Vitamine D tekort aanvullen | Kwalitatieve vitamine D supplementen

Een vitamine D tekort kun je op verschillende manieren aanvullen. De beste manieren om een vitamine D-tekort aan te vullen zijn:

  • Middels vitamine D supplementen
  • Zonlicht
  • Voeding

Wie wordt aanbevolen extra vitamine D te nemen?

De Gezondheidsraad beveelt bepaalde groepen aan om een vitamine D supplement te gebruiken:

  • Diegene die niet dagelijks tussen 11.00u en 15.00u een half uur buiten is (10 mcg per dag extra)
  • Diegene met een donkere of getinte huid (10 mcg per dag extra)
  • Mensen boven de 70 jaar (20 mcg per dag extra)
  • Kinderen tot 4 jaar (10 mcg per dag extra)
  • Vrouwen boven de 50 jaar (10 mcg per dag extra)
  • Zwangere vrouwen (10 mcg per dag extra)

Vitamine D tekort aanvullen middels supplementen

Je kan je vitamine D tekort aanvullen door gebruik van vitaminepillen. In ons assortiment vind je verschillende supplementen met de beste vitamine D. Je kunt kiezen voor vitamine D druppels, softgels of capsules. Ook is vitamine D terug te vinden in goede multivitamine preparaten.

Vitamine D tekort aanvullen middels zonlicht

Zonlicht is onze belangrijkste bron van vitamine D. We halen tweederde van onze vitamine D-behoefte uit de zon. Het advies is om dagelijks 20 tot 30 minuten zonlicht op te vangen door buiten te zijn. Bij voorkeur tussen 11.00 uur en 15.00 uur. Daarbij is het van belang dat je hoofd en handen onbedekt zijn.

Dit is ook de reden dat de meeste mensen extra vitamine D gebruiken wanneer de bekende 'R' in de maand zit. Want met name in de winter is het lastig om voldoende vitamine D aan te maken. Echter zien steeds meer (orthomoleculaire) therapeuten en artsen het belang van extra vitamine D en adviseren ze het gebruik het hele jaar door.

Een zonnebankbezoek wordt echter afgeraden (door o.a. het KWF). Het gebruik van een zonnebank is schadelijk en de voordelen wegen niet op tegen de nadelen.

Vitamine D tekort aanvullen middels voeding

Vitamine D uit voeding komt uitsluitend voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst. Over het algemeen bevat voeding weinig vitamine D. We halen ongeveer 1/3 deel uit voeding. Er zijn uitzonderingen zoals de vette vissoorten zalm en makreel. Deze vissoorten zijn ook goede bronnen van DHA en EPA. Dit zijn Omega vetzuren die je terug vindt in visolie tabletten.

Zalm bevat ongeveer 10 mcg per 100 gram. Dit is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Je vindt vitamine D ook terug in gekookte eieren (8% ADH per ei) en in margarines, halvarine en diverse bakboters.