Voldoende magnesium onontbeerlijk voor een gezond lichaam

Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij veel processen in je lichaam. De meesten kennen het vooral als mineraal dat bijdraagt aan leerprestaties en als supplement voor sporters. Het is gunstig voor een goede geestelijke balans in stressvolle tijden en speelt een rol bij het behouden van sterke spieren. Kan magnesium ook jou helpen?

Je lichaam is niet in staat mineralen aan te maken, dus ook geen magnesium. Magnesium moet je halen uit je voeding. Magnesium wordt voornamelijk opgeslagen in de botten en daarnaast in de spieren. 

Waar zit magnesium in?

Om dagelijks genoeg magnesium binnen te krijgen, is het belangrijk dat je goed eet. Magnesium zit in een flinke hoeveelheid in bladgroenten zoals boerenkool en spinazie, maar ook in pompoenpitten, noten, pure chocolade (85% cacao), zaden, avocado, makreel, peulvruchten,  bananen, gedroogde vijgen en melkproducten. Check onze Top 10 van voeding met magnesium.  

Magnesium uit voeding wordt over het algemeen minder goed opgenomen. Dat komt omdat de bodem waar de planten groeien vaak bestaat uit anorganische vormen. Een anorganische vorm wordt minder goed opgenomen dan organische vormen. 

In de beste magnesium supplementen vind je vooral organische vormen. Dit zijn bijvoorbeeld magnesium malaat, citraat en bisglycinaat.

Waar is het goed voor?

Je lichaam kan niet goed functioneren zonder magnesium. Magnesium activeert de natuurlijke energie in je lichaam. Het is goed voor de spieren (ook voor je hart) en is nodig voor het behoud van sterke botten. Ook draagt magnesium bij aan een sterk gebit, concentratie en is het goed voor het geheugen en de leerprestatie. Tevens heeft het een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel.

magnesium gebit

Tekort aan magnesium

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium is 300 milligram per dag voor vrouwen en 350 milligram per dag voor mannen. Een tekort aan magnesium kan onder andere zorgen voor spierkrampen (vooral ’s nachts), slecht slapen, hoge bloeddruk, prikkelbaarheid of stress, hoofdpijn, duizeligheid, concentratieproblemen en angst of depressie.

Magnesium bij sporters

Magnesium is belangrijk voor een normale spierwerking en  speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren. Sporters kunnen veel baat hebben bij de inname van extra magnesium na de training. Tijdens de training scheidt je meer magnesium uit via zweet en in de urine doordat je meer energie nodig hebt. Dit verlies moet worden aangevuld. Magnesium helpt ook bij het opbouwen van eiwit en eiwitten heb je nodig voor de opbouw van spieren. Een magnesiumsupplement is dan ook aan te raden voor sporters.

Magnesium bij ouderen

Ouderen hebben een grotere behoefte aan magnesium. Magnesiumtekort bij ouderen komt erg vaak voor. Ze halen te weinig magnesium uit voeding omdat ze vaak te weinig bladgroente eten of ze zijn niet in staat het mineraal in het lichaam op te slaan. Dit wordt namelijk steeds moeilijker bij het ouder worden. Magnesium is goed voor het behoud van sterke botten en zorgt mede voor spieren. Dit is essentieel om langer fit te blijven en het risico van vallen te verminderen. Botbreuken komen helaas bij ouderen veel voor. Voor osteoporose (botontkalking) wordt vaak extra calcium en vitamine D aangeraden. Daarvoor moet er echter wel genoeg magnesium in het lichaam aanwezig zijn.

Hét mineraal voor een heldere geest

Eén van de nadelen van het ouder worden is vergeetachtigheid of zelfs geheugenverlies. Magnesium draagt bij aan het functioneren van het geheugen en is goed voor het zenuwstelsel. En een heldere geest is toch wat iedereen tot op hoge leeftijd wil hebben. Een magnesiumsupplement heeft een gunstig effect voor mensen van 50 jaar en ouder.

Ook tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding heeft je lichaam meer magnesium nodig.  Heb je last van stress dan is extra magnesium een aanrader. Hierdoor kun je je beter ontspannen. Ook jongeren met examenstress kunnen er profijt van hebben.

Magnesiumsupplement

Om het magnesiumtekort aan te vullen, kun je kiezen voor een voedingssupplement. Er zijn veel verschillende magnesiumvormen te koop. Magnesium is verkrijgbaar in capsules, tabletten, poeder en in vloeibare vorm. Maak kennis met ons assortiment:

Weten wat de beste magnesium tabletten zijn? Klik hier.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:


Coby

Duidelijke site, bestellen ging goed. Ik heb het in de goede staat ontvangen.
Over het product kan ik nog niet veel zeggen omdat het nieuw voor mij is en ik het dus eerst even moet afwachten.


Riekje

De tabletjes waren precies goed in de verhouding met de samenstelling


Jurre T

Ik kom hier altijd voor een lymfedrainage behandeling. Fijne mensen en luisteren echt naar je klachten om vervolgens met goede oplossingen te komen. Het heeft mij enorm veel geholpen.


Sandra Mulckhuyse

Producten worden snel geleverd. Omdat ik het product al eerder heb besteld vind ik het wel zonde dat ook het boekje weer wordt meegestuurd.


Dekker

Snelle levering en snel antwoord op vragen. De kuur moet ik nog starten. Ik ben heel benieuwd!


Meyabadil

Ik wou probiotica willen bestellen voor mijn dochter van 12j. Ik wist niet welke ik moest hebben. Ik ben goed te woord gestaan door de medewerker en ben goed geholpen. Snelle levering en goede service.


Sebastiaan Poos

Vlotte afhandeling en ook nog eens adres die wel een product kon leveren waar ik elders steeds bot ving.


Stephanie Oonk Bruggeman

Goede, snelle service. Bestelde producten werden direct de volgende dag, netjes verpakt thuis bezorgd.


K Lansink

Even weer de puntjes op de i zetten.

Ik vind het heerlijk om even weer een kuurtje te doen, ik voel me daar veel beter op , nu weet ik weer was ik allemaal fout doe,😂😂

Trustpilot
» Lees meer ervaringen van onze klanten