuur bij zwangerschap? Lees dan het artikel 'waarom foliumzuur zwangerschap' voor meer informatie.

Wat is het beste foliumzuur?

Foliumzuur (folaat) kun je uit voedsel halen. Voedingsmiddelen met veel folaat zijn met name bladgroente. Denk hierbij aan asperges, avocado’s en spruitjes. Maar ook aan groene bladgroenten zoals spinazie, sla en broccoli.

Voor vrouwen met een zwangerschapswens is het eten hiervan niet genoeg. Zo wordt geadviseerd om foliumzuur te slikken. Hiervoor worden de foliumzuur 400mcg tabletten aanbevolen omdat deze voldoen aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor zwangere vrouwen. 

Meer weten over foliumzuur?

Wil je graag meer weten over foliumzuur? We helpen je graag met persoonlijk en deskundig advies. Je kunt contact met ons opnemen via de contactpagina of door direct te bellen tijdens kantooruren naar +31 (0) 541 - 29 55 39.