Proteïne poeder | Voor verschillende doeleinden

Proteïne poederProteïne poeder is eigenlijk niks meer dan een populair woord voor eiwitpoeder. Er zijn heel veel verschillende soorten proteïne poeders verkrijgbaar. De meest gebruikte soort is whey, maar we zien ook steeds meer plantaardige eiwitshakes. Sinds we weten dat plantaardige proteïne poeders niet meer onder doen voor het whey eiwit stappen ook steeds meer sporters over op plantaardige eiwitpoeders.

Er is nu eenmaal minder land en water nodig wanneer we het eiwit uit planten halen. Daarnaast hoef je je ook geen zorgen te maken over het gebruik van antibiotica en hormonen. Tenslotte zijn er ook nog veel mensen die zuivel minder goed kunnen verdragen. Dan is een plantaardig eiwitpoeder een goed alternatief.

Ons aanbod Proteïne poeder

Bij Orthokliniek Ootmarsum zijn we ook overgestapt van een whey naar een plantaardig eiwitpoeder. Dit is Amino-Fit geworden. Amino-Fit is gemaakt van erwteneiwit en heeft een hoog eiwitgehalte (79%). De smaak (vanille) en structuur is fijn en wordt door onze klanten als vol en romig ervaren.


Waar is een Proteïne poeder goed voor?

Proteïne poeders zijn belangrijk voor onze spieren. Ze dragen bij aan de groei en instandhouding van de spiermassa. Dit is ook de reden dat we proteïne poeders vaak in sportscholen tegen komen. Krachtsporters hebben een hogere eiwitbehoefte dan de gewone man of vrouw. Ook veel duursporters maken gebruik van een eiwitshake. Dit om het spierherstel te bevorderen.

Ook worden proteïne poeders gebruikt in verschillende afslankprogramma’s.  Eiwitten worden langzamer verteerd dan koolhydraten en vetten en geven je daarom een langer verzadigd gevoel. Zo kun je Amino-fit ook gebruiken tijdens onze afslankkuur. Wij adviseren het ook als hulpmiddel om op gewicht te blijven. Heb je een dieet afgerond dan wil je natuurlijk ook dat de verloren kilo’s eraf blijven. Vervang zo nu en dan je lunch door een vet- en koolhydraatarme shake en je zult merken dat je makkelijker op gewicht blijft.

Vegetariërs en veganisten kunnen ook behoefte hebben aan een proteïne poeder. De meeste eiwitten halen we namelijk uit dierlijke producten. Het is daarom voor vegetariërs en veganisten lastiger om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Deze groep kiest natuurlijk voor een vegan eiwitshake.

Het maken van een Proteïne Poeder shake

Wat je reden voor het gebruik van een proteïne poeder ook is, het maken van een shake is in ieder geval makkelijk en lekker.

Amino-Fit kun je vermengen met water, (magere soja)melk, yoghurt of andere vloeistoffen. Zelf vermengen wij de shake regelmatig met fruit en bepaalde groentesoorten. Dit doen we door de poeder met het gewenste fruit of groente te blenderen. Zo creëer je van een veganistisch proteïne poeder een voedzame en gezonde start van de dag. Ook is het uitermate geschikt om een shake als lunch te nemen. Het is zelfs mogelijk om het als diner te gebruiken. We adviseren dan wel om er verse groentes bij te nemen.

Een proteïne poeder kopen

Proteïne poeders zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar. Je vindt ze in de meeste webshops op het gebied van gezondheid maar ook in de supermarkt om de hoek. Als je kiest voor Amino-Fit dan heb je de keuze uit twee verschillende opties. Je kunt kiezen uit de smaken vanille en aardbei

Een shakebeker is handig voor het klaarmaken van een proteïne shake. Ben je van plan om het te vermengen met fruit of groente en gebruik je daarvoor de blender, dan volstaat een gewone drinkbeker.

Heeft iedereen eiwitten nodig?

Ja, eiwitten zijn belangrijke bouwstenen voor ons lichaam. Zoals al vermeld spelen ze een belangrijke rol voor je spieren en dragen ze bij aan het behoud van sterke botten.

Heeft iedereen een proteïne shake nodig? Nee, dat dan weer niet. We halen al veel eiwitten uit onze voeding en daarmee voorzien wij ons zelf in onze dagelijkse eiwitbehoefte. Gemiddeld genomen heeft een normaal persoon zo’n 0,8 gram tot 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Weeg je rond de 80 kilo dan is je eiwitbehoefte zo’n 64 tot 80 gram per dag. Dit verschilt per persoon omdat de een wat meer spierweefsel heeft dan de ander.

Krachtsporters hebben een eiwitbehoefte van 1,8 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Voor een 80 kilo wegend persoon houdt dat in dat je ongeveer 144 gram eiwitten nodig hebt. Duursporters hebben 1,4 gram per kilo lichaamsgewicht nodig. Dit komt neer op 112 gram per dag.

De theorie achter eiwitten

Proteïne of eiwitten bestaan uit ketens van aminozuren. In totaal zijn er 22 verschillende aminozuren. We besparen je even de lastige namen. 13 van deze aminozuren kan je lichaam zelf aanmaken. De andere 9 krijgen we binnen via ons voedsel. Dit worden dan ook wel essentiële aminozuren genoemd. Op de meeste etiketten van proteïne poeders staat welke aminozuren het product bevat. Zie hieronder het etiket van Amino-Fit:

Etiket Amino-fit Proteïne poeder

Conclusie over proteïne poeder

Proteïne poeder is belangrijk voor de opbouw, het herstel en de instandhouding van de spieren. Daarbij speelt het ook een rol in het behoud van sterke botten. Normaal gesproken heb je geen extra proteïne poeder nodig, tenzij je een kracht- of duursporter bent. Je kunt het ook gebruiken als vegetariër of veganist en wanneer je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven.

Meest gestelde vragen omtrent Proteïne Poeder

We halen veel eiwitten uit onze voeding en daarmee voorzien wij ons zelf in onze dagelijkse eiwitbehoefte. Ben je kracht- of duursporter dan is je eiwitbehoefte hoger. Dan is een proteïne poeder aan te bevelen. De meeste eiwitten halen we uit dierlijke producten. Daardoor kunnen vegetariërs en veganisten ook belang hebben bij een (vegetarisch) proteïne poeder.

Proteïne poeders dragen bij aan de groei en instandhouding van de spiermassa en aan het behoud van sterke botten. Ook kun je een proteïne poeder gebruiken wanneer je wilt afvallen of als je op gewicht wilt blijven. Eiwitten worden namelijk langzamer verteerd dan koolhydraten en vetten en geven je daarom een langer verzadigd gevoel.

In principe zijn er twee verschillende proteïne poeders: whey en plantaardig. Whey is een restproduct van kaas en plantaardige eiwitpoeders worden gemaakt van erwten, hennep, rijst of andere plantaardige eiwitbronnen.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:

» Lees meer ervaringen van onze klanten