Psyllium husk

Met psyllium husk vergroot je dus de inname van vezels. De zaadvliesjes van de zaden van de genoemde kruidachtige plant zijn een excellente bron van vezels. De grootste leveranciers zijn: India, Pakistan en Iran.  

Met psyllium husk of andere vezelsupplementen verhoog je de hoeveelheid vezels die je binnenkrijgt en dat zorgt voor een goede stoelgang. De vezels ondersteunen de spijsvertering en darmwerking. Darmproblemen zoals een zachte of harde ontlasting zijn daarmee verleden tijd. De darmen herstellen  zich en dan merk je al snel aan je ontlasting.

Bij verstopping en diarree

De extra vezels geven verlichting bij verstopping. Ze kunnen in de darmen heel veel water opnemen. Door deze absorptie zwellen de vezels en vormen een gladde, slijmerige massa. De poep wordt zachter door deze slijmerige brij. Door de volumetoename in de darmen wordt ook de darmperistaltiek bevorderd. Omdat je minder hoef te persen nemen buikpijnklachten af.

Psyllium husk helpt niet alleen bij constipatie maar ook bij diarree. Dit komt ook door de opname van veel vocht. De zachte ontlasting krijgt hierdoor een meer gebonden vorm. In de Indiase geneeskunde worden de zaden al eeuwenlang gebruikt bij darmklachten.

Geconcentreerder

Het husk (de psylliumvliesjes) bevat meer voedingsvezels dan de zaden van de plantago ovata. Voor psylliumvezels worden de zaden van deze plant gebruikt. De werking van de husks, het sterk geconcentreerde poeder van de zaadvliezen, is sterker dan die van de zaden. Ze bevatten tot drie maal zoveel vezels als het zaad en nemen veel meer water op.

Prebiotica

Psyllium husk kan dus gebruikt worden om je darmflora te herstellen. De extra vezels dienen deels als prebiotica voor gezonde darmen. Prebiotica is extra voeding voor de goede bacteriën in de dikke darm.

Een goede darmflora is belangrijk. Niet alleen voor je spijsvertering maar ook voor je immuunsysteem en hoe je je voelt. Je kunt te weinig vitamines binnenkrijgen als de slechte bacteriën in je darmen de overhand nemen. Een verstoord evenwicht in je darmen kan leiden tot ongemakken en zelfs tot ziekte.

Producten

Wij verkopen psylliumvezels gewonnen uit de zaadschil van de zaden van de psylliumplant in poedervorm. De zaadschillen worden gedroogd, gezuiverd en daarna vermalen tot poeder.

Vitals psylliumvezels (200 gram) zijn honderd procent biologisch. Deze natuurlijke bron van oplosbare vezels ter aanvulling op de dagelijkse vezelinname is vrij van toegevoegde hulpstoffen. 

Vitakruid Psyllium & Glucomannan (450 gram) is een uniek vezelcomplex voor de spijsvertering. De vezels ondersteunen elkaars werking. Glucomannan in de context van een energiebeperkt dieet (zoals ons BioHCG dieet) draagt bij tot gewichtsverlies.

Gebruik

Psylliumvezels neem je in voor de maaltijd. Bij inname van psyllium husk is het belangrijk een flinke hoeveelheid water (of sap) te drinken. Goed roeren en direct opdrinken. Drink na de inname nog een glas water. Het poeder kan ook worden toegevoegd aan yoghurt, kwark of een smoothie. Daarnaast kan het worden gebruikt om glutenvrij te bakken. Bij suppletie met psyllium husk is het belangrijk gedurende de dag genoeg water te drinken (1,5 tot 2 liter). De vezels absorberen immers veel vocht.

Beide genoemde producten zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten. Bouw je extra vezelinname langzaam op om klachten te voorkomen. Er zijn weinig bijwerkingen bekend. Soms kun je tijdelijk last krijgen van een onaangenaam gevoel in de bovenbuik. Lees voor de juiste dosering altijd het etiket of de bijsluiter. Bewaar het supplement buiten het bereik van jonge kinderen.

Guarboonvezels

Niet iedereen kan psyllium husk goed verdragen. Je kan er allergisch op reageren. Dan kun je om je inname van prebiotische vezels te verhogen guarboonvezels eens proberen. Dit zijn de zaden van de guarplant. De bonen zijn vezelrijk en zitten vol eiwitten, foliumzuur en vitamine C.

N.B. Voedingssupplementen zijn een aanvulling op gevarieerde en gezonde voeding. Ze zijn nooit een vervanging. 

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten