Vitamine D: een echte favoriet

Vitamine D is uitgeroepen tot supplement van het jaar 2022. Vitamine D won voor het tweede jaar op rij. Dat is geen echte verrassing: iedereen is wel overtuigd van het nut en het belang van vitamine D.

Het Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid (IVG) laat jaarlijks met deze verkiezing zien wie de publieksfavoriet is onder de voedingssupplementen. De stemmers, die online konden stemmen, kozen dus voor de zon-vitamine.

Vitamine D helpt je immuunsysteem en dat is met de komst van corona voor veel mensen steeds belangrijker geworden. Daarnaast geeft de Gezondheidsraad een suppletieadvies voor vitamine D. Dat betekent dat het sterk wordt aangeraden voor een grote groep Nederlanders.

Voor wie?

Extra vitamine D wordt aangeraden voor kinderen van 0 tot en met 3 jaar, vrouwen van 4 tot 50 jaar met een donkere of getinte huid of die niet voldoende buiten komen of een hoofddoek of sluier dragen, mannen van 4 tot 70 jaar met een donkere of getinte huid of die niet voldoende buiten komen, zwangere vrouwen, vrouwen ouder dan 50 jaar en vrouwen en mannen ouder dan 70 jaar. Het gaat om 10 mcg per dag en bij laatstgenoemde groep om 20 mcg per dag.

In sommige landen, zoals bijvoorbeeld Engeland en België, worden vitamine D-supplementen geadviseerd aan de gehele bevolking. De Gezondheidsraad ziet geen aanleiding om voor de preventie van Covid-19 ook andere groepen te adviseren extra vitamine D te nemen. Er is daarvoor nog te weinig bruikbaar onderzoek beschikbaar. Er kan dus niet met zekerheid worden gezegd dat extra vitamine D helpt tegen een coronabesmetting.

Zwangere vrouwen wordt aangeraden extra vitamine D te slikken. Dit voorkomt dat de ongeboren baby tekort komt. Vitamine D is nodig voor een normale groei en ontwikkeling van het beendergestel van kinderen. 

Waar is vitamine D goed voor?

Vitamine D heeft dus een positieve invloed op het immuunsysteem. Het is niet alleen belangrijk voor een goede weerstand maar zorgt mede voor de opname van calcium en fosfor uit voeding. Het is belangrijk voor het behoud van sterke botten en tanden en de opname van kalk in de botten en het gebit. Vitamine D is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen.

Goed voor afweer
en sterke tanden,
botten en spieren

Ook is het goed voor de spieren. Het helpt om de risico’s van vallen te verminderen bij evenwichtsproblemen en spierzwakte. Vallen is een risicofactor voor botbreuken bij mannen en vrouwen vanaf 60 jaar.

Waar zit vitamine D in?

Vitamine D zit in vette vis zoals haring, zalm en makreel en in mindere mate in vlees en eieren. In Nederland wordt vitamine D3 toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Ook in flesvoeding voor baby’s zit vitamine D.

De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Je haalt maar een klein deel vitamine D uit voeding. In Nederland is de inname van vitamine D uit voeding gemiddeld maar 3 µg/dag. Meer dan driekwart van je vitamine D moet je halen uit zonlicht. De huid is in staat zelf vitamine D aan te maken onder invloed van zonlicht. Geadviseerd wordt daarom in het voorjaar en de zomer elke dag minimaal een kwartier buiten te zijn. In de herfst en winter maken we in ons land door te weinig zon nauwelijks vitamine D aan. Om dit tekort aan te vullen, kies je dan voor een supplement.

zalm- vitamine D

Supplementen met vitamine D

Om er voor te zorgen dat je wel voldoende D binnenkrijgt, is het dus raadzaam een vitamine D-supplement te nemen. Vitamine D-supplementen zijn verkrijgbaar in capsules, softgels en druppels.  Voor mensen zijn twee vitamines D belangrijk om je lichaam goed zijn werk te laten doen. Dat zijn vitamine D2 en vitamine D3. Vitamine D2 zit in bepaalde paddenstoelen en schimmels. Vitamine D3 maakt je lichaam aan door uv-straling. Omdat ook dieren vitamine D3 aanmaken, komt het ook voor in dierlijke producten. In voedingssupplementen worden beide gebruikt. De beste keuze is vitamine D3 omdat die het beste in je lichaam wordt opgenomen. Vegans kunnen vitamine D2 nemen.


Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:


Coby

Duidelijke site, bestellen ging goed. Ik heb het in de goede staat ontvangen.
Over het product kan ik nog niet veel zeggen omdat het nieuw voor mij is en ik het dus eerst even moet afwachten.


Riekje

De tabletjes waren precies goed in de verhouding met de samenstelling


Jurre T

Ik kom hier altijd voor een lymfedrainage behandeling. Fijne mensen en luisteren echt naar je klachten om vervolgens met goede oplossingen te komen. Het heeft mij enorm veel geholpen.


Sandra Mulckhuyse

Producten worden snel geleverd. Omdat ik het product al eerder heb besteld vind ik het wel zonde dat ook het boekje weer wordt meegestuurd.


Dekker

Snelle levering en snel antwoord op vragen. De kuur moet ik nog starten. Ik ben heel benieuwd!


Meyabadil

Ik wou probiotica willen bestellen voor mijn dochter van 12j. Ik wist niet welke ik moest hebben. Ik ben goed te woord gestaan door de medewerker en ben goed geholpen. Snelle levering en goede service.


Sebastiaan Poos

Vlotte afhandeling en ook nog eens adres die wel een product kon leveren waar ik elders steeds bot ving.


Stephanie Oonk Bruggeman

Goede, snelle service. Bestelde producten werden direct de volgende dag, netjes verpakt thuis bezorgd.


K Lansink

Even weer de puntjes op de i zetten.

Ik vind het heerlijk om even weer een kuurtje te doen, ik voel me daar veel beter op , nu weet ik weer was ik allemaal fout doe,😂😂

Trustpilot
» Lees meer ervaringen van onze klanten