L-Lysine bij een koortslip

Bij het horen van L-Lysine zul je waarschijnlijk snel denken aan een koortslip. Dat is best logisch want het aminozuur L-Lysine in supplementen wordt vooral gebruikt bij een koortslip. Lysine staat namelijk bekend om de antivirale activiteit en als tegenhanger van arginine. Arginine is een voedingsstof van het herpesvirus en stimuleert daardoor de groei. L-Lysine remt juist de groei van arginine.

Lysine is een essentieel aminozuur. Dat houdt in dat ons lichaam het zelf niet kan aanmaken. We halen het aminozuur voornamelijk uit dierlijke eiwitten en wanneer de behoefte hoger ligt uit voedingssupplementen.

L-Lysine supplementen

Wat is L-Lysine

L-Lysine is een aminozuur. Een essentieel aminozuur welteverstaan. Dit houdt in dat ons lichaam dit aminozuur niet zelf kan aanmaken. We zijn voor dit aminozuur afhankelijk van onze voeding.

Lysine komen we vooral tegen in dierlijke producten zoals vlees en melk. Vegetariërs en veganisten kunnen om deze reden moeite hebben om toereikende L-Lysine niveaus te behalen. Voor deze groep is een extra lysine supplement aan te bevelen. Ook wanneer je een leefstijl hanteert met weinig dierlijke producten kan een aanvullend supplement nuttig zijn.

L-Lysine is ook de voorloperstof van carnitine. L-Carnitine is een semi-essentieel aminozuur. Carnitine wordt door ons lichaam gemaakt uit de aminozuren lysine en methionine. L-Carnitine komt in onze voeding vooral voor in (rood) vlees.

De werking van L-Lysine bij een koortslip

Zoals al vermeld staat lysine bekend om haar antivirale activiteit en om die reden wordt het aminozuur ingezet bij herpes infecties, waaronder een koortslip.

Een voedingsbron van het herpesvirus is onder ander l-arginine. Lysine werkt op een tegenovergestelde manier van arginine. Hiermee beperkt het dat het virus arginine kan gebruiken om te groeien.

Onderzoek en medische publicaties hebben laten zien dat een dieet hoog in lysine en laag in arginine kan helpen om herpes uitbraken te voorkomen. Een hoog lysine gehalte in je lichaam remt de herpes uitbraak. Lysine supplementen kunnen daarom de intensiteit en de frequentie verminderen.

Lysine kun je ook uit voeding halen. Goede bronnen zijn: zuivelproducten, rundvlees, vis, kip, fruit en groente.

Wat is een koortslip?

Een koortslip wordt ook wel koortsuitslag of herpes labialis genoemd. Het is een infectie van de huid rondom de lippen.

Veel mensen hebben last van een koortslip. Ongeveer 1 op de 3 mensen krijgt in zijn leven wel eens een koortslip. Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Wanneer je het virus hebt gehad, blijft het je hele leven aanwezig in je lichaam. Echter is het dan niet actief.

Het kan wel weer actief worden door koorts, virussen, verkoudheid, stress, te veel zonlicht of tijdens de menstruatie.

Vitamine C

Vitamine C heeft een synergetische werking met L-Lysine. Het ondersteunt en zorgt voor een betere opname van L-Lysine. Wanneer je een L-Lysine supplement wilt gebruiken is het dan ook aan te bevelen om voor een supplement te kiezen waar ook vitamine C aan is toegevoegd.

Voorbeelden van een lysine supplement met vitamine C is Vitakruid L-Lysine 1000 mg en Bonusan L-Lysine 500 mg plus.  Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om naast een L-Lysine supplement een vitamine C supplement te nemen.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten


Gebruikte bronnen:

Arginine is een voedingsstof van de koortslip. Lysine remt de groei van arginine en daarmee ook de koortslip.

Lysine zit voornamelijk in dierlijke producten zoals vlees en zuivel. Je komt het ook tegen in kip, vis, groente en fruit. Daarnaast kun je natuurlijk kiezen voor een lysine supplement.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten