IJzertekort

Een ijzertekort is een belangrijke oorzaak van bloedarmoede. Bij een bloedarmoede wordt er te weinig zuurstof afgegeven aan de longen en de rest van je lichaam. Dit komt door een tekort aan rode bloedcellen in je bloed. Het zuurstof wordt vervoerd door het eiwit hemoglobine in rode bloedcellen. IJzer draagt bij tot de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine.

Bij een ijzertekort kun je vermoeidheid ervaren, hoofdpijn hebben en vaak zie je er wat bleker uit. Een ijzertekort kun je aanvullen door ijzersupplementen. Een goed ijzersupplement bevat ook vitamine C. De toevoeging van vitamine C is voor het bevorderen van de ijzeropname.

Wat doet ijzer?

IJzer draagt bij tot de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine. Daarnaast bevordert het mineraal ijzer ook de energiestofwisseling en ondersteunt het de afweer van je lichaam. Tevens is het goed voor de concentratie en het geheugen.

Wat zijn de symptomen van ijzertekort?

Mensen die een ijzertekort hebben, hebben vaak last van duizeligheid, vermoeidheid, kortademigheid, hoofdpijn en een bleke huid. Ook hartkloppingen, zweten en oorsuizen worden als mogelijke symptomen genoemd.

Te weinig ijzer vermindert de weerstand en dit kan er weer voor zorgen dat je ziek wordt. Het is dus zaak een ijzertekort aan te vullen met goede voeding of voedingssupplementen. Een ijzertekort kun je vaststellen door een bloedonderzoek. Hiervoor kun je contact opnemen met je huisarts.

Wie?

Een groot aantal mensen heeft een ijzertekort. Wereldwijd zijn dit maar liefst 1,2 miljard mensen. Een grote risico op ijzertekort hebben vrouwen die menstrueren, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, ouderen, vegetariërs en veganisten. Ook mensen die veel bloed hebben verloren door een operatie kunnen een ijzertekort hebben.

Oorzaak is dat er te weinig rode bloedcellen worden aangemaakt of dat ze te snel worden afgebroken. Dit kan onder andere komen door bloedverlies, fysieke inspanning, ontstekingen in de botten, een infectie aan de maag of darmen en reuma.

Om hemoglobine te maken moeten er ook voldoende vitamine B12 en foliumzuur in je lichaam beschikbaar zijn.

Hoeveel ijzer?

Mannen hebben dagelijks 11 milligram ijzer nodig. Bij vrouwen tussen de 16 en 50 jaar is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 16 milligram per dag en bij vrouwen na de overgang 11 milligram per dag. Kinderen hebben ongeveer 8 milligram nodig.

Je lichaam kan een reservevoorraadje ijzer aanleggen maar dit blijkt niet altijd voldoende. Soms heb je simpelweg een grotere behoefte aan ijzer.

Voor kinderen is de inname van ijzer ook heel belangrijk. IJzer levert een bijdrage aan de ontwikkeling van cognitieve functies van kinderen. Dat geldt dus onder andere voor hun concentratie, geheugen en taalvaardigheid.

Een ijzertekort kan gemeten worden. De huisarts meet dan je hemoglobinewaarde. Dit kan via een simpele vingerprik. Er zijn ook zelftests beschikbaar. Is de hemoglobinewaarde bij mannen lager dan 8,5 millimol per liter dan is er sprake van bloedarmoede. Bij vrouwen ligt die waarde op 7,5 mmol/l. Wordt een tekort vastgesteld, dan wordt geadviseerd bloed te laten prikken in een laboratorium.

Welke voeding bij ijzertekort?

Mensen die grotere kans lopen op een ijzertekort moeten hier rekening mee houden in hun voedingspatroon. Slechte voedingsgewoontes zijn vaak de oorzaak van bloedarmoede. Je krijgt voldoende ijzer binnen door voedingsmiddelen te eten die ijzerrijk zijn. 

Heemijzer komt voor in dierlijke producten zoals rundvlees en kalkoen. Non-heemijzer zit zowel in dierlijke als plantaardige producten. Een goede bron van ijzer is: brood, tomaten, peulvruchten, spinazie, ei, andijvie, noten, rucola, radijs en framboos. Non-heemijzer wordt minder goed door je lichaam opgenomen en dat verklaart waardoor vegetariërs en veganisten een ijzertekort kunnen hebben.

IJzer wordt trouwens beter opgenomen als je daarbij ook vitamine C neemt. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een sinaasappel of een voedingssupplement met vitamine C. Dit zorgt er dus voor dat het ijzergehalte in je bloed wordt verhoogd. Op zoek naar een goed vitamine C supplement? Kies dat voor Ester-C.

IJzertekort aanvullen

Een ijzertekort kan worden aangevuld met een ijzertabletten. Orthokliniek heeft meerdere ijzersupplementen in het assortiment. De best opneembare vorm is ijzerbisglycinaat. Aan supplementen met ijzer wordt vaak vitamine C, vitamine B12 of foliumzuur toegevoegd. Koper is een mineraal dat goed samengaat met ijzer. Koper ondersteunt namelijk het ijzertransport in je lichaam. Ook kan je kiezen voor een goede multivitamine met ijzer.

Een andere overweging is een lactoferrine supplement. Lactoferrine is een ijzerbindend eiwit dat het vermogen heeft om ijzerionen te binden. In die context wordt lactoferrine ook ingezet bij een ijzertekort.

Verhalen van onze klanten

Via de website van Trustpilot laten onze klanten een onafhankelijke reactie achter.
Onze klanten beoordelen Orthokliniek als:


Coby

Duidelijke site, bestellen ging goed. Ik heb het in de goede staat ontvangen.
Over het product kan ik nog niet veel zeggen omdat het nieuw voor mij is en ik het dus eerst even moet afwachten.


Riekje

De tabletjes waren precies goed in de verhouding met de samenstelling


Jurre T

Ik kom hier altijd voor een lymfedrainage behandeling. Fijne mensen en luisteren echt naar je klachten om vervolgens met goede oplossingen te komen. Het heeft mij enorm veel geholpen.


Sandra Mulckhuyse

Producten worden snel geleverd. Omdat ik het product al eerder heb besteld vind ik het wel zonde dat ook het boekje weer wordt meegestuurd.


Dekker

Snelle levering en snel antwoord op vragen. De kuur moet ik nog starten. Ik ben heel benieuwd!


Meyabadil

Ik wou probiotica willen bestellen voor mijn dochter van 12j. Ik wist niet welke ik moest hebben. Ik ben goed te woord gestaan door de medewerker en ben goed geholpen. Snelle levering en goede service.


Sebastiaan Poos

Vlotte afhandeling en ook nog eens adres die wel een product kon leveren waar ik elders steeds bot ving.


Stephanie Oonk Bruggeman

Goede, snelle service. Bestelde producten werden direct de volgende dag, netjes verpakt thuis bezorgd.


K Lansink

Even weer de puntjes op de i zetten.

Ik vind het heerlijk om even weer een kuurtje te doen, ik voel me daar veel beter op , nu weet ik weer was ik allemaal fout doe,😂😂

Trustpilot
» Lees meer ervaringen van onze klanten